香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: windleaves
打印 上一主題 下一主題

遲來的總結

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-27 02:15
所以間中比龜食麵包係ok嗎? 食麵包有冇副面野?

我 很期待你的實驗結果

澱粉類有很多營養,問題係呢d營養對陸龜黎講是否過度豐富。從我發的兩隻星可以看到,右邊嘅星甲殼明顯漂亮得多,而這星從小到大吃鮮草乾草,無使用任何添加劑,連水果都無得食,最多食點果皮。
回復

toobegood 發表於 2012-2-27 00:50
家養龜龜可以一個星期咁耐不餵吃架???   我真係唔知

可以 前提係無病,養定,有水。
仲有一樣最重要嘅係:俾人虐待慣

anyway,唔好學我。我養龜係好懶嘅,咩隆背紋路之類嘅野統統唔理,餵草都係因為我唔想洗菜浸糧
回復

Tony_Chu 發表於 2012-2-27 02:08
哈哈, 我咁岩研究過小小呢範姐, 而且整麵包要加好多牛油, 而牛油係由牛奶既蛋白及脂肪打擊而成, 所以好營 ...

食饅頭囖
回復

回復 Tony_Chu 的帖子
反而現代科學家發現麵粉唔適合人類作為主食, 對人類身體會產生慢性毒素及破壞.  Maize及RICE 才適合人類食!

咦?咁中國北方人同歐陸人咪死得?但佢地貌似普遍比我地南方人高大同食量大wor。。。

所以我去呢d以麵粉類為主嘅地區,堅決要食米飯係對滴~~~無飯我真係寧願啃粟米~~

回復

windleaves 發表於 2012-2-27 10:42
我 很期待你的實驗結果

澱粉類有很多營養,問題係呢d營養對陸龜黎講是否過度豐富。從我發的兩隻 ...

你朋友果隻麵包星, 除左殼形上, 有冇其他問題?

我都係八下學多d野, 冇諗住做實驗
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-27 12:18
你朋友果隻麵包星, 除左殼形上, 有冇其他問題?

我都係八下學多d野, 冇諗住做實驗 ...

外觀上無其他問題,內在器官有無問題,比如有無脂肪肝之類的,要劏開佢先知?
不如師兄你買左佢,我哋一起研究下呢?如何?
回復

windleaves 發表於 2012-2-27 15:18
外觀上無其他問題,內在器官有無問題,比如有無脂肪肝之類的,要劏開佢先知?
不如師兄你買左佢,我哋一 ...

如果有研究價值我唔介意出錢買左佢,

因為我對呢個topic真係幾有興趣
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-27 15:21
如果有研究價值我唔介意出錢買左佢,

因為我對呢個topic真係幾有興趣

你負責埋劏?
回復

盡情虐待佢地,我支持妳.
回復