香港龜友論壇

查看: 2929|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

多啦 A夢誕生前百年祭

樓主
有冇人有興趣去多啦A夢誕生前百年祭@@?2112 年 9 月 3 日,是多啦 A 夢出世的大日子。海港城將於 8 月中預祝多啦 A 夢出世,為期 1 個月的展覽,會展出 100 款不同造型的多啦 A 夢,每一款手上都有不同的法寶,挑戰粉絲們數出每件法寶名稱及功用。展覽還有 3 個多啦 A 夢經典場景,分別是「大雄再見嫲嫲的真摯回憶」、「多啦 A 夢臨別大雄的晚上」和「大雄與靜香結婚的幸福畫面」,一齊去見證大雄人生 3 個最重要經歷。

為配合多啦 A 夢展覽,海港城各處會有相關活動,海港城‧美術館邀請十多個創作單位,設計近 30 件展品迎接多啦 A 夢展。海運大廈 LCX 的 BO-LO'GNE cafe & bar 將以多啦 A 夢為主題,推出相關套餐和食品,並發售限量紀念餐具。KidX 將舉辦親子工作坊,手製多啦 A 夢陶瓷公仔。展覽期間另有多款紀念品發售,包括 T-shirt、馬克杯、環保袋和縮骨遮等。詳情 GOtrip.hk 會繼續跟進,為網友送上最新消息。

你睇!!多啦 A 夢嚟啦!誕生前 100 年祭
展覽日期:2012 年 8 月 14 日 - 9 月 16 日
開放時間:星期一至日 11am - 9pm
展出地點:海港城海運大廈露天廣場、海港城‧美術館
以下係多啦A夢誕生前百年祭既影片!!
希望借著呢次既活動 令我地回憶我地細細個果時睇既叮噹也好 多啦A夢也好

回顧多啦A夢既主題曲吧@@"

今次我想約個時間去 如果有人想去時間再約
借著呢次機會 想去到影下相 同去果間CAFE食下野
D野食幾精緻架 但價錢就貴左少少
以下係轉貼既內容:

無論是叫叮噹又或多啦 A夢,這隻藍色機械貓是不少人的童年回憶,試問有誰認不出牠的招牌聲線,還有「圓圈加一點、圓圈加一點,下面畫支波板糖」的造型?這位來自未來的機械貓原來生於2112年9月3日,好快就是它的誕生前一百年祭,有商場借此推出期間限定主題 Cafe,讓大家與這位老朋友預祝一百年後的生日!

記者:陳劭敏
攝影:劉永發、譚盈傑
模特兒: Ayani、 Kazef@Pure Models

多啦 A夢人物咖啡
人物隨機登場,能否遇上心水角色要靠彩數!$45/杯

記憶麪包最搞鬼
多啦 A夢由藤子· F·不二雄創作,短篇、長篇合計,大大話話有超過一千三百篇。多年來這麼受歡迎,除了歸功於牠的可愛造型,引人入勝的還有多啦 A夢與大雄間充滿希望與幻想空間的故事。而由 Bo-Lo'GNE Café& Bar改裝而成的提供的多啦 A夢 Cafe,菜式算不上美食,但大廚在食物造型就下了不少工夫,單是見到每個主角的可愛造型,已令人會心微笑,吃着吃着,甚至令人有種錯覺,以為自己走進了卡通片裏去。當中最傳神的食物,首推「記憶麪包」!這個法寶的用法,是把書本蓋在「記憶麪包」上,然後把印上了書本內容的麪包吃下肚,記憶麪包就可立即把內容記下,不過若恰巧拉肚子,記憶便會隨之消失。實體版「記憶麪包」跟足原著,包上烘有數條倒轉的算式,因為從書上印過去的文字會左右顛倒嘛!另外隨碟亦會奉上朱古力筆,讓你隨意加入額外內容,花點心意贈朋友幾句,就算不會真的刻入記憶之中,印象也夠深刻了吧。

多啦 A夢漢堡包餐
■半熟雞蛋配上香脆煙肉和自家製漢堡扒,$128

處處見主角蹤影
另外的拿破崙意粉套餐未算特別,但一旁像班戟的原來是以蛋白製成,表面可選擇灑上多啦 A夢或多啦美肖像,前者以紫菜及昆布混出綠色,紅色的多啦美則以墨西哥辣粉及日本梅粉等製成。在眾多菜式中最具質素的是甜品,麪包用上 Bo-Lo'GNE招牌—81層超鬆軟丹麥麪包,配上呍呢拿雪糕來吃非常可口!起初看到那幾顆多啦 A夢及多啦美朱古力,還以為是一貫死實無味的裝飾,但查實全部由日籍師傅人手製作,內裏流心的餡料還帶有淡淡芝麻味;據聞餐廳原有意把朱古力以 Box-set形式出售,惜準備時間不足惟有擱置,所以切勿忽視這數顆小小的朱古力!而咖啡中亦見多啦 A夢的身影,五位角色包括多啦 A夢、大雄、靜香、胖虎及小夫會在咖啡中隨機登場,能否遇上心水角色要靠彩數,不過也多了一份驚喜,看着看着,其實真的不捨得喝進肚子裏去!

Bo-Lo'GNE Café& Bar(27304400)
尖沙嘴廣東道17號海港城海運大廈3樓1號舖

如果有興趣去就再約時間去!!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
seira2242527 + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
d野食咁鬼貴= =

+1 不過主題cafe係差唔多...  發表於 2012-8-8 02:20
回復

板凳
ar釘 發表於 2012-8-8 01:39
d野食咁鬼貴= =

係呀 但我都會自己去影下相
到時同大家分享 因為約多幾個人出黎食呢
D相又會多D 佢地整得好細緻
最吸引我都係杯加啡 同多士雪糕 好似好正咁@@"
回復

地板
回復

I.Q.題....多啦 A夢食左落肚變成乜??

ANS.............多啦 A屎
回復

flower07223 發表於 2012-8-9 11:24
I.Q.題....多啦 A夢食左落肚變成乜??

ANS.............多啦 A屎

哈哈 好爛呀
回復

第3隻歌好鬼好聽
回復

百年祭搞到我FACEBOOK被洗版
回復

甩個爸爸,甩個爸爸 ,墮奶a夢
回復