香港龜友論壇

查看: 1100|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

大家幫幫忙...個缸出事..

樓主
呢幾日發現個缸愈來愈多呢d虫...http://ppt.cc/0IPR
我應該點做好...係唔係要買藥....
我個缸養左2隻水龜同4隻魚....係唔係要拎左佢地出黎先?
沙發
回復 htt1222 的帖子

拎左佢地出黎先~再來個大消毒(用高酸鉀)
回復

板凳
係咪白線蟲???
係就代表d水太肥....
養魚喂食過多就有喇!!!!
洗下過濾&過一兩換下水就會無哂!!!
回復

地板
htt1222 發表於 2011-7-18 01:18
呢幾日發現個缸愈來愈多呢d虫...http://ppt.cc/0IPR
我應該點做好...係唔係要買藥....
我個缸養左2隻水龜同 ...

好果我養更魚我會好興奮!但龜就會擔心小小!
好簡單姐!龜拎出泥消消毒/用水浸浸睇下有冇蟲痴係到!最緊要係佢地食野!
一切濾材及缸入面既野用高濃度既粗鹽/魚鋪買既海鹽泡浸切底消毒!(一定要沖得好乾淨,淡水龜最好唔好被佢接觸到鹽!)
放水入去觀察一兩日!冇事再放龜!(此為以察萬全!可做可不做!)
如果仲有就再消毒
回復

應該係白線虫...不過今朝返工前又見到有d好細粒既白點係到跳下跳下...
唔知係唔係個d白點虫..
粗鹽會唔會殺唔哂? 唉...真係好驚...諗住今晚放工去魚街買定藥先...
如果隻龜背隻有d白點...係唔係已經中招..??
仲有如果勤換水..係唔係要換哂全部水??生物環要唔要洗 ??
因為我d朋友講話唔可以換哂d水...換哂既話d魚會死

唔該哂大家>_<
回復