香港龜友論壇

樓主: 婷婷
打印 上一主題 下一主題

婷婷的~~小天使

婷婷 發表於 2012-5-29 17:57
小圈心臟病三年幾,期間有兩次手術都捱過左,
最後一日,佢等我醒先開始離開,仲記得當時開咗氧氣樽,
call的 ...

美短腎衰竭 一發病個幾月就走(醫生話佢捱到個幾月絕對係奇績),直耳腎衰竭,(發覺有一星期食少左野但精神ok 就諗住星期一睇醫生,一睇醫生即日要留醫,醫生話佢都好嚴重,星期二約5:00pm出院以經唔係好得,即晚約10左右走左(應該唔留醫會好D,貓同龜一樣只要轉環景就會有壓力,一有壓力D痛就會爆發出黎)............由行得走得.........到走兩日內發生, 唐貓乳癌,09年尾割左一次好細粒瘤,真係唔割好過,之後一年內就開始全身爆發,其中一粒瘤壓住肛門另佢痾唔到屎走果時12日無食野,但係食左又痾到,姐係食有死唔依又死,佢好like 食野佢好肥有22吋半腰
回復

seira2242527 發表於 2012-5-29 18:25
回復 婷婷 的帖子

......真係好冷靜wo咁 你肯定冇聽錯都唔講得有問題 俾著我一早嚇到雞飛狗 ...

狗仔BB叫同狗吠唔同,尤其我其他狗去廁所都跟住,
當見過其他,即使小圈企响面前都唔會驚
回復

我而家仲有5隻,隻隻都有11歲以上,而家都盡量同佢地玩下摸多D佢地,因為唔知幾時會走,上個月我有隻摺耳睇完余醫生睇左兩次,隻摺耳係4手貓主都唔要佢所以我養左佢,都養左佢12年,佢本來07年尾走左佢胃入面有水泡,肺有陰影,我同余醫生講佢D痛連余醫生都話好有興趣切開個胃睇下係咩水泡,因為佢好想知點解佢會捱到而家我想同余醫生講(唔收我錢)(亦全靠有個貓舖老闆同貓義工幫我教我)捱下捱下捱到而家,佢係我既戰士,只係好瘦,但都食得訓得
回復

師姐...我都係叫圈圈 但當然唔同字 我都養過北京狗 因特別原因被逼棄養令我唔開心左成年 你呢段片真係令我回憶起好多難忘既往事
回復

6龜 發表於 2012-5-29 18:37
美短腎衰竭 一發病個幾月就走(醫生話佢捱到個幾月絕對係奇績),直耳腎衰竭,(發覺有一星期食少左野但精神 ...

腎衰竭要每日同佢打皮下水針嘛?
我知呢個病常見,亦都好折磨,動物辛苦,主人又要選擇
吊住命定幫佢安樂走...
貓/狗唔好keep咁肥噢,年紀大易有脂肪瘤,佢地多唔多食罐頭/雜食?
小圈走時都有14磅,走前一晚仲食咗好多佢最愛既食物,
離開前一日,連醫生都唔敢再望佢,因為知道佢隨時要走...
搶救時打左兩支強心針,此終醒唔番...
回復

lee25576031 發表於 2012-5-29 18:58
師姐...我都係叫圈圈 但當然唔同字 我都養過北京狗 因特別原因被逼棄養令我唔開心左成年 你呢段片真係令我 ...

唔緊要,
如果有困難而棄養,
可能去到新屋企會更幸福呢~
有時係需要學懂放手...
回復

6龜 發表於 2012-5-29 18:57
我而家仲有5隻,隻隻都有11歲以上,而家都盡量同佢地玩下摸多D佢地,因為唔知幾時會走,上個月我有隻摺耳睇完余 ...

好百厭架?4手貓主?
我朋友隻貓拍左抽油煙机條喉,
响11樓跌落街,即刻執番佢(暈左)睇太平道,
乜傷都冇,摸到pat仲識興奮

動物生命其實幾橫強~
小圈做過三次手術,子宮拎出黎起晒水泡,加小腸氣,
第二次係膀胱石,第三次係頭頂水瘤(好在係皮下)
回復

婷婷 發表於 2012-5-29 19:09
腎衰竭要每日同佢打皮下水針嘛?
我知呢個病常見,亦都好折磨,動物辛苦,主人又要選擇
吊住命定幫佢安樂走.. ...

每日同佢打皮下水針十分難搞,義工教我唔做點滴,直打一枝皮下水大針
從來無雜食以前就無食罐頭,而家先幾星期一次,我D係怪貓食同一樣野只係隻唐貓食到肥,而肥既原因係因為我有隻貓果時好肥醫生要佢減肥食減肥糧,果隻就瘦左,但(走左唐貓)就好like果隻減肥糧係咁食好似剷泥車咁...........換言之佢係食減肥糧而變到好肥,而家果D貓就完全正常,我而家會整D雞柳俾佢地食,養左咁多年我會覺得都係餵食新鮮食品俾貓狗食會好過食貓狗糧
回復

可能有養寵物既關係,感觸特别多,我家隻金毛都6嵗了,猫猫11嵗了

guy
六歳金毛好後生je,金魚街隔離街電器鋪隻店員金毛都16歳Lu.  發表於 2012-5-30 00:28
回復

好感動呀…
回復

婷婷 發表於 2012-5-29 19:24
好百厭架?4手貓主?

就係唔百厭,可能個樣唔太靚初初黎到仲好乖但慢慢開始唔摸得,可能我當時多貓,搞到佢好大皮氣,而家就好dd,但佢同我其他貓無計傾,醫生話佢可能係成貓黎到我屋其大家都要做大家姐
回復

好百厭架?4手貓主?

絕對橫強,小圈係唔寫得你所以變得緊加堅強,小圈都係戰士
我隻美短仲要係等到我放工真係要見埋最後一刻先至走
回復

好百厭架?4手貓主?

我2000年養第一隻美短,養左三個月當時我有4隻貓,住11樓全屋有貓網,因為廚房唔開window 所以無整,有日亞媽上左黎我唔係屋其,佢覺得好焗開左隻廚房window...............我夜晚番到屋其,覺得D貓好靜,靜到好怪,我就點名睇到隻window開左...............空中飛貓即刻落樓下搵左兩個鐘都搵唔到,仲呃自己應該無事................跟住見到看更佢話另外一個看更同佢打左包
回復

小豹 發表於 2012-5-29 19:34
可能有養寵物既關係,感觸特别多,我家隻金毛都6嵗了,猫猫11嵗了

c姐你又係有養貓貓??
回復

我的狗狗呀B也是14-5-2011離開了我,一年了,我好掛住佢,他太老了17歲,他永遠也活在我心中,有時我也在夢中見到他,好懷念,他的骨灰放在九龍灣,現在衹得一條DNA頸鍊陪伴我身邊,生命太短暫,珍借生命,珍借眼前人,愛護寵物
回復

婷婷 發表於 2012-5-29 18:04
我d朋友成日話我同佢好似樣架
吻佢/摸佢既每種感覺,我依然記得,
曾經害怕忘記...好想搵番同色同品種,

總有機會既!合眼緣就已經可以啦
其實真係有d似你XD
回復

6龜 發表於 2012-5-29 19:28
每日同佢打皮下水針十分難搞,義工教我唔做點滴,直打一枝皮下水大針
從來無雜食以前就無食罐頭,而家先幾星 ...

我想像到每日打皮下水針好痛苫,尤其捉貓~
仲要明知腎衰竭只可以吊命,
以前狗瘟既BB,我寧願每朝帶出去比醫生打,唔敢自己黎,

年紀大唔好食太多雞肉,多激素同蛋白質,
例如老既唔可以食BB糧,太多營養,
BB可以幫助成長,相反年老既會助長咗d唔好既細胞,
例如肉粒/瘤……狗~我有買鴕鳥扒或者鹿根^^

回復

小豹 發表於 2012-5-29 19:34

好好珍惜
唔好令自己後悔,咁將來真係要離别,
留低既都係甜蜜回憶
回復

rickylee123 發表於 2012-5-29 19:35
好感動呀…

真既?
分享~~希望大家可以更珍惜所擁有既~

感動!!  發表於 2012-5-29 20:57
回復

6龜 發表於 2012-5-29 19:37
就係唔百厭,可能個樣唔太靚初初黎到仲好乖但慢慢開始唔摸得,可能我當時多貓,搞到佢好大皮氣,而家就好dd, ...

貓好自我啊,所以我偏好狗,成日要痴住,窩心d
回復