香港龜友論壇

查看: 8446|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

室內種生菜, 用咩燈好??

樓主

今日經過屋企附近一間賣花草種子既店舖, 問有冇生菜種子, 室內種.  點知條女唔肯賣種子比我, 話室內一定種唔倒生菜.  我扯火在第二間買左生菜種子.

請問室內種生菜, 用咩燈好??  我種alfalfa係用 24W 白色省電燈膽 + 24W 暖色省電燈膽

我種生菜係唔係應該改用紅+藍 LED 膽?  30W OK?  生菜係唔係要勁D 火數?  50W?   and 照幾耐?  藍燈18小時?  紅燈12小時?

請各位高手指教, 多謝!!
沙發

個店員做得非常正確呀....
根本你個光既強度... 光既光譜得咁..弱咁窄..完全唔適合室內種野
室內的二氧化碳流量又唔夠.. 一來野蟲二來光合作用有限

在沒有晴朗的陽光照射底下....
植物中所含的硝酸鹽因利用不了而至導至大幅上升... 蛋白質含質也會偏低... (即是雞肋)...食則無味..棄之可惜..

在低光合作用下的產物有形無實.... 鳴乎衰哉......

明天最好回去那間店舖向那店員道歉吧...   你這個種法太浪費電源了... 完全沒環保的念頭嗎???

I see, thanks. :)  發表於 2012-3-22 11:17

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 一針見血

查看全部評分

回復

板凳
50w 燈種得到, 不過不可能種得好!!!

蔬菜是要求大量陽光的植物, led 及慳電膽不夠的...
要種得靚, 買盞 powersun 加反光罩曬佢... 再加上充足的水份及肥沃的泥土, 一定成功...

回復

地板
龜痴 發表於 2012-3-22 09:27

多謝你啊 WIN神!!  我有盞Arcadia 160W太陽燈, 其UVB已用得好弱, 可以嗎?  thanks.

好多人無電用... 有人有電亂咁用..... 這個道理你明白嗎??? 我不建議你這樣種噢... 不如你租塊田種仲實際啦... 都係幾百蚊一季...  發表於 2012-3-22 11:59
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

香港園藝館..會幫到你..

好好既種植論壇, thank you!  發表於 2012-3-22 12:20
回復

龜痴 發表於 2012-3-22 09:27

我用160W太陽燈, 但太熱, 而且用電量太大, 160W電.

我今日買左LED燈, 4粒 x 3W LED = 12W = 96W太陽燈既光度, 但係就只用0.7A x 12V = 8.4W 電!!!  比起100W 太陽燈, 省了91.6W 電, 省了12倍電.

咁樓上果位就冇野寸我啦.

版主無吋你成份...  發表於 2012-4-8 17:13
回復

... 你先明白什麼是光合作用先OK???
如果LED 都種到菜咁這個世界就不會有這麼多人餓死了..

PS: 沒寸你... 不過天真過天真嬌....
回復

gsnoob 發表於 2012-4-5 06:04

... 你先明白什麼是光合作用先OK???

外國大把人用LED種菜同埋大麻啦

太搞笑了  發表於 2012-4-9 06:22
回復

你那份執著在某一方面我好欣賞..

唉.. 但呢d 咁無知既短片你就信以為真...
comment 中已經踼爆了錯芽換燈 ..植物生長的方向..植物整體生長性.. 低角度高角度拍攝前後分別用來FAKE 人
你咁樣仲POST上來真係自刮嘴巴...

而事實係用LED 唔係唔得... 但SETUP 的昂貴費用...
種出來的就好像埃塞俄比亞的饑民咁... 問題多多..瘦長追光小芽易斷..

最好你浪費幾千蚊set 起好個壇後試種三個月...

到陣時你就知邊個係傻仔了....

PS: 我係上面個post 既重點係浪費電力... 你用$100蚊電種價值$1蚊的東西..很不值的...
     而你再想進一步用$200蚊種1蚊的東西... 我真係接受唔到囉...

正正經經去康文處抽塊田吧....

生菜係比正常植物營養更低的植物.. 我唔建議種LOR... 種就種D 正氣D 如菜芯..

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 一針見血

查看全部評分

回復

第一次聽人種菜要照燈...

好難唔笑....  發表於 2012-4-8 18:35
唔准笑人...  發表於 2012-4-8 17:11
回復