香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

香港爬友論壇......成立喇!

樓主
wongfafa 發表於 2012-9-9 01:07
回復 敏carmanlui 的帖子

呢個問題呢…我相信你應該清楚過我好多,

其實我覺得係佢D分區太亂就真 - 例如手牽手世界
回復

沙發
wongfafa 發表於 2012-9-10 21:54
有呢個區咩?
不過我個人覺得佢地既推廣的確唔錯,
如果龜友可以同佢地一樣就好啦。 ...

其實龜痴可以同佢考慮下合併,我相信主要佢係因為冇時間和經費問題..先關閉

有呢個區的,只要你係會員就睇到呢個大區..入面細分既係D RIP區,簽名區.等無聊野

應用係兩爬同呢度合併  發表於 2012-9-11 05:50
回復

板凳
wongfafa 發表於 2012-9-10 22:14
回復 khip 的帖子

經費佢地好多,可能係無義工肯做(個人意見及推論)

我見佢地成日好似話唔夠經費既...仲以為唔掂TIM..

其實論壇如Carman咁講,一雞死一雞鳴....不過我有時睇過HKherp D人既留言...反而冇呢度既師兄姐咁有經驗....我諗咁樣係造成人流少既其中一個原因

兩爬 好多元老級,潛晒水 兩爬好窮架,快d 吹雞 捐款啦  發表於 2012-9-11 05:52
回復

地板
wongfafa 發表於 2012-9-10 22:31
呢個問題真係要問Carman啦,
不過佢地好似有好多儲備,
都有好多方法收捐款,

carman 係hkherp義工?

快d 叫多d人做兩爬 hkherp 的兩爬之友啦  發表於 2012-9-11 05:53
兩爬之友,續期5年  發表於 2012-9-11 05:52
回復

alexwong2012 發表於 2013-1-21 11:43
不必要了.
我上次掛號郵寄了一些用品和燈具給他們,點知打回頭,郵局話放左好耐都冇人來收件,我初初都念會 ...

ALex,我諗當中應該存在誤會,希望你明白

初期協會由討論區既形式慢慢轉變而成至今日能有一個小小的辦公室作為領養及保育中心,整個團體均是以義工形式作為基礎運作,不同於其他愛協等團體,有能力請受薪員工協助。

對協會來講,向市民宣傳及推廣愛護動物既信息才是最感興趣既地方,亦是我們一班義工既工作目的,大部份的義工不是在職人仕就是在學人仕,我們亦是抽工餘時間處理協會事務,有時難免未能及時回覆及處理問題。  若協會及我們一眾義工只向錢看的話,我們有更多選擇,亦可以把最初的討論區演變成今日的龜友一樣和商戶合作,分出資源收出廣告費用。

而你所講掛號事件,應該是寄沙田中央郵政局郵政信箱1098號,不過你在寄出前請問有沒有通知協會既負責人?  如果沒有的話,並不是協會刻意把你的好意拒於門外,而係安排失當導致。  

點解捐款表格會收,答案我相信亦好簡單及合理,因為郵局把你的用具退回了,而信件我相信就算放幾個月郵局也不會退回的。

我希望你能諒解及明白兩爬協會及我們一班義工的苦心,我們不是有什麼特別,只係一班希望能為兩爬動物出一點力既人。

在這亦向大家作出少許解釋,其實我們財政狀況是很透明的,於協會網頁亦有以往財務報表。
協會雖是漁護處認可團體,不過協會既實際開支單靠政府既資助光是租金也不足夠,而實際捐助協會既捐款亦不多,協會依靠的是義工團隊們辛勤既付出及幹事們既勞力,作為非弁利團體我們並不會講一套做一套。

本周末及日(16及17),兩爬協會於馬鞍山有活動舉辦,在此我誠心希望所有過往一直對兩爬協會有誤會不或清楚的朋友,能到場參觀動物及了解協會既運作或給予意見,我們團隊內每一個人所作既努力並不是裝飾,而係實實在在透過團隊內所有人既每一分每一力以達成的。

回復

kel007 發表於 2013-3-15 01:28
若協會及我們一眾義工只向錢看的話,我們有更多選擇,亦可以把最初的討論區演變成今日的龜友一樣和商戶合作 ...

唔係在於做唔做到既問題,而係協會沒有向這方向去發展,講搵錢方法仲有好多,我只係以龜友作一個簡單而明顯既例子。

如果師兄只係單純去想協會是因為做唔到而唔去做,我只可以說你並沒有去了解過所質疑既事物,你只係為左質疑而質疑。

當然明白!我一向都喜歡做義務工作!但有些人就解讀成..................有利益問題  發表於 2013-3-16 11:21
回復

敏carmanlui 發表於 2013-3-15 02:42
你只是義工,我想這問題,應交由會長同執行總監去答覆較恰當

任何一個了解協會既人都能作出解答,而且上述所有資料均是我們對外既信息。

而且我要交代的是協會唔係你!!  
回復

alexwong2012 發表於 2013-3-15 06:45
我的確唔信任他們,但我個個都有捐款的.

我並不是希望用上方既留言而令你相信,只係想跟你反映一下當中所存在既可能性誤會

協會或者仍有好多地方需要改善,但我們仍然會繼續努力……作為兩爬義工我希望能在往後既日子讓你能在我們所做既行為中取得信心。

此外亦多謝你每月既捐款,你既一分一毫全都會用在動物身上
回復