香港龜友論壇

查看: 6714|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

急..巴西龜肚瀉..點算?

樓主

我隻巴西龜囡囡病左差唔多3星期
開頭佢唔食野..之後就變成唔食野+肚瀉
我見佢成日都排出好多綠色既水 同埋手軟腳軟

同埋佢而家越黎越冇精神..日日係度訓..我好心痛><
我想問佢患既係咩病? 應該點處理?
希望有人可以幫幫我,thx
沙發

回復 愛龜者 的帖子

似腸炎,食益生菌或黃連素

病因:在龜進食後環境溫度突然下降5℃以上,或環境溫度不足22℃易引起此病,另外投喂腐爛變質的食物,水質惡化也會引起此病。

症狀:患病的龜精神萎靡,反應遲鈍,少食或不食;輕度病龜的糞便中有少量粘液或糞便稀軟,呈黃色、綠色或深綠色,龜少量進食。嚴重的龜糞便呈水樣或粘液狀,呈紅棕色色或血紅色,用棉簽攢少量塗於白紙上可見血,龜絕食。解剖可見腸胃充血。

防治:在正常的飼養管理過程中,要保持環境溫度穩定,在龜進食後應將溫度保持在22℃以上,並且要注意保持水質清潔,不要投喂腐爛變質的食物,不要投喂冰冷的食物。

胃腸炎的治療,著重對腸、胃的消炎、胃腸粘膜的保護、止瀉、補液。對已經患病的龜,可在餌料中加入抗生素類藥物,如土黴素、氯黴素、慶大黴素等。對於拉稀的龜可投喂痢特靈、黃連素等。首次藥量可大些,連續投喂一周左右即可痊癒。對病情嚴重、拒食的龜可直接填餵藥片,藥量根據龜的體重計算,也可用氯黴素進行皮下注射,每公斤體重4萬-5萬單位。同時補充維生素。

腸喂疾病,起因多為餵食次數過多,食物本身變質,早晚溫差太大或飼養溫度過底,,症狀表現為大便成水狀,顏色黃或暗紅,有果凍狀物質,,病龜食量減少或不吃.精神不振.治療方法,先停喂2天,再用黃連素1/3片弄碎拌菜,嚴重的可用慶大黴素一天一次連續3天.治療期間餵食量只需一點點,一點點,對於已經拒吃的可以把藥熔在水裏泡..

2,拉稀,拉稀不同腸胃病,他只是因為食物或者水分吸收過多造成的,可以通過改變食物或減少水分吸收改善,也可以喂一些條理腸胃的產品如BAC,
回復

板凳
生菌或黃連素可以係邊度搵到? 金魚街果d有冇得賣?
回復

地板
愛龜者 發表於 2011-7-3 00:53
生菌或黃連素可以係邊度搵到? 金魚街果d有冇得賣?

黃連素是中藥在藥房買,益生菌金魚街
Nutri BAC 益生菌
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2828&extra=page%3D2 ←是這種

黃連素︰學名叫做“鹽酸小檗鹼”,是從黃連、黃檗中抽提出來的一種生物鹼。黃連素對多種細菌都有抑制作用,其中對痢疾杆菌作用最強,常用來治療細菌性胃腸炎、痢疾等消化道疾病。小龜的口服上限是2g/1000g體重,致死劑量超過8g/1000g體重(相當于120斤的人一天吃半斤黃連素,50%死亡機率),毒副作用極低,每日1次,每次0.05-0.2克足夠,吃多了容易便秘但要注意︰不要購買“複方黃連素”,這個“複方”是地方標準生產的劣質產品(80%產品不合格,每粒含量都不穩定),已經在全國被停止生產並勒令全部回收的,但有很多JS還在賣(80%的藥店都有貨),我在深圳也見過,假如JS賣這個“複方黃連素”

回復

咁即係話可以去平時果d藥房買到黃連素?
另外我見最後一段寫話可以用條理腸胃的產品如BAC
咁3隻黎講有冇話邊隻有用d,,同埋我應該買幾隻定係只用一隻藥就ok?
但係我隻龜而家成日都訓..咁我點樣餵佢食藥? thx
回復

另外呢黃連素/ 益生菌每次應該餵幾多&一日應該餵幾多次?
回復

回復 愛龜者 的帖子

不是間間有的黃連素.要揾,
BAC是益生菌,幫助腸胃,不是藥,我認為先用Bac先,冇好轉才用藥
黃連素我今日在沙田好運中心買到的,我的龜也和你的龜一樣病症
我先用益生菌,太約幾天,冇好轉才用藥,再唔得要睇医生

回復

jackielee 發表於 2011-7-3 01:22
回復 愛龜者 的帖子

不是間間有的黃連素.要揾,

c姐你果隻而家點?
回復

愛龜者 發表於 2011-7-3 01:14
另外呢黃連素/ 益生菌每次應該餵幾多&一日應該餵幾多次?

http://item.taobao.com/item.htm?id=9780255565 ←這網有講

http://catcatforum.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3358367&ref=Nutri+BAC+

你可以請教中蜂兄的,佢經驗好,好有心得的

回復

回復 6龜 的帖子

今曰好了好多,沒有肚瀉,有精神早上浸了蒲萄糖,我買了益菌,今曰浸咗一陣,佢飲咗些,我買了藥睇門口,可能他不習慣,應該冇嘜事的,我可能緊張咗,佢昨晚吃了小小豬肉了,
回復

jackielee 發表於 2011-7-3 01:42
回復 6龜 的帖子

今曰好了好多,沒有肚瀉,有精神早上浸了蒲萄糖,我買了益菌,今曰浸咗一陣,佢飲咗些,我買了 ...

好好非常好
回復