香港龜友論壇

查看: 8393|回復: 19

黑旦 介紹

中文名:麝香龜英文名: Common Musk Turtle
拉丁名:Kinosternon odoratum,1801
別名:蛋龜
屬性:水龜 旦龜科
數量:2隻
姓名:大膽仔 怕羞仔
特點:面甲黑色,長橢圓形,中央隆起,似半圓形雞蛋咁。低甲淡棕色較小,頭部褐色,較尖,側面有2條淡黃色既縰條紋,伸至頸部,下巴有1對觸角,四肢褐色。
食物:Marzuri水龜糧 蝦干 zoomed菜條糧 魚仔
器材:一個18吋x18吋x18吋既缸 一個大size既浮台 一個細size既浮台 一個假山 一個假山洞 1枝75w既暖管 1個射燈 uvb5.00 1枝uvb5.00既燈管
溫度:25-32度
個人感受:呢2隻自從我養龜既開始,也是第一步同深思熟慮經過2星期溫習功課,做足功課先決定買佢地番黎,初時佢地番到屋企,一隻比較好動,一隻比較怕羞,所以先幫佢地起呢個名。初時養龜時,買左佢地番屋企,我就不斷搵有關水質問題既資料。有人建議隔夜水去養,但我試過隔夜水都會令怕羞仔易有腐皮,因為怕羞仔比較容易生病,但我都冇放棄過佢地。生了腐皮我都一直搵辦法解決問題,之後轉用礦泉水去養,重要係有礦物質果隻,價錢比較貴,用了2星期都係停用左,差不多2日換3支礦泉水落去,成本都好大,差不多3支1.5升既礦泉水落去。但都會出現腐皮,所以一直搵個源頭出黎。結果到現在我所有旦龜都係用水喉水去養,點解要咁做!?水喉水有氯氣會影響龜龜架啵,但我覺得用水喉水去養佢地比較少有腐皮既出現,但腐皮要需要時間去治療,如果唔去搞,就會令龜龜發炎,到時就難搞了。氯氣係會影響到佢地,但健康都係一個重要因素,沒有可能兩全其美既,所以先決定用水喉水。
迷之音:點解唔用除氯劑啊!!咁米解決到囉,其實除氯劑係可以解決問題,但有化學既因素係入面,用了除氯劑後要等1個鐘才可把龜龜放入去,這樣就麻煩同龜龜吸入化學物料同氯氣邊個會好D呢!!自己含量下。
怕羞仔經常都會有病有痛,最難忘就係佢經過1個月既療程,如果大家想知道,可以CHICK入呢度用作參考http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=42808
黑旦可以係深水區飼養 但也要淺水區用作抖氣用途,互動性高,黑旦性格有些比較溫純,有些比較惡,都可以同其他旦龜混養。
大膽仔

怕羞仔

初初回家既時候

在水中既時候

上手既時候

哂龜既時候

喂食既時候
大膽仔

怕羞仔

多謝欣賞!!!
倒數的日記 第2天!!!!

評分

參與人數 5威望 +12 收起 理由
乂阿偉乂 + 3 支持~!~
sumyu + 1 多謝分享
wel524 + 3 多謝分享
火水. + 4 多謝分享
山貓 + 1 多謝分享

查看全部評分

大烽 發表於 2012-8-2 12:42
中文名:麝香龜英文名: Common Musk Turtle
拉丁名:Kinosternon odoratum,1801
別名:蛋龜

你咁鐘意一隻手渣幾隻龜既.......好似各位觀眾......4條煙.咁
回復

肥騰騰
回復

yukashing 發表於 2012-8-2 12:44
肥騰騰

大峰D龜 十隻有九隻都係好肉地,好明顯大峰養到佢地肥肥白白.....

各位想偷佢龜既朋友,可能要拿手推車先掂...
回復

khip 發表於 2012-8-2 12:43
你咁鐘意一隻手渣幾隻龜既.......好似各位觀眾......4條煙.咁

嘻嘻 麻麻啦 岩岩先中招 比D龜咬手指
回復

大烽 發表於 2012-8-2 12:46
嘻嘻 麻麻啦 岩岩先中招 比D龜咬手指

抵你.....成日拿手指玩人....
回復

khip 發表於 2012-8-2 12:47
抵你.....成日拿手指玩人....

唔得咩 我最鐘意咁玩佢地 好嚕分享完成 任務告一段落
出門口搞D野 唔洗記住我架啦 記住我D龜就得@@
回復

大烽 發表於 2012-8-2 12:48
唔得咩 我最鐘意咁玩佢地 好嚕分享完成 任務告一段落
出門口搞D野 唔洗記住我架啦 記住我D龜就得@ ...

你記住留條KEY俾我帶D龜走
回復

yukashing 發表於 2012-8-2 12:44
肥騰騰

多謝師兄之前既解答先可以令我對龜龜既認識多了
我當然令佢地隻隻都肥肥白白啦 唔係點成為一個好主人
回復

嘩, 師兄你0的黑旦原來都咁肥, 拍得住我家的肥黑旦
回復

遲下買兩隻黑旦養,,,邊忽有
回復

so fat
回復

lai 發表於 2012-8-19 23:09
so fat

不算肥了
回復

好養功啦烽兄~~
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-8-19 23:35
好養功啦烽兄~~

@0@不算了
回復

養左幾耐@@? 苗養起的嗎?
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-8-19 23:44
養左幾耐@@? 苗養起的嗎?

由3cm養到依家6cm左右 養左差唔多5個月
回復

大烽 發表於 2012-8-19 23:50
由3cm養到依家6cm左右 養左差唔多5個月

@_@"~~~我有2隻唔識大的哈哈~~~~ 仲有一隻養左就黎一年..6~7CM
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-8-19 23:52
@_@"~~~我有2隻唔識大的哈哈~~~~ 仲有一隻養左就黎一年..6~7CM

@@我果d大到咁上下都冇大度
嘻嘻 咁先好
回復

thanks for sharing

印刷

回復