香港龜友論壇

查看: 4658|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

My中美洲巨旦側身浮水~~~:(

樓主

頭先換水發現隻中美洲巨旦(面甲6~7cm倒)佢既左面少少側身浮水(已養超過9個月,一直十分生猛,,頭先先發現有這現象,仍然會食糧)……各師兄師姐知不知點解會甘??肺炎??但無開口呼吸,一直用鼻呼吸………我可以做點甚麼??(水位已調至剛過背)THX!!!!!
hobillgo 發表於 2012-7-1 22:10
回復 Odinwp 的帖子

THX Ching!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! So 小弟將水位已調至剛過背 is ok?????????????? ...

建议缸内摆几块石头,营造出深浅水区域,等佢自己选择。
回復

hobillgo 發表於 2012-7-1 22:09
回復 nickszp 的帖子

Ching,Thank you very much first!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!但是小弟是養在 ...

如果喺自然的风无所谓,如果喺空调房的风,可能会有影响。但不一定是你说的那个原因所致。
建议换个空调风吹不到的地方,然后继续保持观察,注意排便和进食是否正常。
至于干养问题,我已经得过血的教训,我的建议是就算腐皮腐甲,都尽量不要干养。
讲翻中美洲巨蛋,我屋企有三只,都好细胆,好喜欢急埋或躲在阴暗处,如果环境有较大变化,好易出现拒食,拒食的话对于病龟的恢复影响较大。干养对水龟而言,最容易引起全面拒食,好难恢复,局势最后的结果就是——死。
回復

hobillgo 發表於 2012-7-2 00:34
回復 杰仔_kit 的帖子

i am extremely scared and frightened!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

邊怕得咁多,一隻龜肯食野就唔會有咩大問題

o............i see.........Thank you very much!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 2012-7-2 00:59

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
大烽 + 1 最驚龜龜唔食野

查看全部評分

回復

i am extremely scared and frightened!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

Thank you ching!!!!!!!!!!!Thank you very much!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

hobillgo 發表於 2012-7-2 00:26

YES,喂開魚糧,zoomd龜糧,命脈幼龜糧,日本Hikari龜糧.........but 昨天我ar媽有喂過 ...

食得太飽姐..

好多時食太飽pat pat位or背甲左/右下半身會浮起

你等佢柯返次屎就會沉返落去
回復

喂過細小的山坑魚給它...........will be a big problem?????????
回復

YES,喂開魚糧,zoomd龜糧,命脈幼龜糧,日本Hikari龜糧.........but 昨天我ar媽有喂過細小的山坑魚給它............................
回復

hobillgo 發表於 2012-7-2 00:22

下半身浮水多D but 刀有半個身浮水(左面少少).......serious????????????THX!!!!!!! ...

佢平時係咪主要食龜糧?
回復

下半身浮水多D but 刀有半個身浮水(左面少少).......serious????????????THX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

hobillgo 發表於 2012-7-2 00:15

不停打轉????????????

即係自轉....

成半個身浮水or下半身浮水?
回復

sorry ching!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I don't understand what is 不停打轉.......
回復

不停打轉????????????
回復

浮身時有冇自己不停打轉?
回復

Plx Help~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

Plx Help~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

but  (xiaobao.7)   ching 話可以干养的?????????????????WHY?????????
回復

but  (xiaobao.7)   ching 話可以干养的?????????????????WHY?????????
回復

回復 Odinwp 的帖子

THX Ching!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! So 小弟將水位已調至剛過背 is ok????????????????????THX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復