香港龜友論壇

查看: 7716|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

油墨菜問題

樓主
Gary 發表於 2012-7-15 05:34
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有 ...

食得,無害,有營養。比生菜好好多.
但鈣低,纖維低,水份多,不適合做主食.

油麥菜, 鈣70, 磷31, 蛋白1.4, 纖維0.6.

高手高手:)  發表於 2012-7-16 00:10
回復

沙發
Gary 發表於 2012-7-15 05:34
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有 ...

參考下, 紅蓝緑色:

植物草酸及鈣磷比例表:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381
回復

板凳
kevin1186 發表於 2012-7-16 01:42
回復 waiman 的帖子

依CHING所說,油麥油的鈣磷比都有2.25:1,配合M糧一同作主食,再定期給墨魚骨補鈣,應該冇 ...

咁要睇你所謂主食, 指份量幾多, 同埋係咪日日必有.

例如我, 當中兩隻龜, 有兩年全年必有油麥菜, 但係我比較多元化, 每餐必有蒲公英, 車前草做主菜70%, 油麥菜, 白蘿蔔葉, 芝麻菜, 油菜, 芥藍, 芥菜, 等等時菜共30%.

回復