香港龜友論壇

樓主:
打印 上一主題 下一主題

牠常吐血 + 血塊, 點好?

樓主
佢嘔血前後, 條頸谷到行哂, 我見到佢喉嚨內有舊鮮紅色的組織(好似雞心咁大) 卡住, 結果佢食唔到龜糧/食完都吞不下, 吐返龜糧出黎。

幾年前帶過佢去大圍珍禽異獸診所, 都係無用。
想問有乜辦法?

吐血

吐血
沙發
其實龜龜keep住呢幾年都係咁, 但無諗過佢今年冬眠後, 食左野未夠一個月又黎, 仲密過以前。
佢每次吐血後約1-2天又會無事, 連喉嚨舊野都會唔見埋, 又食返野 (超餓)
請問 中鋒 係荃灣眾安街142號, 洗唔洗帶埋龜去? 土瓜灣是一般獸醫嗎? 可以給多點資料嗎?
謝謝你們
回復

板凳
oooooo 發表於 2012-4-29 03:55
佢咩size?
幾時開始?
淨吐有無痾?(如果痾血,唔洗E)

我隻龜都廿幾歲了,龜殼 size = 4寸
佢幾年前開始偶然吐血, 約1-3個月1次  [當時有食魚, 紅蟲, 其餘2隻 龜都無事]
呢幾年我怕佢食魚仔會卡住佢喉嚨, 所以轉返食不同龜糧, 但無幫助  
佢無痾gar! 佢吐血後每隔1-2天就食慾正常 (便便都無事)

吐左幾年其他又ok,唔洗E啦,已成正常了~~ 我估係食魚俾魚槍哽到生左息肉日子耐脹大了,生在喉切走大危了!!  發表於 2012-4-29 16:18
回復

地板
Loan 發表於 2012-4-29 02:16
回復 爬 的帖子

紅色果個應該係佢個胃 照咁睇你可以當佢有嚴重性既胃出血 ...

點知係胃???
佢果次好嚴重, 因為舊野突左出黎佢吞唔返入去 , 卡住佢好辛苦
之後見到佢咬住舊野唔上唔落甘, 舊野就出血啦 > <
但其後舊野佢又吞返入口, 無事
回復

windleaves 發表於 2012-4-29 01:37
題外話 請問樓主 你有無見過你隻巴西退/換殼?

我養咁耐龜龜, 常見到佢地換殼, 佢地係一小塊一小格咁剝落, 有時等唔到, 我會用手幫佢"meet"甩埋gar  ^^
回復

花王 發表於 2012-4-29 09:20
用雲南白藥, 餵唔到開水浸啦,要浸到口位置可以, 唔好用太大的容器, 買粉劑藥房有28元.食唔死龜.快做. ...

我常見到話用 "雲南白藥" 其實有乜用?
回復

多謝各位關心, 超感動
不過龜龜現在正常(食野+走來走去+ pooh pooh)。
昨天去了搵 TW 中鋒... 佢未見過我隻龜龜的病 > <
只稱流血可食藥粉 (唔講得成份) , 用普通藥袋包左包啡色粉 (很小份量) $80!!!
其實以前到大圍睇 (鬼婆), 佢話都見過咁既徴狀, 但唔知點解, 如果要知, 就要麻醉+抽組織化驗喎 ...(正廢話, 我正是看醫生問點解, 但... 我唔想將龜龜當佢教材, 所以無做化驗)
回復

想問多句:大家有冇帶龜龜睇過土瓜灣 Dr YU經驗?
以前看過很多次大圍珍禽異獸, (仲返屋企打埋皮下水針) , 結果養了多年的龜龜還是捱不過去
所以有d擔心 DR質素,希望大家比比 DR意見。
回復

我當然想醫好! 佢係我個仔仔
不過想問多少少DR YU資料先,我知大家都推崇他,想知佢幫龜龜睇開乜病???
同埋你地通常點帶隻陸龜出街?
我可能要帶埋佢返office 放工睇DR
回復

龜龜又嘔了點血絲, 剛餵了荃灣中鋒買回的啡色粉比佢食。
不過好難餵在牠咀裡, 因為牠咀很密, 吞了又會靜靜吐口水般吐出來 ... 唉 > <
有無 tips?
回復

我已book了土瓜灣 Dr Yu , 我都係信醫生的!  
只是想通過呢個網多聽意見,可是未有收到回覆過去有人睇 Dr Yu 的經驗分享
多謝各位!

回復

看完個post好感動,好彩隻布甸做完手術好番! 成個過程都好難捱!
龜龜病了,真係難搞! 布甸主人很有恒心!
但由頭到尾,醫院收費多少?
回復

想知我隻龜龜唔大,細過隻手, 建議點帶去睇醫生好? 我要放牠在office 一天呢,
放工才看
回復