香港龜友論壇

查看: 2870|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

有冇買病龜經驗

樓主

之前入左兩隻黃緣,18日前入第一隻,11日前入第二隻(同一個人入的),第二隻6日前死左(即買回來的第5日就死左),而家第一隻,今日開始唔食野,

$2600來買了以下經驗

當你網上見在自己喜歡的龜,你會問價,價合就約出黎交收,但有一樣你好少留意,又是很重要,就是賣家身份,你首先要睇下佢是否剛剛註冊不久,看看他註冊日期,是否什麼貼都無發過,這就要特別小心,佢好能就係那些無良龜公,因這班人(不是一個)是集團,他們會入一些好平的病窮龜回來,再賣比網友,當賣完一批病龜後,騙了你後,他們又會開一個新A/C又再運作,佢地聯絡電話(當然係太空咭啦),你想再揾佢都好難,

到出到黎交收,要留意如果係箱龜,看牠會否閉殼,四支有冇力,看看眼神,皮膚,等等,要問多D,(龜的生活習慣,例如食什麼呀,用什麼底材呀,都重要囉)最好係賣家巳經養了好耐,是真正玩家,如果係真正玩家信相很樂意回答你(不單只是賣家),如有什麼疑點,唔好怕唔好意思,應放棄交收

你都有經驗,都分享下,等些騙徒無咁易騙人,龜友無咁易中招
沙發
揀龜有咩心得
回復

板凳
回復 kuen少 的帖子

又係黃緣,唔知係唔係同一龜販
回復

地板
回復 gon 的帖子

又係黃緣,唔知係唔係同一龜販
回復