香港龜友論壇

樓主: iamnero
打印 上一主題 下一主題

為拒食的龜灌食

dongsang812 發表於 2012-6-20 23:13
回復 iamnero 的帖子

外傷用雙氧水會傷害到冇傷的皮膚,試吓用灰猛養;洗,開水淡D,擦傷口開濃D好快好。藥房 ...

師兄,灰錳氧=高錳酸鉀,是強氧化劑。對皮膚有腐蝕性,對組織有刺激性,滴落眼可導致灼傷。要謹慎使用,尤其要注意濃度。
外傷幾星期前已基本痊愈,多謝關心。
回復

shanshanbbbb 發表於 2012-6-20 23:11
我特然有個想法..
師兄不是說龜龜的頭部一堆壞死既細胞
其實會吾會"內傷"已經好反(因為龜龜有力,便便正常 ...

隻龜并無內傷。佢不能主動進食,已至少半年時間。
回復

我提出用保鮮紙包紮系因為急救呀sir話:
一d不適用普通"夫料"既開創性傷口可以用保鮮紙短時間內 頂住檔先
再搵合適既包紮方法....
我完全冇用腦就講左出黎
差d就害左師兄...sorry
回復

紅先生 發表於 2012-6-20 23:28
我提出用保鮮紙包紮系因為急救呀sir話:
一d不適用普通"夫料"既開創性傷口可以用保鮮紙短時間內 頂住檔先
再 ...

甘樣做系“應急”,可能因為創口過大過深,用保鮮紙包扎可在就醫前最大程度減少傷口感染。
回復

自怪細佬讀書唔多....
回復

我很替龜龜可憐....過了半年求生不得....求死不能的日子....

飼主從求醫.....到去旺角店舖比人醫...
再比"高人"做手術....至而家比新手醫.....

懇請飼主放下自己幾分尊嚴....帶龜龜去dr.yu or dr. tiger到睇多次吧.....
真係唔得寧可送佢舒服哋走.....何必要佢受盡折磨而死...

唔好再攞佢比人做實驗吧.....牠做夠實驗品了
當然我都預咗比人圍插....但佢嘅慘況實在令人難過....
飼主請認真考慮....佢會好感激妳帶佢去睇醫生.....
回復

Sunflower 發表於 2012-6-21 12:27
我很替龜龜可憐....過了半年求生不得....求死不能的日子....

飼主從求醫.....到去旺角店舖比人醫... ...

請不要捏造事實。
睇唔睇醫生與尊e嚴,根本無半點關系,不知你何出此言?飼主絕不是無心救寵。從此龜最初有恙時起,先後睇過獸醫,在資深龜友處開過刀,及上周日在中蜂處再次動刀
開藥,並在別處請多方富有經驗的龜友與醫生診斷。其間,飼主負擔了全部相關開支。由於此龜病情復雜,四處求醫都無好方案,之所以仍未放棄,不外乎飼主本人不舍,以及我樂觀的態度。
之所以托龜在我這新手處,只因飼主本人能力精力所限,恐照顧不周。我若拿別人的龜來做這等拙劣無聊的實驗,絕無顏面見江東父老。
另,以我所知,此龜並未在旺角求過醫
回復

跟帖有半年的人都知隻龜係邊個, 係高人未放膿前已係其他壇求教過,
正正因為我覺得飼主係好錫隻龜, 先促請飼主帶佢去看獸醫....

牠比邊個動過刀有咩分別....請問係註冊爬醫嗎?
如果唔係嘅...都只不過係甲某...乙某..丙丁....而已.....
我唔係抹煞想幫飼主醫好龜龜D人嘅好意.....只係現家太多人喜歡扮獸醫...
滿腔熱血地幫人醫龜....但就缺乏專業知識 / 藥物 / 儀器等...
如動刀有無麻醉? 自己有無試過用自己傷口去試D雙氧水拿唔拿....?
睇獸醫只希望對病情得到正確的掌握, 及適當藥品物減輕病情及痛楚(如止痛藥)...
有時熱衷幫人醫龜但又非專業人仕, 反而阻礙延醫....
算唔算好心做壞事? 病情反覆應該keep 住覆診啊....而唔係交比唔同嘅人去搞...
唔同嘅人會按自己的方法去搞....結果可能仲衍生咗其他問題或病變.....

一直以來我見D人當正自己係獸醫就好驚.....如果你嘅醫療顧問團入面有獸醫都好D...
起碼有專業人仕可給予意見....總覺得喜歡自己一意姑行去醫龜的人....
主要缺少了一份同理心.....你哋後生細仔有大把青春....想學獸醫正正經經去讀吧....
有前途又助己助人....唔讀就算睇十年爬書...都唔會變成醫生....

可能我怕死啦....所以我D龜一有咩頭身慶..即去求診, 慶幸全部都痊癒.....
回復

Sunflower 發表於 2012-6-22 15:07

跟帖有半年的人都知隻龜係邊個, 係高人未放膿前已係其他壇求教過,

師姐 , 樓主係咪識醫真係唔知 , 但唔該你唔好用你個小腦去度全世界 , 曲解他人意思 , 咩叫扮獸醫 , 基本無人係你所謂 [註冊爬醫] , 就連你所謂的獸醫專科都唔係爬虫 , 只不過係識 , 自我鑽研且而 ! 什麼叫動刀 , 你所謂放膿叫動刀? 邊個叫係傷口用雙氧水 , 唔好再用人的角道睇龜對龜 , 好心做壞事反而係你 ! 點解隻龜會病 , 係家陣d人太人道 [人的角度] 對龜 , 但就沒帶腦 , 無可否認網上所謂識醫懂醫都有高低 , 但作為主人 , 做做準備用用腦為自己隻龜分析 , 何來會盲目聽從他人意見 , 獸醫個個都識搵 , 但有無帶腦去就另一會事! 一將功成萬骨枯的道理可能可套落你所謂的註冊爬醫身上 , 所謂經驗都係由實驗與試驗累積 , 唔好再天真 , 你想讀爬醫你試下搵唔搵到依個科先好叫人試 , 你自己有無睇爬書? 睇邊本? 陸龜全紀錄? 睇書唔用腦不思進取當然睇十世都無用 , 同埋睇書唔係單單做醫生 , 係滿足自我求知慾 , 你寫著的簡直令爬書作者同我覺得侮辱 !!
shit!!!
回復

碌碌下個主題唔小心按錯反對個掣

唔緊要  發表於 2012-6-23 17:19
回復

iamnero 發表於 2012-6-20 22:37
外傷系開刀清創之後既刀口,同埋隻龜有少少歪甲,緣盾有塊尖銳既凸出,極易鏟傷自己。頭頂、眼睛上方、面 ...

師兄請問優碘除左大陸香港邊樹有得買?thanks
回復

leonardomonster 發表於 2012-6-23 12:27
師兄請問優碘除左大陸香港邊樹有得買?thanks

魚佬水族有賣

命脈出個隻就係優腆?  發表於 2012-6-23 18:42
回復

回復 benlc 的帖子

的確,我也帶過龜在港島看Vet ... 網頁說她會醫龜,但介紹她時卻沒有列出的有醫龜的專業資格,只說她有多年養龜的經驗,並參與國外的義工團醫不同的爬蟲及動物。

不過,Sunflower說穿了一個普遍的問題。就是真的有些剛上手的飼主已教其他人怎樣用藥醫龜 ... 而自己卻沒有認真查看資料,做學問 ...
回復

>曲解他人意思 , 咩叫扮獸醫 , 基本無人係你所謂 [註冊爬醫]
一直以來我有過疑問係想大家去反思.....在一D富庶国家提供國民免費教育至大學畢業....而我亦相信外國人養爬的專注度比我哋高, 經驗比我哋多, 家裡的爬書一定比我哋中國人多. ....論語文能力及學歷....難到鬼佬會唔比我哋更清楚藥物性質? 唔知道藥房買藥平? 唔知獸醫能力有限? or 唔知獸醫貴? 難度人家全民高等教育真係"個個讀屎片, 隻隻朱錦春"? 就只我中港兩地同胞特別天生異稟? 睇十本八本爬書當自己係高手?為何人家看母語爬書, 但家中爬有病即去看醫生呢? 會唔會係我哋太迷武俠小說? 將爬書當咗武林秘笈咁睇? 有咩事就copy出嚟 show 吓?

>唔好再用人的角道睇龜對龜 , 好心做壞事反而係你
我對某D人醫龜, 尤其係你個frd醫腐甲....我非常鄙視....
尤其當你見到D人可以一口氣買十隻八隻幅嘅時候.....
你哋將D龜拿把刀就去皮去殼.....我真係好想問吓你哋D男子漢大丈夫...
如果有日你哋遇到扑頭黨"慳"穿你哋個頭....去到急症室醫生同你哋講....
少事啦....唔使用麻醉藥及縫針ga....得果7/8寸長傷口.....用呢隻中草藥"up"得啦....呢隻藥由神農氏至今不知幾靈...
兩星期包你埋口.....最好係唔使錢丫嘛.....
我諗你哋唔即時扑得個醫生傷過你......都保証佢歷代祖先都瞓得唔安寧呀!

貓狗可得到合適的醫療....點解龜唔應該有?
可能我養龜好簡單.....只要佢哋閒適自在地生活就OK.....
我唔需要佢哋要有關云長的氣魄, 刮骨療傷呢D嘢.....
佢哋主人我自問頂唔順.....咁請問你哋男人老狗頂得順嗎?
如果頂唔順點解要隻龜去受? 就因為牠無發言權? 無反抗能力?
但牠一樣有知覺有病苦嘛....鬼佬就係明呢個道理....呢d 咪叫同理心lor....
會唔係我哋D中港同胞....多了幾分自大....少了幾分謙兼呢?
回復

續........
就係因為好多人都亂信人識醫龜....就將自己D寶貝交托比人....
結果呢? 就以呢隻可憐龜龜為例....如果唔係有人再問飼主....
大家都以為隻龜好番了....那想到變得咁可憐.....
去睇完獸醫隻龜死咗.....大家起碼得個知字丫.....
比其他人醫死咗你又唔好意思怪人.....人家一片好意....係咪?
結果情況嚴重咗or死咗, 除咗事主邊個知.....

你唔使shit我.....皆因我確係將龜當仔ga....對於你哋我同樣係shit咋.....
炸龜事件睇完我都有想虐打果死仔既衝動....
呢隻龜龜轉咗好幾個醫.....都受咗好多苦.....雖然係叫幫人....
但算唔算叫另類虐龜? (缺乏合適治療, 令龜受到不必痛苦----算唔算有虐待)
唔同既係前者虐龜出於異常心理問題.....
後者則出於愛.....點解你又唔將個帖係爬協發既....
試吓發丫....你應該會收到更多正常人的回應ga.......不過你應該有排shit.....

回復

Sunflower 發表於 2012-6-24 00:22

>曲解他人意思 , 咩叫扮獸醫 , 基本無人係你所謂 [註冊爬醫]

說實很多事有正反兩面 , 我相信很多爬友甚至係狗友貓友都發生過求醫但換來絕望 , 事實卻活著下去 , 我只是想講妳唔好神化獸醫 , 醜化有心的爬友 , 亦唔好囉老外同香港作比較 , 閣下要點度人我無辦法阻止 .在我言而龜同出一徹 , 幫得上忙不是要出位不是要受人讚揚 , 同人講的都是站在龜病前 , 盡量令到龜不生病 , 因為龜病真的沒有絕對的勝率

我唔知你口中所為frd醫腐甲係乜水 , 我得兩個龜友 , 所以唔好要我瞎估吧!!

發唔發帖係爬協係樓主問題 , 就算發又會點樣得到正常人回應 , 都係這句手在你處 , 輕輕一句找獸醫什麼人都懂寫 , 事情不是在我處也來得輕鬆自在 [ 樓主快快找余醫生打救吧!!!] , 大家道不同 , 拗不完 offtopic!
回復

某人,若當真唇槍舌劍起來,憑你那點毫無來由的道德優越感和捏造猜度的能力,在我面前根本連舌頭都捋不直。俾面你,是因為“對手是我的一面鏡子”,我唔想照鏡嚇親自己。好自為之。
送你兩個字:呵呵!
回復

你哋最叻咪用咩道德優越感和/捏造猜度的能力/ 叫人搵獸醫邊個唔識呀.....次次都係呢D答案, 唔悶咩?

我唔想照鏡嚇親自己-----你啊! 你早就嚇親人了...唔信睇番個帖....讚你嘅都係小朋友啊....
都啱嘅....呢到係兒童台嘛....思想簡單易催眠啊.....爬協嘛.....有唔少理性及有豐富養爬經驗的成年人.....怎催得了?

呵呵,無理智無邏輯,弱  發表於 2012-6-27 00:24
回復

或者真的正如樓上的C姐所說,本地人的語文能力不夠強,經驗不夠多吧…有幸小弟語文能力不賴,在澳洲旅行時認識了一些外地朋友養陸龜,他們也是自己醫龜的。在網上,他們都會討論如何醫治或調理龜隻。在國內,也有不少網頁討論這門學問,他們看的是英文的學術論文,並作認真及詳細研究。在香港,不少人都不愛花時間自己鑽研學問,凡事只依賴別人,結果,只懂在發空炮批評別人,自己一生空著肚子…實在可惜。養了龜以後,有幸認識了一些內地人及本地人,他們都是真正的learners。有說,這種所謂學習是用生命來換取的,很不人道;可笑的是,大家的命或多或少都是靠他們看不起的'學習'救回來的。

最後,C姐所說的麻醉,一點也不能用在幼龜中,會死的。這是C姐你相信的專業說的。

為免誤會,稍作澄清:“筆者”非“樓主”,感謝箴言  發表於 2012-6-27 00:25
回復

lktq 發表於 2012-6-26 22:11
或者真的正如筆者所說,本地人的語文能力不夠強,經驗不夠多吧…有幸小弟語文能力不賴,在澳洲旅行時認識了 ...

麻醉對爬虫由其係龜風險是很高,很多不是死放手術,而是手術后不能自我蘇醒,當然不是我的經驗,都是文章中聽取到
回復