香港龜友論壇

查看: 3889|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

請問盾B底甲有陣抽味及甩皮

樓主
好耐之前已經發現盾B有陣味,但是問過其他C HING都5知道咩原因, 因此不了了之. 今日曬太陽的時候, 發覺陣味越來越犀利, 都幾臭. 尤其低甲.同埋近幾個星期, 盾B有脫皮現象, 不知道是否正常, 脫皮現像出現在手腳同頸.精神好動大食.

SETTING:
日: 29~31
夜: 26~29
濕度: 75~80%
每天炮水一次,15~30分鐘
食物: M糧為住, 間中草粒及油麥菜,菜心

回復 wing1216 的帖子

可以。     
回復

jerryckpoon 發表於 2012-6-3 11:42
回復 龜龜新手 的帖子

蛋白質方面可以喂tropical糧,7-10日一次視乎隻龜既大小餵飼(你果隻可以每次三四粒 ...

另外一問,少量紅蘿蔔,蕃茄,南瓜都適合豹食?
回復

回復 龜龜新手 的帖子

蛋白質方面可以喂tropical糧,7-10日一次視乎隻龜既大小餵飼(你果隻可以每次三四粒),千萬不要過量。
維他命方面,懶人方法就係落維他命粉,可以既話就定時喂少量紅蘿蔔,蕃茄,南瓜。
時間許可就多曬太陽,可以幫助吸收。
回復

回復 jerryckpoon 的帖子

好的, 唔該晒c hing, 今早再聞陣味以經散左好多, 所以我諗應該係尿味,
c hing 甘我應該喂多d咩可以補充多d蛋白質同維他命 ?
回復

回復 龜龜新手 的帖子

因為龜其實怕俾人拎起,在龜既角度就正如在野外俾其它獵食者擔起一樣,所以大小便係正常。
同埋我建議佢仲肯開口食野呢段時間幫佢補充返適量蛋白質同維他命,可以增強自身抵抗力之餘,就算將來真係發病都可以爭取多幾日治療時間。
回復

jerryckpoon 發表於 2012-6-3 02:27
回復 龜龜新手 的帖子

每次曬太陽時,羅起隻龜曬下個底甲5分鐘到。

每次都有,但唔知點用解曬一陣就狂阿屎....
回復

回復 龜龜新手 的帖子

每次曬太陽時,羅起隻龜曬下個底甲5分鐘到。
回復

真菌性腐甲
真係好驚佢有事, 好的5該曬C HING 我試下唔用底材, 睇下情況如何,再看獸醫
回復

回復 龜龜新手 的帖子

有可能是因為底材長時間濕潤而造成真菌性腐甲,試下唔用底材再多晒太陽睇下有無幫助。
同時間樓主應該即刻去獸醫,要知道當主人發現龜有明顯病症時往往已經是病情中期,而正常健康既龜系唔會聞到有味咖。
回復

紅土表面濕潤, 有少少味.
但是无佢身甘大味, 明天食下浸完水睇下會唔會唔好d
回復

龜龜新手 發表於 2012-6-3 00:36

我用红土+陶粒作底材

紅土表面濕潤??
聞到有臭味..
如果尿味,你浸完水,應該都無..但仲有,就可以有其他事
回復

我用红土+陶粒作底材
请问腐甲有什么症状
回復

龜龜新手 發表於 2012-6-3 00:07

甘C HING 你最後知道臭的原因嗎??!?!?!?!

水龜去左之後,先知原來係嚴重爛甲.可能個時水質唔好,又唔係太識處理
真係只怕因BAC 引致有蛀甲,
你用咩底材?
回復

甘C HING 你最後知道臭的原因嗎??!?!?!?!
之前我都有捻過會5會系BAC造成,之前一個星期一次, 睇來我都要暫停一排觀測一下.
回復

龜龜新手 發表於 2012-6-2 19:05
好耐之前已經發現盾B有陣味,但是問過其他C HING都5知道咩原因, 因此不了了之. 今日曬太陽的時候, 發覺陣味 ...

你話底甲幾臭下
擔心係爛甲,只怕係盾食野時痴左D BAC 引起蛀甲

我之前有隻水龜,底甲都好臭,又手腳甩皮,
以為用了龜精靈之後既味,點知最後底甲甩哂..去了
回復

回復 rugbilly 的帖子

都有可能WOR, 等我明天泡完水再問一下先,THX
回復

我想問一粒粒系咩顏色的? 以我觀測就應該無潰爛,但是就成日食屎, 同埋個口潰爛有咩特徵
回復

龜龜新手 發表於 2012-6-2 19:21
回復 catmandy 的帖子

無WOR, 好耐之前就有用保礦力,但是係好耐之前,同埋我都有過水.

會唔會係尿味? 因為有時幫龜龜浸水或者拎起佢果陣, 會有陣好臭既味. 因為岩岩痾完尿
回復

你睇下隻龜手腳同頸有無生一粒粒野,同埋留意有無口腔潰爛
回復