香港龜友論壇

查看: 1888|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

蕃茄最新近況~

樓主
蕃茄好似準備開花,請問係咪趁E+谷多D肥會有利於遲下隻茄既SIZE同味道呢..?同埋用藍色圈住既分別是否木瓜同辣椒既苗呢..?事關我早一個月到之前落左蕃茄,辣椒同木瓜,西瓜既核落去=)

123 241.JPG (83.19 KB, 下載次數: 17)

123 241.JPG

123 253.JPG (65.9 KB, 下載次數: 13)

123 253.JPG

123 254.JPG (62.57 KB, 下載次數: 14)

123 254.JPG

123 256.JPG (68.44 KB, 下載次數: 15)

請問各位CHING,C姐,圖中既分別是否木瓜同辣椒..?

請問各位CHING,C姐,圖中既分別是否木瓜同辣椒..?

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
火水. + 10 多謝分享
婷婷 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
我都種左5棵蕃茄不過未開花,,,,
回復

板凳
kentam2008 發表於 2012-5-22 00:02
蕃茄好似準備開花,請問係咪趁E+谷多D肥會有利於遲下隻茄既SIZE同味道呢..?同埋用藍色圈住既分別是否木瓜同 ...

一棵蕃茄,其他是木瓜                                                                                                              
回復

地板
kentam2008 發表於 2012-5-22 00:02
蕃茄好似準備開花,請問係咪趁E+谷多D肥會有利於遲下隻茄既SIZE同味道呢..?同埋用藍色圈住既分別是否木瓜同 ...

要落骨粉,或是磷肥,才 會好食和大個                                                                                                                                                                                                              
回復

花王 發表於 2012-5-22 00:28
要落骨粉,或是磷肥,才 會好食和大個                                                                ...

超感謝花王CHING,請問有冇可以用堆肥既方法代替..?
回復

唉.我種了五棵,1月落種子,而家成2呎高,好多花LUM,但開到一半就枯,而家五棵得三棵有茄.仲係各一粒咁大把!仲叻叻咁諗住種比我只龜仔食;仲同我朋友講送兩棵比佢喂龜.而家得過玩字
回復

JIMMYLAI 發表於 2012-5-22 22:27
唉.我種了五棵,1月落種子,而家成2呎高,好多花LUM,但開到一半就枯,而家五棵得三棵有茄.仲係各一粒咁大把!仲 ...

以我所知,係唔好比佢生得過高,唔係D養份會去哂D樹枝同樹葉到,大約離泥面一尺就好了
回復

kentam2008 發表於 2012-5-22 22:15
超感謝花王CHING,請問有冇可以用堆肥既方法代替..?

家居我不建議用堆肥,會有異味,骨粉去賣菜種的就買到,5元斤,超平的.                                                  
回復