香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: king199802
打印 上一主題 下一主題

唉,又死多隻草:(唔通真係咁邪?

回復 ashbone 的帖子

以上是我一些見解, C兄可看看是否有什麼意見, 其實用蒸餾水是本人以往多次經驗, 非專業意見, 本人是極力建議初期以蒸餾水養, 而非長期, 希望大家求同存異, 大家作交流討論
回復

wel524 發表於 2012-4-13 18:49
回復 啊橙 的帖子

我覺得蒸餾水比水喉水乾淨, 作為飲用水, 而唔會直接飲水喉水, 而且用過覺得比水候水既情 ...

龜既皮膚對水質係十分敏感,一但有少少出問題就好易患有皮膚病。
你話屎可以撈走,咁尿呢?要做到徹底乾淨係冇可能
龜既排泄物唔只係屎尿,仲有好多肉眼睇唔到既分泌物,想請問下你點預防?
養菌只少要一個月以上,但水質變壞可以係兩個中搞店....
人類長期淨係飲蒸餾水,都會出問題,可況係龜?
短期使用係講緊一日/半日換一次水,你個缸仔細可能冇問題,咁一個18吋缸呢?你頂用几多蒸餾水去換水,要使多几多錢?用大量金錢換番黎既係一d對龜有害既水,本末倒置...
如果用細缸每日換水,點養菌?點先做到一個生活圈比只龜?
唔係乾淨就等於無敵架小朋友,錢多都唔係咁使法...對生物黎講,冇水係最乾淨,只有最合適。
回復

回復 啊橙 的帖子

用蒸餾水養係我既主觀感覺+經驗, 當然當中不同龜/不同時間/不同換水次數可能存在客觀差異, 我是憑我既經驗同大家分享用蒸餾水養法, 而非專業推介,
我以前有朋友給我一隻皮膚病極嚴重既草龜, 用水喉水隔夜養, 最后皮膚病嚴重至死迌, 后來自己養的草龜買回來初時都係用水喉水隔夜養, 但係漸漸發覺皮膚出現問題, 而且有惡化蹟象,后來改用蒸餾水,情況改善好轉復原, 我其后買回來的草龜初期全用蒸餾水養, 發現皮膚感染問題較少, 當然當中可能存在一些客觀差異, 但我發覺發病問題少及嚴重性較低, 比之前用水喉水所養效果較顯著, 心理壓力大為減低,以及龜隻問題的確明顯少很多, 所以如果真的担心草龜養不大, 皮膚有問題, 我極力建議初期使用蒸餾水, 待適應后, 再用水喉水

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

回復 啊橙 的帖子

各人有各人意見, 請不要以'小朋友' 不合適的用詞去形容別人, 大家講求互相尊重, 我絕對可以求同存異, 但不接納任何包含別有用意的形容字詞
回復

wel524 發表於 2012-4-13 19:21
回復 啊橙 的帖子

各人有各人意見, 請不要以'小朋友' 不合適的用詞去形容別人, 大家講求互相尊重, 我絕對 ...

我見你不斷強調用蒸餾水去養龜,我覺得係食米唔知價既心態先咁講。
回復

回復 啊橙 的帖子

其實以我以前大約3-5年前既蒸餾水價格來說, 我當時大約以$10可以買4-5支蒸餾水750ML回來, 而且我主張先用普通細箱養, 當時我一日換2-3次水, 一日一支都用唔完, 所以以我個人角度去看, 蒸餾水養龜價格可以接受, 再說現時價格, 我上次行過街市小食檔, 才用$2買了一支蒸餾水750ML作飲用, 此水物價沒有大改變, 所以一直覺得俾多少少錢買心安, 以及龜隻少出現皮膚病是絕對值得, 所以希望你了解后, 思考過后才對他人評價/總結
回復

回復 啊橙 的帖子

其實大家討論的主要目的是為龜隻健康著想, 我只是分享自己的個人意見, 儘能力去解釋我的想法, 絕非必然/權威性的專業, 希望大家在意討論龜隻身上, 而不建議在意當事人既性格或特點, 合理的批評我會接納, 但不合理的評論, 只能說我希望大家互相尊重
p.s: 所以我很在意之前以短訊息問c兄的事, 担心造成不必要的誤會, 而引導該人作出一些不理性的行為, 我只是想了解是否真有其事或是我多疑, 若然是真, 如能找出該人, 我想深入了解大家的誤會, 而不是以報復心態
回復

wel524 發表於 2012-4-13 18:54

以上是我一些見解, C兄可看看是否有什麼意見, 其實用蒸餾水是本人以往多次經驗, 非專 ...

正如我簽名所言《世事無絕對,我不一定對!》(初期)用蒸餾水養龟,真係比較少有,是否有助養好隻龟,
未試過,所以懷疑?只係常理覺得冇咁既需要!
其實大家都係分享個人經驗,錯對與否?
是否跟從,各人自有判斷!
只要是基於禮貌與尊重,就有討論空間。

回復

C兄說得十分對其實在討論區就是分享自己的意見, 各人自有判斷, 我不是專家教授, 不可能做很多實驗取得數據去支持自己的論點, 去證明自己所說的事是絕對的對還是絕對的錯, 各人應自己思考是否相信, 討論區只是貴乎廣納意見及互相尊重交流經驗, 並不是一個十分學術的地方

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ashbone + 2 一針見血

查看全部評分

回復

wel524 發表於 2012-4-13 20:54

C兄說得十分對其實在討論區就是分享自己的意見, 各人自有判斷, 我不是專家教授, 不 ...

師兄講左我想講既野添!我懶打字...所以冇講到!個人經驗分享都唔係人人會做,仲要拿出實證數據来..
哈哈...
回復

2位ching ge對答真係令我獲益唔少
回復