香港龜友論壇

查看: 1836|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

蕾利亞蘭

樓主
這盆蕾利亞蘭花已經開了3天, 處理得好應該有至少2個月花睇, 佢是[加多利亞蘭]近親,
但花期較長, 可開2至3個月有香味, 花是中型多花性, 唇卉和側卉冇[加多利亞]大和密.
種了3 年, 每年4,5月或11,12月會開, 都是一年開花一次, 60%陽光, 通風冇積水就可以
種得好好.

turtle4 442.jpg (209.18 KB, 下載次數: 16)

turtle4 442.jpg

turtle4 443.jpg (165.22 KB, 下載次數: 17)

turtle4 443.jpg

turtle4 444.jpg (175.75 KB, 下載次數: 21)

turtle4 444.jpg

turtle4 445.jpg (192.46 KB, 下載次數: 18)

turtle4 445.jpg

turtle4 446.jpg (192.56 KB, 下載次數: 17)

turtle4 446.jpg

turtle4 447.jpg (203.26 KB, 下載次數: 19)

turtle4 447.jpg

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
火水. + 10 多謝分享
~阿民~ + 10 多謝分享
haren + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
好靚呀~
我每年花展都好想買加多利亞蘭,又怕唔識打理
回復

板凳
haren 發表於 2012-4-30 19:53
好靚呀~
我每年花展都好想買加多利亞蘭,又怕唔識打理

加多利亞是易種的蘭花, 最怕是水太多和唔通風, 再其次是介殼虫, 悶熱環境好容易有, 會傳染, 盆花如果處理唔好, 好易冇花開和死亡.
回復

地板
回復 花王 的帖子

所以唔敢買
回復

haren 發表於 2012-4-30 20:05
回復 花王 的帖子

所以唔敢買

留意園藝好多時有的開完花的賣, 好平,20盆我都買過 .
回復

20蚊~可以一試
得我去留意下先~thx~花王
回復