香港龜友論壇

查看: 3350|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

矛盾....

樓主
其實我有類似經歷,我之前有隻盾B比佢杜完蟲後拒食,我當時係超新手唔知點搞又未識上呢個龜網就唯有帶返去留院。最後2-3星期後RIP了。我最難過既係一捻起佢生命最後既日子就係在醫院日日比人forcefeed。。。本來我都唔想再提,但係一見到樓主隻盾我就好難過,希望你既格仔餅可以平安回家,甘就辛苦都值得。。。

Thanks  發表於 2012-3-6 14:37
回復

沙發
Tony_Chu 發表於 2012-3-6 15:46
我以前隻盾仔都有軟甲, 我跟住狂餵M糧及其他高蛋白糧 (所有糧中都有鈣同埋D3,唔使煩), 每日照12粒鐘Zoomed  ...

師兄你真係養得好令!請問你有無控制佢食幾多?我隻肥盾細時軟甲,喂M糧好番但係好大食跟住起釘
回復

板凳
回復 Tony_Chu 的帖子

甘我估我係吾夠高濕!冬天最乾時得40-50%。佢手腳都好粗,肥野一隻。。。我都試下你既方法先,thanks!!

唔好學人二日一餐, 要日日食, 但就減量...  發表於 2012-3-6 17:09
回復

地板
Tony_Chu 發表於 2012-3-6 17:07
外國論壇一致認為係太乾會起釘!!  盾仔太乾仲會生石!!!

你既case,快D cut食量.... ...

知道了!!甘隔日喂好嗎?定係隔兩日先喂?!

唔好學人二日一餐, 要日日食, 但就減量...  發表於 2012-3-6 17:11
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

你答左我想問既問題!!哈哈!好,謝謝你吖!!

你隻達達既手都好肥美

養到咁肥, 食得ga la. hehe...  發表於 2012-3-6 18:09
回復