香港龜友論壇

查看: 2269|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

杰仔內地鄉村三日遊,GO~杰仔_kit(超多圖)

樓主

星期五至星期日消失左幾日....

由於我外婆大壽同表妹生日,所以就返左大陸玩左幾日

當日去太子上車,個司機態度勁差,見人就插,都唔知咩人

咁唔願做咪唔好做囉!雖然期間去拎水飲俾佢吊,不過我都賴理呢種人

好!由於深圳灣實在太多人過關,搞左好耐...成5個鐘先返到去...唉...

第一天
一返到去,已經1點幾了,見到屋企前的庭園種左棵野

有晒花雷,估唔到夜晚就開花,真係快,而且好香好香

影返張花雷大特寫先~嘻嘻

同樣地,由於我實在太累,凌晨收工返到屋企,將所有龜打點好一齊及換水

搞到我天光,而且又未訓過,只係坐車訓左幾個鐘....抵擋不住,上床訓幾個鐘先...

幾個鐘後就跟舅父架車去左擺大壽地方視察,即係我阿媽的鄉下

由於好少入去,好奇的我總係會周圍走,影下d田地先

幾大舊東瓜...不過仲未夠大,要再大d先摘!

仲有清澈河流水源,為附近的養殖及種植提供水源~~

由於當地環境自然,空氣又清新

居住於城市石屎森林的我們很難感受到

天氣雖然熱,但係樹蔭下,有微微涼風,真係可以令人訓一個下午...

野花大特寫~

田地無聊一影....

坐在草原上一望天空,廣闊天空盡在眼前,夕陽的陽光多美好,什麼生活壓力都沒有了~

比較大條的河流~~

我舅仔的魚塘....我當然不會錯過這機會,呵呵~

當然以為魚塘旁邊的草係用黎餵鯇魚.....

草猛無聊一拍~

一個養鴨場,好鬼死嘈,但趁配著夕陽,感覺就很不同

粟米樹.........

黃皮樹,食左一粒,shXT!!勁酸....

柚子的果實~

"借"樹......

呢個我諗應該係南瓜樹..

但係同樣地,有傻人專門愛做傻事....

漂車王出場.....=.=

架跑車終於俾我控制到,但係條后車胎.........囧.....都係俾返人....

我一向唔係好鐘意影合照,總覺得影出黎好怪.....大家應該明白...

但係阿媽要求及難得返黎一次,就陪佢影返張,呵呵~

最美麗的夕陽啊~~~~~!

玩左成個下午,都好累了......

坐車返屋企休息一下,明日再出發去舊地

呢幾日我休息的寐室

雖然我身在內地,但同樣地龜友我一樣都有留意的!!

由於內地沒有什麼便利店,又驚自己肚餓無野食,就去超市買了2罐8寶粥,合共4元....

一食之下,又SHXT!!!

都唔知咩黎,5毫子我都唔會要!一罐水汪汪,一罐就好鬼杰,仲要成罐野都係得一種類

又無味又唔甜,真係無良...

第二日
話說,大陸D荔枝真係無得頂~

香港的荔枝大多係浸水,其味道係差好多好多

一食之下,嘩!又爽甜又多汁,仲有種清涼感覺,一食就食左成袋....

再黎,影返張大特寫~~~

粒核超細粒~

食完野,又跟舅父入村~

今日節目就係去釣魚,唔係去咩大海釣,係去我舅仔魚塘,實釣到魚!

首先要搵魚餌,去捉地龍先!好大條...手指咁長

無聊一玩,第一次玩就整壞個輪.....
留意前輪...

無聊一拍,大手與小手.....

打麻雀有人偷野!

被人捕獲~!呵呵!!

美麗的稻田,即係我們平時食的米飯

看樣子都差不多可以收割

又黎影返張大特寫先!

水中生物....唔知咩黎,捉左一隻上黎,有D好似蝦味的東東....

影返張龍眼大特寫!!!

我外婆包粽最拿手,而我最愛食簡水粽

外婆的心血當然要影返張特寫啦,我食左成10幾條....=.=

等到太陽無咁晒,就出發去魚塘~

登登登~香港釣魚王出場,首次釣魚影返張相先,哈!

唔洗好耐,就俾好釣到條啦!

當日釣到5條,2條大3條細,鯇魚釣到不少但要放返入塘

專業的釣魚者一條都釣不到,你睇個樣幾咁LONLY

我外婆的生日蛋糕,有成10幾個孫可以集合圍住同佢一齊過

這福氣不是人人可以有,我相信不少老人家都想擁有,人生就不過如此~~

夜晚有星星的星空相信在香港好難見到,因香港長期受到光害影響,好難見到星星

美麗星空圖!

有傻人又專門愛做傻事!

又無車排,又無鴐車經驗,新排仔一個又一樣可以鴐車奔馳....

但我一坐上去,車子就顯得好細部....

返到屋企,到我表妹慶祝生日....

第三日
一起身就出去食飯就上車閃人返香港

庭院盛放的花,香氣撲鼻~

又黎影下特寫先啦~呵呵

已經有少少開始謝了...

全三腳雞去酒樓,架車又嘈...

到左目的地了,燒鵝大王...?

睇個餐排....人地唔知仲以為係咩武林秘笈...

原來打開都係一個餐排...

酒樓見到我最愛的龜種...

同我隻愛麗C差唔多大

不過呢D食用龜,個品相真係差到苦不堪言

水蛇~~仲有野生水魚,138蚊斤

食完最後去上車,見到魚塘咁多魚

捉返幾條返去餵路娜就好啦~!

最後~~~閃人,到此一遊-,-

下一站廣州花地灣,收到請帖而未作回覆的龜友好盡快回應

以方便我編排行程~!

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
火水. + 10 多謝分享
龜痴 + 10 極詳盡!!!
力蘇仔 + 10 精美相片

查看全部評分

沙發
拎平背來食???
大陸人係咪ON X ??
回復

板凳
環境好優美
回復

地板
巨人踩bicycle
你屋企人有冇食鱷龜=.=
回復

食用龜/........
回復

好寫意喎
回復

回復 杰仔_kit 的帖子

Good!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

回復 456wing 的帖子

平背係內地大多數都係食用龜

由養殖場加溫及用內臟加以吹谷

其品相十分之差

所以我尋日都有提及過同一條龜命,但有不同的命運

回復

睇完師兄的外遊照片令我心情都舒服晒, thank you
回復

回復 芒人 的帖子

環境真係好正~~~
回復

回復 力蘇仔 的帖子

差D爆胎啦....

我無食鱷龜...有機會返大陸反而又想試下....
回復

回復 devimaycry 的帖子

當地節奏好慢,人們生活好寫意

唔似得香港咁緊逼,返到去咩壓力都無晒

平日成日失眠的我都特別好訓,好舒服~
回復

我都有失眠呢個壞習慣
長期有2重黑眼圈了 茶eye gel 都無用呀..哈哈
回復

D風景好靚,真係同我地有天壤之別
回復

我本身都有幾嚴重鼻敏感,但返到去竟然無流鼻水,無咁辛苦...
回復

回復 92777257 的帖子

香港一D風都無,俾D高樓擋晒

但係內地坐係樹蔭下有陣陣涼風真係好正~~
回復

杰仔_kit 發表於 2011-7-4 15:04

我本身都有幾嚴重鼻敏感,但返到去竟然無流鼻水,無咁辛苦... ...

城市去到鄉郊, 特別放鬆, 自然風一定好舒服
回復

邊到鄉下
回復

有張應該係荔枝特寫 NOT 龍眼?
回復

田園生活,好正呀.............
我都試過番內地住幾日,唔知點解,覺得d時間特別好用,係香港d時間過得特別快.
回復