香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: iamnero
打印 上一主題 下一主題

為拒食的龜灌食

紅先生 發表於 2012-6-20 23:28
我提出用保鮮紙包紮系因為急救呀sir話:
一d不適用普通"夫料"既開創性傷口可以用保鮮紙短時間內 頂住檔先
再 ...

甘樣做系“應急”,可能因為創口過大過深,用保鮮紙包扎可在就醫前最大程度減少傷口感染。
回復

Sunflower 發表於 2012-6-21 12:27
我很替龜龜可憐....過了半年求生不得....求死不能的日子....

飼主從求醫.....到去旺角店舖比人醫... ...

請不要捏造事實。
睇唔睇醫生與尊e嚴,根本無半點關系,不知你何出此言?飼主絕不是無心救寵。從此龜最初有恙時起,先後睇過獸醫,在資深龜友處開過刀,及上周日在中蜂處再次動刀
開藥,並在別處請多方富有經驗的龜友與醫生診斷。其間,飼主負擔了全部相關開支。由於此龜病情復雜,四處求醫都無好方案,之所以仍未放棄,不外乎飼主本人不舍,以及我樂觀的態度。
之所以托龜在我這新手處,只因飼主本人能力精力所限,恐照顧不周。我若拿別人的龜來做這等拙劣無聊的實驗,絕無顏面見江東父老。
另,以我所知,此龜並未在旺角求過醫
回復

leonardomonster 發表於 2012-6-23 12:27
師兄請問優碘除左大陸香港邊樹有得買?thanks

魚佬水族有賣

命脈出個隻就係優腆?  發表於 2012-6-23 18:42
回復

某人,若當真唇槍舌劍起來,憑你那點毫無來由的道德優越感和捏造猜度的能力,在我面前根本連舌頭都捋不直。俾面你,是因為“對手是我的一面鏡子”,我唔想照鏡嚇親自己。好自為之。
送你兩個字:呵呵!
回復

wing1216 發表於 2012-6-30 22:54
CHING.我FORCE FEED 時
大部分既食物都留左係條管到,
有時又塞住左係針筒內

1. 將糧浸軟
2. 將糧塞入針筒
3. 將喉管套上,用手捏緊尾端
4. 繼續用手捏緊尾端,用消過毒既鑷子或一截鐵線攪拌,加入少量水/電解質溶液,使食糜呈稀糊狀
5. 塞入活塞,適度鬆開喉管尾端,會有少量食糜漏出

食糧阻塞針筒,或無法入肚,通常是因為顆粒太大、不均勻,以及喉管中有較長一段空腔
回復

wing1216 發表於 2012-6-30 23:06
我隻豹仔底甲4.5CM
支管應伸入到幾多先到胃?
THANKS

太細的龜仔,儘量唔好甘做。
如確有必要,可嘗試腹腔注射。
回復

wing1216 發表於 2012-6-30 23:15
腹腔注射,要搵VET?
豹仔杜完蟲, 一直身體好弱,
一直早晚浸REPTO,每日灌飲(REPTO/BAC+營養粉)

BAC要大量喂
杜完蟲本身已虛弱,再灌食導致緊迫、抵抗力下降,龜命不保。龜苗就算唔搞甘多都驚出事。
回復

lktq 發表於 2012-7-1 12:52
我第一隻豹都是讓VET杜蟲的。當時他叫我Forcefeed,我相信他給我的設備跟你的應該一樣。那條管根本不能吸M ...

餵食器的喉管通常系咩固體都吸唔到的,要如62#所講,拔開活塞從針筒後部塞入,加水調稀,再泵入喉管。喉管越幼,就要調得越稀。
回復