香港龜友論壇

查看: 2626|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

草莓成熟時

樓主
2月初路經花舖時買下的士多啤梨如今已長大不少^^2月1號的樣子:

由於天天賦閒在家,有陽光時必定為它源源不絕地補充水份,以及久不久移位務求能夠吸收最多的陽光。
看見葉子一片片地長出,草莓一天天地變大,那份滿足感真的很大

2月23日的樣子:

2月24日的樣子:

昨天和今天也是天陰陰的,想不到也紅了那麼多,還有數顆未成熟的草莓
在此想請教一下各位,這顆草莓應如何加以保護呢?因為沒有下殺蟲水,怕會被路過的昆蟲或小動物吃掉。另外,請問何時才適合把它摘下?這顆草莓能長成另一棵草莓嗎?

評分

參與人數 4威望 +24 收起 理由
龍之殺 + 2 多謝分享
~阿民~ + 10 加油
ashbone + 2 多謝分享
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
草莓以前都種過
回復

板凳
好快有得食了~~~
回復

地板
回復 ashbone 的帖子

有冇經驗可以分享一下呢?^^其實我都唔係第一次種...不過對上一次種係係室內種,由種子開始,長出幾cm苗就死左了,唔想又失敗所以今次買左棵苗=.=,希望佢健康成長啦...@v@"
回復

回復 小曼 的帖子

sorry 呀!都冇乜經驗分享呀!盤草莓係朋友送既,結過幾隻果,就玩完啦
回復

哦....咁唔緊要啦^^
咁你有冇食到果幾隻果?@.@"
回復

小曼 發表於 2012-2-24 16:08

哦....咁唔緊要啦^^

好奇地咬左兩啖,酸酸地.…冇食到!
回復

我打算搵龜龜做白老鼠...唔知佢地肯唔肯食呢
回復

小曼 發表於 2012-2-24 17:48

我打算搵龜龜做白老鼠...唔知佢地肯唔肯食呢

咪試吓咯.......
回復

小心烏蠅侵襲
回復

回復 jimmybyc 的帖子

希望不會吧...還未捨得摘下,願再可觀賞多一會,不過它的樣子已經非常熟透
回復

請問有咩技巧呢
我之前種過好快死
之後冇買過喇
回復

回復 龍之殺 的帖子

我都冇咩特別技巧,但係我諗泥土應該要疏水性較好,透氣度高
同埋士多啤梨似乎鍾意曬好多陽光...因為之前係室內種唔成,而家放天台種先快高長大..^^
天氣好,有陽光既時候我一定會拎佢出去比陽光直射,同時不斷補充水份,真係好好太陽既時候有時會懶得濟既時候會用圖中個大盆放大半盆水浸住棵士多啤梨...不過會日落之前一兩個鐘拎返棵野出黎(因為之前試過淋完水曬一兩個鐘之後謝晒,其實因為transpiration太勁所以唔夠水),但咁樣始終唔係太好,怕會浸爛d根同埋沖淡泥土既養份
天陰既時候可能會淋少少水或者唔淋,
覺得天氣乾燥都會比多d水,
落雨既時候移佢去避雨...
風太大(好似今朝咁)都會放佢去冇咁當風既地方
同埋我會特登轉下個位比青bb果d士多啤梨曬多d陽光...想佢快d熟,唔知有冇幫助,因為相比起冇曬陽光果幾粒(比葉遮住左),冇曬既大得好慢同埋個形狀變左...唔靚
我落既肥料係魔肥(白色一粒粒果隻),冇咩揀選既特別原因,不過佢話會慢慢滲d養份出黎,聽起上黎好似唔錯=v=",都未使用過其他肥料,所以唔知邊隻肥比較好,養左一個月只施左一次肥
其實我都係嘗試中,所講既未必係岩...都希望有人可以交流指點一下@.@"同埋希望幫到你啦

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
~阿民~ + 10 多謝分享

查看全部評分

回復