香港龜友論壇

樓主: iamnero
打印 上一主題 下一主題

為拒食的龜灌食

樓主
Sunflower 發表於 2012-6-22 15:07
回復 iamnero 的帖子

跟帖有半年的人都知隻龜係邊個, 係高人未放膿前已係其他壇求教過,

師姐 , 樓主係咪識醫真係唔知 , 但唔該你唔好用你個小腦去度全世界 , 曲解他人意思 , 咩叫扮獸醫 , 基本無人係你所謂 [註冊爬醫] , 就連你所謂的獸醫專科都唔係爬虫 , 只不過係識 , 自我鑽研且而 ! 什麼叫動刀 , 你所謂放膿叫動刀? 邊個叫係傷口用雙氧水 , 唔好再用人的角道睇龜對龜 , 好心做壞事反而係你 ! 點解隻龜會病 , 係家陣d人太人道 [人的角度] 對龜 , 但就沒帶腦 , 無可否認網上所謂識醫懂醫都有高低 , 但作為主人 , 做做準備用用腦為自己隻龜分析 , 何來會盲目聽從他人意見 , 獸醫個個都識搵 , 但有無帶腦去就另一會事! 一將功成萬骨枯的道理可能可套落你所謂的註冊爬醫身上 , 所謂經驗都係由實驗與試驗累積 , 唔好再天真 , 你想讀爬醫你試下搵唔搵到依個科先好叫人試 , 你自己有無睇爬書? 睇邊本? 陸龜全紀錄? 睇書唔用腦不思進取當然睇十世都無用 , 同埋睇書唔係單單做醫生 , 係滿足自我求知慾 , 你寫著的簡直令爬書作者同我覺得侮辱 !!
shit!!!
回復

沙發
Sunflower 發表於 2012-6-24 00:22
回復 benlc 的帖子

>曲解他人意思 , 咩叫扮獸醫 , 基本無人係你所謂 [註冊爬醫]

說實很多事有正反兩面 , 我相信很多爬友甚至係狗友貓友都發生過求醫但換來絕望 , 事實卻活著下去 , 我只是想講妳唔好神化獸醫 , 醜化有心的爬友 , 亦唔好囉老外同香港作比較 , 閣下要點度人我無辦法阻止 .在我言而龜同出一徹 , 幫得上忙不是要出位不是要受人讚揚 , 同人講的都是站在龜病前 , 盡量令到龜不生病 , 因為龜病真的沒有絕對的勝率

我唔知你口中所為frd醫腐甲係乜水 , 我得兩個龜友 , 所以唔好要我瞎估吧!!

發唔發帖係爬協係樓主問題 , 就算發又會點樣得到正常人回應 , 都係這句手在你處 , 輕輕一句找獸醫什麼人都懂寫 , 事情不是在我處也來得輕鬆自在 [ 樓主快快找余醫生打救吧!!!] , 大家道不同 , 拗不完 offtopic!
回復

板凳
lktq 發表於 2012-6-26 22:11
或者真的正如筆者所說,本地人的語文能力不夠強,經驗不夠多吧…有幸小弟語文能力不賴,在澳洲旅行時認識了 ...

麻醉對爬虫由其係龜風險是很高,很多不是死放手術,而是手術后不能自我蘇醒,當然不是我的經驗,都是文章中聽取到
回復