香港龜友論壇

樓主: hihihim123
打印 上一主題 下一主題

緊急!!!!!小氣豬的底甲出現奇怪的紅紅色斑斑.

啊wing 發表於 2011-7-11 13:36
換哂;我係樓主女友

我好心叫你帶隻龜睇醫生,我唔係認叻,只是緊張龜龜,因為睇龜龜個樣已經唔樂觀

你係度拖延時間唔睇醫生,對隻龜好辛苦,而家都唔知係未果d紅色野問題,

龜又不是我的,隻龜死與我無關,只是好心,絕無其他意思

總之,龜龜唔拖延得
回復

樓主要上班,我地已經揾左好多方法去試解決,一兩日再無好轉我地一定會帶佢睇醫生。四處發post只係希望最小知佢地咩事先
點都好多謝各位寶貴既意見^^
回復

有時D龜真係可以無原因死ga, 今日我去魚街買左隻甜甜龜時,我都見到缸入面有隻死左.....
老闆話呢D情況好正常.所以5一定有病症比你睇倒e5倒先會死....
回復

啊wing 發表於 2011-7-11 16:02
樓主要上班,我地已經揾左好多方法去試解決,一兩日再無好轉我地一定會帶佢睇醫生。四處發post只係希望最小 ...

又拖一兩日

樓主要上班,可以放工帶龜龜睇醫生,你作為佢女友,可以幫佢帶隻龜睇醫生,診金方面你同佢比先,一般都係二百幾,

生命黎架,你地真係咁忍心睇住龜龜等死?龜龜都想快d好番,龜龜的眼神係無助的

0既然你地採取拖字缺,我只好為龜龜祝福,呀,龜龜你真係慘
回復

turtle5354 發表於 2011-7-11 16:21
有時D龜真係可以無原因死ga, 今日我去魚街買左隻甜甜龜時,我都見到缸入面有隻死左.....
老闆話呢D情況好正 ...

但係樓主隻龜已經養左一段日子,龜龜病的產生,是主人造成的

回復

I beleive all of the turtle owners are reluctant to see their pets will suffer from any disease that may cause death. Point is to rescue them at the right time in a right manner, isnt' it?
回復

敏carmanlui 發表於 2011-7-11 16:25
但係樓主隻龜已經養左一段日子,龜龜病的產生,是主人造成的

新買果隻有e d紅印,離奇死左後發現其他龜都出現左,所以懷疑係佢令到其他龜出現e個問題
回復

turtle5354 發表於 2011-7-11 16:35
I beleive all of the turtle owners are reluctant to see their pets will suffer from any disease that ...

yes............
回復

啊wing 發表於 2011-7-11 17:40
新買果隻有e d紅印,離奇死左後發現其他龜都出現左,所以懷疑係佢令到其他龜出現e個問題 ...

咁d龜獨立飼養,及乾養未?
回復

回復 敏carmanlui 的帖子

點解你一定要話人對隻龜差? 你估呢個世界得你一個對龜好?
回復

大家唔好再嘈啦>.<..大家既出發點都係愛龜....我會用盡我既方法去救番龜龜....希望大家祝福龜龜啦...仲有小弟係度非常之多謝各位c兄,c姐既寶貴意見^^....多謝各位!!
回復

5識,巴西龜5係一定要水架咩
回復

啊wing 發表於 2011-7-11 13:27
用肛養...有用隔夜水..因為有用濾水氣+生物環..然後一星期換一次水;
每日拎出去哂太陽時喂食龜糧一次;哂 ...

其實一星期換哂d水, 養唔到菌, 生物環就等於冇用. 雖然有濾水器, 在冇養菌之下, 我建議起碼一星期換兩次水. 只係換一次既話你又養幾隻龜, 我相信到到換水前一兩日d水已經好多細菌...
如想養水, 建議每星期週中換3分1, 第2次最多換一半. 如是者養到一兩個月應該養好水.
當然能提供更多資料再調整, 缸幾大? 水位幾高? 咩濾水器? 哂太陽幾耐?
回復

回復 敏carmanlui 的帖子

我睇相,只見到底甲有些顏色而已,睇唔倒龜龜衰弱wor....!!!
巴姐妳咁好眼力既,平日睇開邊位眼科醫生呀...??? 介紹下比大家見識下。
回復

藍血人 發表於 2011-7-12 12:41
其實一星期換哂d水, 養唔到菌, 生物環就等於冇用. 雖然有濾水器, 在冇養菌之下, 我建議起碼一星期換兩次 ...

咁係唔係1 - 2個月內都唔駛換過濾器入面的濾材呀﹖
我對這些反而好有興趣去學,點樣可以養好菌 & 整好過濾系統。
請多多指教。
回復

樓主 想救回龜龜嗎?   
回復

SOLA71478 發表於 2011-7-13 19:35
樓主 想救回龜龜嗎?

已經過左幾日了,樓主依然無聲氣,睇黎要祝福龜龜
回復

樓主:系唔係水質有問題?你可以嘗試一下系個龜缸度加入活性炭來吸取水裡的毒物(請注意定期更換),換水要用隔夜水,隔夜水要用棉碳桶過濾!樓主龜缸有沒落暖管?(如果沒)放置龜缸的房間有沒開冷氣?你餵食ge時候照太陽,但係系乜時候照太陽?你餵d乜龜糧?
回復

其他龜龜已經無事啦...開始精神番啦...同埋食番糧..仲好猴禽添xD...
回復

hihihim123 發表於 2011-7-15 21:04
其他龜龜已經無事啦...開始精神番啦...同埋食番糧..仲好猴禽添xD...

當真?
有覺好瞓了
回復