香港龜友論壇

查看: 3428|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

求解答~我遇到幾個難題

樓主

問題一:我系盤茉莉花發現兩隻蝸牛~
螺旋形既殼綠色既身體~超級嘔心!
我到宜家仲起緊雞皮,
兩隻野已經比我處決左,但我覺得仲有
請問對植物有無傷害呢??

問題二:除此之外我又發現盤茉莉花有好多蟻,系非一般既蟻,好難影比大家睇 sorry
蟻既身體系啡紅色,唔算大.但身體比起一般既螞蟻圓!仲有既就系搬野特別大力>0<
究竟系咩蟻?系咪紅火蟻?有害嗎
我再次起雞皮了

入正題,,因此我系泥面一塊掉落的葉片上放了一些低毒的殺蟻藥利落去.唔夠幾秒d蟻就聞倒~即刻搬野 快過一般既蟻好多,而且咬合力都好劲 十分靈敏  我甘做會唔會傷害左植物呢????

問題三:我仲起緊雞皮,手腳一直好似有野爬緊上來甘..好痕 典算??

沙發
呢 D 長尖型蝸牛好耐以前在花盆見過 ,我以為已經絕種 ,原來重生存緊.......
回復

板凳
kanhung 發表於 2012-5-16 18:52
呢 D 長尖型蝸牛好耐以前在花盆見過 ,我以為已經絕種 ,原來重生存緊....... ...

我都好耐無見過 細個唔驚 會玩 記得細個放上手上面痕痕地 原來會吸血!!
回復

地板
救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊救命啊       又蝸牛又螞蟻~兩樣我都好憎嫁wo
回復

mametchi 發表於 2012-5-16 18:56
我都好耐無見過 細個唔驚 會玩 記得細個放上手上面痕痕地 原來會吸血!!

唔係....馬.....會吸血!講笑咋.....
回復

kanhung 發表於 2012-5-16 19:09
唔係....馬.....會吸血!講笑咋.....

信我,真系無呃你 我細個記得放系手上面,痕痕地我望下..見到距定左系度~好似好用力甘 青色既身體入面就開始有少少紅色由距個口度上升,自此之後我就怕左,不嬲都怕吸血既野
回復

紅火蟻
回復

seira2242527 發表於 2012-5-16 19:35
紅火蟻

甘大獲?!殺傷力好大!咬人超痛
回復

回復 mametchi 的帖子

係未呢個樣呀030?? 如果係最好搵人黎滅... 咬到人都可大可小....
回復

seira2242527 發表於 2012-5-16 19:50

係未呢個樣呀030?? 如果係最好搵人黎滅... 咬到人都可大可小.... ...

唉好唔開心......希望d藥利可以令距地死清光.....
回復

岩岩先平靜完~點知又飛來一堆飛蟻....開電視睇我最喜歡的國家地理野生頻道...播放寄生蟲...今日睇得太多刻突野...今晚絕對訓唔著...
回復

+油呀... 冇辦法啦..佢地都係生命天生要搵食
回復

seira2242527 發表於 2012-5-16 19:50

係未呢個樣呀030?? 如果係最好搵人黎滅... 咬到人都可大可小.... ...

其實系你貼呢張圖之前我已經搜尋了紅火蟻的圖片....與我盤花的蟻完全吻合...
回復

咁冇法啦... 消滅佢地啦... 好快姐..唔洗咁擔心~ 我以前公園都有... ~ 不過滅左幾日ko哂 lu~
回復

seira2242527 發表於 2012-5-16 19:59

咁冇法啦... 消滅佢地啦... 好快姐..唔洗咁擔心~ 我以前公園都有... ~ 不過滅左幾日 ...

好可惡啊.....我仲要一個人系屋企wo~~~呢d蟲蟲令我憶起好多童年陰影,,除了比蝸牛吸血之外...細個同細佬系公園~用樹枝督個蟻竇~d紅火蟻湧曬出來~腳被蟻咬了一口>0<果時痛到喊了
回復

當我抱抱我的貓貓時才能治愈我的心情~~
回復

.............你細過咁大膽既
回復

seira2242527 發表於 2012-5-16 20:08

.............你細過咁大膽既

細個鍾意玩蟲蟲啊~覺得蝸牛好可愛,養蝸牛,仲好記得養過一隻獨角蝸牛~~自小就好熱愛動植物了~我好少睇電視嫁~我連做緊咩劇集都無知=.=我只會睇動物紀錄片~
回復

同我一樣 我鍾意研究蝴蝶~
回復

送你一支加強版電蚊拍..遇咩殺咩.....咁就冇有怕啦.....
回復