香港龜友論壇

查看: 3947|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

希望你地明白10個反對國民教育的原因

樓主
我地好愛中國,但眼見共產黨對付手無縛雞之力的人民,連內地人都未必說服到,仲黎洗香港人的腦?!

一黨專政係極權,一唔中意就可以河蟹你d敏感字,屎都搵唔到,點討論到? 有咩自由空間?
希望大家明白,洗腦的力量係好強大,如果你見到尖尖尖三隻字就想唱哂成隻歌,其實就係比廣告洗左腦。

一洗左個腦,就好難洗乾淨,呢一世都會忘不了尖尖尖尖尖尖尖尖尖尖尖尖
國民教育都係,遲下個個細路都話共產黨只有好的野,壞野都係美國吹的,咁就死,好難洗乾淨張紙

希望大家明白反對的原因:

1.呢個係政治任務,而非出於教育需要,違背老師的專業同良心
2.愛國,唔等於要愛中國共產黨

3.紅色洗腦教材,連教育局局長都開記召表示係偏頗,又話資料發達洗唔到腦,咁不如叫學生自己上維基自學?
4.從未有一科純粹用"情感"黎評核,另外仲唔聲唔聲開左個「愛國file」記錄係成績表同學生檔案,跟足你一世,影響你未來

5.諮詢不足4個月,又積極迴避群眾,相比起教育部以往增設科目最少分2輪,約1.5~2年的諮詢,明顯草率得多
6.課程內容同中史、通識、公民教育重疊

7.三三四課程檢討(如SBA)、縮班殺校/北區學位不足、融合教育等問題急需資源,另一方面卻以億元計算資助強推國教,資源亂投
8.政府以國民取代公民,但世界民主國家推行的都是「公民教育」,教導學生普世價值同公民權利,尊重少數族裔
  張永雄(德育、公民及國民教育課程發展主任)解釋指普世價值=西方價值,此等西方價值只係向中國施壓的技倆。

9.迴避敏感議題,謝凌潔貞(教育局常任秘書長)指64、艾未未、李旺陽等只係一個歷史長河裡的沙沙石石,係歷史上少不免的事。
10.姜玉堆(國民教育促進會主席)表示,腦有問題就要洗,批評者應該先「洗洗腦」。暗示下一代香港人不應批評中國。

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
johnng9879 + 2 精美相片
wongfafa + 10 功德無量

查看全部評分

沙發
支持支持!!!!
回復

板凳
支持x999999999999999999!!!~~~~~
回復

地板
9.迴避敏感議題,謝凌潔貞(教育局常任秘書長)指64、艾未未、李旺陽等只係一個歷史長河裡的沙沙石石,係歷史上少不免的事<-------國教科只係一個歷史長河裡的沙沙石石,撤回都係歷史上少不免的事

可惜歷史就係夠每一粒沙石所堆砌而成.......
回復

好多謝你地的支持,我真係好想更多人明白我地佔領政總的意思
雖然學民佢地已經宣佈結束佔領行動同絕食佔領
但國民教育,只係政治偽術,一日不徹回,一日都係問題
政府絕對可以比大量資源比一d依賴政府資助的學校

如果可以的話,請轉,或者跟家人/朋友簡單解釋一下
12萬大軍所付出的時間同精力,希望唔會白流

訓地下,係好唔舒服,但知道學弟學妹要未來要學,我個心都好唔舒服,好擔心佢地
回復

十卜十卜
回復

反對原因只有一個,讀少科辛苦少一科!
回復

oooooo 發表於 2012-9-26 01:30
反對原因只有一個,讀少科辛苦少一科!

haha其實香港中學校長會已達成共識,
唔會好似某d小學即時推行國民教育,其一係你呢個原因。
諗起個題外話:關於學校老師-依家d老師好辛苦

最辛苦其實係班中學老師,糧係固定,做野比十年前多,
依家大多數學校補課補死人,
平日又要整d quiz呀,test呀咁。
星期六都要返學,暑假又補想去旅行又掛住d工作,未到9月已經開始大測。
(講緊高中生f5,f6果班)

依家d新老師係合約制唔係公務員,冇退休金,
唔係你地想像中咁輕鬆改功課咁簡單嫁啦。
(我學校個訓導做左2,30年左右,佢退休金係>700萬,
而且平時福利又多。但依家d老師冇呢支歌仔唱)

我學校好多新老師頂唔順,合約一完(1年)就走,年年都黎一批走一批。
我自己係補習社幫人補習時,個補習老師有日同佢傾傾下時
話:「依家做老師前路係好狹窄。係辛苦工。」
你知道嗎,我完全冇諗過,

一位補習老師,同埋一位學校老師講起依家的老師,我係感到好驚訝。

如果係一個冇保障的制度下工作,
仲要整多科
係專門感動學生去歌頌國家一切一切,(指引有寫)
其實老師都覺得呢科真係冇需要。

反正依家通識都有本書專稱「現代中國」
有d學校都有「公民教育科」 (我學校推行左十年,唔知其他學校有冇)

「德育及國民教育科」呢一科真係整黎都哂氣, 明眼人都知呢科好有問題,
回歸15年,就已經等唔切50年不變。

回復

十卜                    
回復

takyura 發表於 2012-9-27 21:05
haha其實香港中學校長會已達成共識,
唔會好似某d小學即時推行國民教育,其一係你呢個原因。
諗起個題外話: ...

有都唔緊要...可drop科同大把唔讀書嘅仔...
回復