香港龜友論壇

樓主: blackbuster
打印 上一主題 下一主題

分享下斑龜近照. 順便請教下龜龜係男定女.

AKIBB 發表於 2012-5-26 17:54
回復 blackbuster 的帖子

咁去金魚街睇下啦

一陣就出去.其實係呢到買師兄放果d龜最好
又靚又無病(暗病唔知啦)

魚街好多腐甲皮,白點,爛甲,斷指斷尾....咩問題都有...

為食妹買返黎果時都有好多問題
回復

dickccm 發表於 2012-5-26 17:57

我有班仔,有冇興趣?

俾多d detail我呀
回復

AKIBB 發表於 2012-5-26 18:00
都係中鋒信得過~
有保證D,但佢無咁大隻斑買..........
金魚街就多

其實都唔係...有時我想搵佢買隻地圖.
之後佢果到得返兩隻....個殼生到曲晒...
之後鋪入面個女人仲話呢隻係靚野

同埋其實佢d龜糧都貴過魚街....
我住九龍灣,過去荃灣車錢都蝕晒...
回復

回復 wel524 的帖子

SORRY岩岩先睇到你RE左我.....
其實你係師兄定師姐
你D龜龜扮高鬥喎,我隻為食妹好乖,我一過去佢就游過黎
你個缸好高好大????

回復

wel524 發表於 2012-5-26 18:35

師兄定師姐, 點解會有尼個問題呢??  你睇到D咩

因為你龜龜D名都好可愛.
語氣又溫柔.人又細心.
如果你係女仔,叫你CHING好似唔係幾好...

回復

wel524 發表於 2012-5-26 19:00

原來係咁, 下次用語要決絕D先 下一隻改名要改得粗豪一D ...

咁到底係師姐定師兄?!!
回復

岩岩同肥妹度完高.
背甲10CM
底甲9CM

2012/1/12果時
背甲6.5CM
底甲5CM

4個月大左4CM
回復

因為佢大食姐XD
回復

wel524 發表於 2012-5-26 21:03

為食龜 好好奇你平日除左餵糧, 會唔會餵佢食其他野?  ...

肥妹細個果時我餵ZOOMED 水龜糧幼粒.一日十粒到.
大大下就唔食,宜家仲有半樽.

近呢半年,我就餵ZOOMED綠色糧+NUTFAIN MAX啡色糧+ZOOMED蝦干.
每次都係三種混糧.(5粒綠色糧+5粒啡色糧+5-8隻蝦干)
宜家佢大食左.(10粒綠色糧+10粒啡色糧+10隻蝦干 甚至更多.)

我諗咁養佢營養咁均衡D掛.
以前佢食10粒左右ZOOMED 水龜糧幼粒就食.餵多俾佢都唔要.
宜家勁大食,
回復

wel524 發表於 2012-5-26 21:46

哇, 好佩服ching餵龜好細心, 莫非你係女仔

你都唔答我你係男定女
為滿足你好奇心,影埋相俾你;)

我買ZOOMED蝦干貪佢大牌子咖渣.
點知好多雜質,蟹仔又有,海蚤仔又有,魚仔,樹枝,也都有.
一開個樽,臭到HIHI...
一睇原來又係MADE IN支那

下次都係轉牌子.有無推介?
卡奇係臭豆腐對面街,好平好平果間?
我都去果到買,平好多.
魚街D價好浮動,明明都係藍衫,都可以差$10

我都有諗過買雜糧果隻,不過媽媽驚果D蟲,所以算啦....

水龜糧幼粒我得閒會拎去德福餵龜龜,所以擺埋一邊由佢啦

我有時都會拎蝦干同肥妹玩. 放一半係水,聽佢聞到味,之後到佢咬就縮.
咬空幾次佢就無癮唔食.
我又試過佢一咬到,我就"釣"起佢
有時俾佢搶到就會游埋角落頭食.驚死我搶走佢咁

ZOOMED綠色糧 $55 255G
NUTFAIN MAX啡色糧 $55 135G
ZOOMED蝦干 $48 142G
回復

wel524 發表於 2012-5-26 22:23
睇過全部糧, 樽上標示寫住made in U.S.A, 你果款會唔會係冒牌野?

ZOOMED綠色糧都係寫made in usa.
係蝦干先係支那貨....
回復

ZOOMED綠色糧,卡奇無入貨,我係藍衫到買.
ZOOMED蝦干就係卡奇買咖.寫住PRODUCT OF CHINA
我見果到有好多大陸牌子,就係貪ZOOMED大牌子,估佢唔到都係大陸野...

ZOOMED D啡色糧唔差既,不過我覺得NUTFAIN MAX好D,D糧好乾淨.成份都好D.
同埋之前食開ZOOMED幼糧, 粗糧都差唔多,嘛想俾佢轉下糧囉,點知大食左好多

蝦干真係好HIHI,我覺得魚/蟹/海蚤都唔緊要,都係生物姐.
但真係有樹枝就忍唔到.
同埋ZOOMED蝦干 D質量唔好.
我試過拎人食既櫻花蝦干餵肥妹,佢都唔食...

買綠色糧我格價果時,藍衫有間$65,有間$70,有間$55囉.
其他糧d差價都差好遠.
不過我去搵佢買缸又真係幾有禮貌既.
回復

wel524 發表於 2012-5-27 00:07

THX, 今日我學左好多野(以王生口吻讀出)~~~

綠色糧其實當時都係想俾龜龜多個選擇.
同埋fibre多少少(其實真係好少...)
唔買都ok咖餵生菜可能仲好.不過我未試過餵菜俾肥妹食,唔知肯唔肯食先.

同埋我發現其實zoomed出品d質素都唔係好.
綠色糧有時放落水會沉底.
性價比唔高囉.

m字糧聽過,仲有命脈都有人推介嘛
不過未試過,我買大樽糧,養得一隻龜.
雖然肥妹大食,不過應該都仲夠食一年
等清晒先考慮下轉糧.
同埋NUTFAIN MAX係幾好.雖然真係貴少少.
不過都係十零蚊,話晒都自己"寵"物嘛.食好d啦.
有時我係到諗,人食飯都餐餐唔同餸啦....
我都唔可能餐餐食同一樣野咖.龜龜都係啦.
所以我先買蝦干氹下佢.

我諗住暑假試下養蘋果螺,俾肥妹食xd
回復

wel524 發表於 2012-5-27 00:29

其實我屋企D龜都係一年食1.5樽大樽Z牌糧, 一年百零蚊左右, 都OK GA, 唔算貴, 有 ...

哇哇哇.遲d出左世賣幾隻俾我,教埋我養xd
唔好俾魚街d人賺錢.

綠色糧fibre maxium有3%,但NUTFAIN MAX maxium都有1.9%
其實差唔遠.
食完痾屎變左綠色囉不過

我會努力發掘多d有質素既零食俾肥妹食.

你買左好多器材咩?
定你個膠箱好貴,我係街見過要幾百蚊
我淨係得缸,廢濾($50),暖管(宜家唔用)
因為放係窗口有太陽
唔用uva/uvb.

宜家唔用浮石,直情用格仔板整架再鋪石.
肥妹好鍾意,好開心.
雖然洗石好麻煩,但值得囉:)
回復

wel524 發表於 2012-5-27 00:43

我上下層既箱整左濾桶(即2個), 一個濾桶差唔多三百蚊, 膠箱就一個$90一個好似$80 ...

我都係用左$500左右.
換過一次缸,新年換新屋俾肥妹,佢開心左好多xd
我仲包左$10利是俾肥妹,祝佢快高長大.
點知真係大左好多xd
回復

wel524 發表於 2012-5-27 00:57

$1000係今年, 之前真係買左唔少野 換箱換過好多次

我都係養左兩年姐,一年我諗最多都係$800
下年應該又要換缸.
呢個缸就留黎養食蝸先xd龜龜都係屋企人,都係小朋友.!
所以要封利是
不過佢搵到老公我就唔會封lu
回復

我都覺得滑"SIDE""SIDE"好核突
其實刷一刷,其實唔駛5分鐘.
刷完摸落龜龜到都舒服D.
同埋有時龜龜個殼深色生左青苔都唔知.'
刷下好D
回復

SecRet 發表於 2012-5-30 01:03
師兄既班仔養到好大隻..我之前都有隻班仔, 佢好鍾意擺POST同游花式..不過係早一兩個星期無啦啦....上左天堂 ...

佢好淑女,我望住佢對眼好迷人
我隻為食妹都好鍾意游花式.
又成日掛住浮台到搖搖阱下好得意
佢上左天堂有其實龜龜陪佢既
我都努力緊幫佢搵草佬
回復

SecRet 發表於 2012-5-30 01:10
嗯嗯, 當我養定而家D龜後都應該會再入番隻班仔, 祝你個囡囡快D搵到個如意郎君啦 ...

師兄宜家有咩龜龜
斑斑其實幾靚
我遲D都想入兩隻食蝸
回復

回復 SecRet 的帖子

你有隻草條頸一點點咁特別既
回復