香港龜友論壇

查看: 32748|回復: 61
打印 上一主題 下一主題

你家中陸龜會用那種爬箱?

樓主
jason1111111111 發表於 2012-4-8 19:54
回復 avdavdavd 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=35188  開放式爬箱

我就認為香港既氣候系完全冇必要通過犧牲通風來保溫既
回復

沙發
kanny1314 發表於 2012-5-17 22:51
唔係好明你講咩=.=??未係唔洗保溫?  要通風

香港冬天溫暖,可用開放式箱,日夜用射燈或陶瓷燈保溫。無需為了保溫而犧牲通風,去用爬箱或者木箱
回復

板凳
kanny1314 發表於 2012-5-18 20:07
OIC 明白了  c兄  最後想問一樣野  軟甲係咁底甲軟?  3-4cm 軟係咪正常?
我有睇文嫁....都係話哂多點太陽 ...

幼龜略有軟甲是正常。
若是易結石龜,要控制鈣粉添加量。陽光、水分、運動量與多樣化飲食很重要。
強迫接受日照要小心龜隻脫水,尤其是幼龜容易脫水。
回復

地板
toobegood 發表於 2012-5-21 17:56
師兄,我都係用你果款膠箱,請問你有無用這矮身膠箱養大Size龜龜的經驗??

我現時養緊6cm BB盾,發覺佢好 ...

冇。
如果箱系透明,可試下用野遮一遮,因為龜系不能理解“透明”既概念。
亦可以加大箱既面積試試。
回復