香港龜友論壇

查看: 1764|回復: 7

8角急問

我買左隻成龜8角番家約1星期,佢有食有訓,有曬下太陽有行,不過唔g做咩佢成日卒眼同腳"陣"關唔關我用水苔事?係咪唔好日日比野食佢?
只可以說 "有可能" 你有無洗乾淨d水苔? 要過水好多次先乾淨
每日都要噴水, 水苔太乾都會, 因為會痴在龜身上
回復

回復 devimaycry 的帖子

我有嘖水,有洗過2次,頌有佢成日行去暗既地方正常?(成日都唔出黎)
佢唔食糧,但食蕉同茄,便便就多數要比佢浸暖水先去
回復

c.b. 發表於 2011-7-2 22:12

我有嘖水,有洗過2次,頌有佢成日行去暗既地方正常?(成日都唔出黎)

好正常, 箱龜都鐘意暗既地方, 佢想要安全感
水苔係幾dirty, 新開用既時候我會用滾水浸下添, 然後乾多幾次, 2次唔夠
食物, 龜糧要慢慢引佢食, 例如你先浸下d糧, 然後混埋d香蕉, 蕃茄一齊餵, 等佢記得龜糧d味, 之後就慢慢會食, 又或者你餓下佢, 睇佢食唔食, 其他龜友都有好多方法, 我只是其中1-2個方法
八角我未養過, 暫時梅花,黃緣,東箱, 如有八角高手幫你會好d
回復

佢地係咪日日要浸暖水,用泥會好d?
會唔會用水做底,之後用磚做陸地咁比佢好d?

回復

我見有師兄用樹皮做底, +水盤 及 山洞
回復

如果我日日都比野佢食,不過唔多,咁係咪反而唔好?
回復

c.b. 發表於 2011-7-2 22:38

如果我日日都比野佢食,不過唔多,咁係咪反而唔好?

日日食, 快大D, 唔好咁多, 頭一樣的SIZE 就差唔多了
菜, 少少生果, 龜糧, 蟋蟀, 蚯蚓, 甚至PINKY 都有人餵, 均衡D就可以

你買成體八角, 2-3日餵一次都得啦
夏天唔需要浸暖水, 正常水溫就得啦, 係唔係日日浸, 無標準答案, 但唔好隔太多日囉
回復