香港龜友論壇

樓主: 莫秋殤

UVB 燈跟盾飲食 既...問題....

iamnero 發表於 2012-3-14 21:59
照點43度--呢個溫度對所有陸龜都致命
角位溫度計keep左係 28-32之間--整體問題太高
uvb燈本身對龜眼有損害- ...

照點 唔洗 43度既咩?? 有d人又話要 再睇下文章先...

都仲係要 平均 d食飯先得...
回復

小豹 發表於 2012-3-14 21:44
我無俾山洞佢地瞓,佢地通地瞓

原來係咁 呵~thx   ^^
回復

43度,你蒸龜嗎?咩龜都熟,同咪你熱點同冷點相差成2x度,隻龜會好易感冒
回復

小豹 發表於 2012-3-14 23:16
43度,你蒸龜嗎?咩龜都熟,同咪你熱點同冷點相差成2x度,隻龜會好易感冒 ...

哈哈~都有呢個可能性....但係 照點 唔係都係 40幾度既咩 同埋 整高d? 令到佢冇咁熱.但係平衡左空間溫度..好易比氣流影響到....你拉高佢 個溫度咪好易波動.....
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-13 07:32
哎呀~問左 1晚 冇師兄應話 tim 嘻嘻~

你都冇答到#10問題, 冇比資料, 點應話呢?
回復

回復 莫秋殤 的帖子

>同埋問埋 我下面粒燈有冇uvb成份?

呢個係普通燈泡, 係加熱, 冇UVA, 冇UVB:
http://www.hkturtle.org/data/attachment/forum/201203/12/21055276n6mpzpf966fyny.png

>UVB 燈 長開有問題嗎?      (問題己解決 第一,長開沒問題.

錯. 長開唔得, 夜晚必需關.

>盾在長開 燈之下  殼既變化...????? (:盾在 有足夠uvb (不一定很可能需
>要陽光中的其他因素)的情況下 龜殼會變得更白 更淺色..師兄言...)

在強力uvb及長時間之下, 必需加上高鈣食物, 部份盾會變得更白更淺色, 但並非所有盾會變得更淺色.

>龜仔 1日訓成 10幾粒鍾係個 龜洞到 其實佢照唔照到既呢...
>uvb 可以 穿過 石頭??

不能穿過石頭, 連玻璃都擋98%以上UVB.

>(本人想應該可以由龜殼變黑..... 因為 uvb 接收量少(陽光吸收量不足) 可
>以證明uvb 量的不足 燈泡要換了......但龜仔本身uvb既接收量又係問題...
>佢死都唔出來你uvb 再勁都係黑......(即係話龜仔 要白殼最好既方法就係

龜殼變黑不能證明uvb量不足.

>太陽光.....冇任何一種工具可以代替......長用uvb既龜 殼比較黑色...))

錯. 有可以代替太陽光既燈俱.

>因為龜仔既 殼變到黑左D今日按落又軟左 今日加左 鈣粉個佢食........ 聽
>日補相...(有)

你個箱根本就冇任何UVB燈, 食多D鈣粉越快死.

>鈣粉:     聽人講 鈣粉可以 日日都落 因為 吸收唔到 同轉化唔到 佢一樣會
>排出來 冇乜大問題...(主要冇咩大問題  可以日日落 ......基本上食鈣粉=
>人食零食差唔多 最好都係由自然吸收反... 最緊要平衡 營養..咁就唔洗又
>食呢樣又食個樣啦...)

不可以日日都落.

回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-3-11 09:50
首先你成段野我大部份都唔明,

我盡量答你我明既部份,

>另外UVB探測器冇必要買, 千幾蚊測到UVB講真係呃你....何況你仲想搵更平...

Solarmeter 6.2 UVB錶係全球唯一一個, 全球廠家都係用Solarmeter 6.2 UVB來做生產UVB既強度標準.
回復

waiman 發表於 2012-3-15 01:48
回復 莫秋殤 的帖子

原來係咁 我仲以為我個隻係 uvb燈 tim 睇來要去買反隻先得啦... 原來條條都錯 嘻~
回復

waiman 發表於 2012-3-15 01:48
回復 莫秋殤 的帖子

有咩燈 可以代替陽光呢....有冇好介紹師兄.......最好用咩燈 .....
回復

waiman 發表於 2012-3-15 01:52
>另外UVB探測器冇必要買, 千幾蚊測到UVB講真係呃你....何況你仲想搵更平...

Solarmeter 6.2 UVB錶係全球 ...

嘻嘻 廢事買啦...遲d先算......
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-14 21:14
有咩燈 可以代替陽光呢....有冇好介紹師兄.......最好用咩燈 .....

有完全代陽光既彷陽光組合, 亦有只代陽光UVB既組合.

只代陽光UVB既組合:
1) Zilla 50 UVB + 你果個加熱燈.
2) Zoomed 10.0 UVB + 你果個加熱燈.
3) Mega-ray 70w/100w. 唔洗再用加熱燈.
回復

toobegood 發表於 2012-3-15 10:12
師兄,請問問你,剩開UVB燈唔開加熱燈可以嗎?? 即係缸溫已28度時,日間我關上加熱燈剩開UVB,咁UVB還有效 ...

有26c + UVB, 已不需加熱燈.

Thanks  發表於 2012-3-17 18:05
回復

waiman 發表於 2012-3-15 12:57
有完全代陽光既彷陽光組合, 亦有只代陽光UVB既組合.

只代陽光UVB既組合:

感謝呀~而家係 uvb 10.0 加上熱燈....
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 05:12
感謝呀~而家係 uvb 10.0 加上熱燈....

必需加UVB反射罩.
回復

waiman 發表於 2012-3-15 19:08
必需加UVB反射罩.

加左個 燈罩得唔得 就係普通既 爬店買既燈罩.....最好既高度係幾高...
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 06:10
加左個 燈罩得唔得 就係普通既 爬店買既燈罩.....最好既高度係幾高...

乜野燈? 乜野燈罩?
回復

waiman 發表於 2012-3-15 19:17
乜野燈? 乜野燈罩?

燈係 zoomed 10.0   燈罩再加... 6.png
呢個...
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 07:12
燈係 zoomed 10.0   燈罩再加...

乜野zoomed 10.0燈呢?
回復

waiman 發表於 2012-3-15 20:14
乜野zoomed 10.0燈呢?

zoomed 10.0 uvb 燈...
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 07:15
zoomed 10.0 uvb 燈...

死火啦=冇講過.

Zoomed 10.0燈泡? 燈管?
從個罩圖至知你指Zoomed 10.0燈泡.
Zoomed 10.0燈泡要22-30cm.

圖中個Glow Light唔得, 要用深桶至得.
回復