香港龜友論壇

查看: 6152|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

極品越南沉香 !! ~

樓主
油份充足,昨晚試燒,味極香甜,繞樑三日!

評分

參與人數 3威望 +31 收起 理由
jaysui + 10 多謝分享
一夜白髮 + 20 多謝分享
754010526 + 1

查看全部評分

沙發
skyagogo 發表於 2011-7-23 23:25
想問有咩用架~?

點黎聞,好似香薰咁有治療作用,而且係好珍貴既香料~ 本身有高度收藏價值。
回復

板凳
devimaycry 發表於 2011-7-23 23:36
哎呀, 好得意呀, 我第一次見咋, 可唔可以講多d我聽?

[轉貼]

<<沉香的形成>>

沉香,又名“沉水香”,“水沉香”,古语写作“沈香”古来常说的“沉檀龙麝”之“沉”,就是指沉香。沉香香品高雅,而且十分难得,自古以来即被列为众香之首。与檀香不同,沉香并不是一种木材,而是一类特殊的香树“结”出的,混合了油脂(树脂)成分和木质成分的固态凝聚物。而这类香树的木材本身并无特殊的香味,而且木质较为松软。据现在的研究,瑞香科沉香属的几种树木,如马来沉香树、莞香树、印度沉香树等都可以形成沉香。

<<沉香的用途>>

在中国医学中,沉香是罕贵的一味药料,味卒温,进入脾胃和肾,有降气、纳肾、平肝、壮阳的作用,主治胸腹痛、呕吐、平胃、平哮喘、治小便闭塞,此外,还有镇痛安神的作用。   
在佛教中,沉香的地位也很高。沉香是“浴佛”的主要香料之一,沉香木雕刻的念珠、佛像等是珍贵的佛具,沉香制作的熏香不仅用于礼佛,还是参禅打坐的上等香品。
回復

地板
turlover 發表於 2011-7-23 23:53
Ching, 係邊度買架,有冇細件D試下幾香

有細件賣架,唔係好貴姐~
check your pm ~
回復

回復 一夜白髮 的帖子

幾百蚊only....因為內裡是空心的
回復

兩者都是印尼達拉幹沉香~ 前者是本人收藏, 價值3000人仔.... 後者是大陸店家收藏,  盛惠19萬人民幣!!!!

黑油部分極多, 油線密集成束, 由裡到外, 層層疊疊, 而且粒粒沉水, 是極品中的極品.............好想要.....

回復

turlover 發表於 2011-7-24 00:08
唔該晒
你隻緣仔點呀?我啱啱貼左相。

冬天之後無咩大過....不過都好活躍~
而家日日都鍾意浸泥漿浴.....= = 即是你一換左新水佢就猛咁加D泥入去......直到佢覺得滿意先會入去慢慢嘆.................
回復

turlover 發表於 2011-7-24 01:08
唔燒就咁擺係度有冇香味架?

冇乜架........除非你用透明膠盒裝住啦~
咁打開既時候就出番陣香味啦!
回復