香港龜友論壇

查看: 3319|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

遇到黃緣爛甲反思(已更新25/4/2012)

樓主

自家有一隻黃緣冬天收購後,上個月已發現底甲可以輕易用手撕掉,已知出事---爛甲

但冇諗到如此的嚴重,自己親手處理腐爛部份

我可以說的是那種震撼感足以令你打消養龜的念頭,你見到,感受到佢痛既掙扎,呢一刻諗到既係佢有冇需要受呢D苦呢.......

現在階段是用碘液消毒,然後會乾養並塗上抗生軟膏

相信各位都會覺得現在黃緣升價高得驚人, 有經濟能力或有家庭彈藥支持的養家----根本只是有一剎那的金錢掙扎,

但當你有要養的決定時,請認真留意佢地的飼養方式和方法,多參考並綜合比較合適龜龜的人造環境

多留意佢地的生境同,避免龜龜不必要的病痛

祝大家買到健康的龜

25/4/2012

這是今天的照片,已去了TSUEN WAN的獸醫看了,最主要的是看一看傷口是否已清潔好
醫生說了傷口沒有問題~亦不需要作抗生素療程,只需經常消毒和塗軟膏便可,
看完了都可放心了一些

提提大家今次的睇症費是~$200(=食個自助餐的費用), 消毒藥水和軟膏另計,相信不出100多元

相信對大家都不是一個大數目(買龜的價格都不止呢),如果龜有問題, 真的不妨去看一看,買個安心
這是對寵物的更好方法

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
johnng9879 + 1 多謝分享
龜痴 + 10 AGREE

查看全部評分

沙發
我可以講...爛甲嗰種震撼係......臭到你嘔啊
挖佢d腐肉同佢流腐血甚至蛆蟲嘅時候真係有衝動想扔低就走人......
回復

板凳
多謝分享,祝大家龜龜健康
回復

地板
回復 爬爬爬 的帖子

個d應該勁嚴重......
發病前期仲係冇咩味...
鱷甲蛀甲康復中...
回復

25/4/2012已更新
回復