香港龜友論壇

樓主: Oscar
打印 上一主題 下一主題

石金鑒賞週

樓主
等我都POST返三張上來先

回復

沙發
其實都係於剛剛過去那個星期日我同我爸一齊過去中鋒兄鋪頭先知有這個活動

當日去中鋒兄鋪頭見到林林種種的龜, 大開眼界
回復

板凳
Oscar 發表於 2012-10-30 22:38
回復 sarahcheung 的帖子

多謝Sarah妹支持呀!!你D石金養得好精神同身形考靚呀!同埋唔該哂妳先,妳應該 ...

不用客氣, 係先前我爸在中鋒兄度精心挑選的
回復

地板
Oscar 發表於 2012-10-30 22:42

中蜂兄話佢都好鍾意石金嫁,所以今次特別支持我哋搞石金週。 ...

原來如此
其實幾年前我0地本來有隻石金, 但因為被其中一龜咬到, 後來細菌感染不幸離世
到今年我爸講返原來那石金係去年去世的, 自牠去世後, 咁0岩我同佢財運不太好
於是佢就試下再買多一隻石金, 開頭買了隻細, 之後去中鋒兄度再睇, 見到這隻大, 佢話好靚, 於是忍不住再買埋
回復

Oscar 發表於 2012-10-30 23:04

期待石金再次旺財,財源滾滾來,叫你爸爸比心機照顧佢哋呀! ...

希望師兄貴言, 因去年大家都不太順利, 今年不過不失, 但冇先幾年咁順利~
我0地會悉心照料龜龜了

另外, 昨天凌晨時份我入去睇龜龜, 發覺其中最可愛的金花個邊少了一忽, 簡直心如刀割, 冇諗過會這事情生, 又唔知佢點整到
回復

Oscar 發表於 2012-10-31 22:42

Sarah妹!! 有時龜龜太頑皮,又或者同居龜龜靠害,都會出現唔同嘅受傷程度,我其 ...

這隻金花好乖巧的, 開頭其實係我爸話要買, 佢話這隻金花個殼好靚喎, 但我就因為已經有咁多隻龜, 怕到時個個快高長大個缸唔夠大, 因而家呢個缸已經唔係細30寸X15寸, 我叫佢再諗諗先, 但佢個人決定了的事, 最後大多數係要去做, 都係買了佢返來, 而家整整下, 佢一見到我入去, 就立游過來, 記得有次最盞鬼, 我唔見佢, 周圍睇下, 發覺佢原來在一些喉管後面, 咁0岩佢又到我到佢, 我就向佢揮手, 佢就拿拿聲游過來, 那一刻個感覺真係好好~

講開石金錢, 先前我都聽有些師兄話係偷走能手來的, 以前我0地養過一隻石金, 記得有天我發覺唔了牠, 開頭諗住係我細佬唔矢2帶了佢去邊, 不以為意, 點知之後我聽我細佬講, 話原來爬了去佢部電腦後面那堆電線度, 真係好彩冇事~但後來都難逃一劫, 被其中一隻龜咬到, 被細菌感染不幸離世~
回復

Oscar 發表於 2012-11-2 12:43

Sarah妹!我覺得你都幾有遠見嫁,如果龜龜們日後再大D,又要幫佢哋換屋,不過到 ...

我發覺自已好多0野都會諗到好長遠, 可能每個人的個性問題。再換過另一間屋就應該不會了, 除非係我自已去買過另一間。其實我爸係呢兩個月先開始留意有關龜的東西, 以前其實原底三隻係我細買返來的, 係我爸見我成日要同佢0地換水(因為牠們三隻都成了體, 食得多排得多, 所以0的水好易污糟), 於是就決定整個大缸, 同埋又再加多個濾水器。
回復

hmbenc 發表於 2012-11-2 14:36
貪下得意, 我又玩下先.....

Toby ~~~

當然記得啦, Toby嘛~真係太太太掛住佢了~我直頭把牠張相儲存呢, 真係實在太得意, 亦都同身邊的人分享這頭那麼可愛的小龜, 我仲記得佢係2012年7月29日出世添~真係好開心到佢成長的照片, 等了好耐~

我為人有時就係如此率直

多謝哂 估唔到有粉絲  發表於 2012-11-2 22:56
回復

hmbenc 發表於 2012-11-2 14:36
貪下得意, 我又玩下先.....

Toby ~~~

不用客氣, 第一次見到佢已好鍾意呢~
如果方便的話, 可否POST佢正面的相片?我想睇下佢正面而家同剛出世時的變化
同埋有個好奇, 當初佢未出世時隻蛋係買返來定人0地比?
因我知道不是師兄你屋企原有的龜生出來
回復

hmbenc 發表於 2012-11-2 23:45

下次再貼相俾妳睇!

好, 等下次你再貼相給我看
原來係中鋒牌~
回復