香港龜友論壇

查看: 9119|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

日本版sudo陸龜糧

樓主

香港終於返到日本版sudo陸龜糧依家係成條魚街都有得賣
呢到多唔多朋友有用呢隻陸龜糧?
大家又覺得呢隻糧好唔好用呢?

日本sudo陸龜糧依家魚街已經好容易買得到了!
回復

謝謝ching
回復

櫻花 發表於 2012-12-3 15:31
CHING日本龜糧有相片嗎?

右面第二盒

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=63319
回復

tetsuro 發表於 2012-12-4 02:00
回復 waiman 的帖子

NY係唔係會養歐洲系陸龜多啲呢?!

呢样我唔清楚.
回復

NY係唔係會養歐洲系陸龜多啲呢?!
回復

tetsuro 發表於 2012-12-3 00:30

咁NY有冇爬蟲專門店架?

有. 亦有人照樣賣巴西龜, 但陸龜就冇了.
回復

CHING日本龜糧有相片嗎?
回復

咁NY有冇爬蟲專門店架?
回復

tetsuro 發表於 2012-12-2 03:42

NY陸龜多唔多人飼養架!?

好少, 因NY全年9個月凍, 同埋NY係禁止本地私人及公司買賣任何水陸龜.
但係向外洲買入賣出不禁.
回復

NY陸龜多唔多人飼養架!?
回復

tetsuro 發表於 2012-12-1 11:47
呢啲花係邊到買得到?

我住係NY, HK邊到買到我唔知.
我係用Mazuri, 比較方便.
回復

waiman 發表於 2012-12-1 14:20
花朵同種子類都有, 花朵類例如蒲公英的花朵, 大紅花的花朵等等, 種子類例如南瓜子等等.
花朵類的蛋白質會 ...

呢啲花係邊到買得到?
回復

ricoleung 發表於 2012-11-30 05:06
謝謝解答 明白晒! 咁有無天然野係有不飽和脂肪呢?

花朵同種子類都有, 花朵類例如蒲公英的花朵, 大紅花的花朵等等, 種子類例如南瓜子等等.
花朵類的蛋白質會高, 種子類就相對蛋白質會低.

回復

回復 ricoleung 的帖子

我都好想知道!
回復

謝謝解答 明白晒! 咁有無天然野係有不飽和脂肪呢?
回復

ricoleung 發表於 2012-11-30 01:52
想問問, 如果龜龜一向食開菜同野草, 唔餵龜糧有無問題? THX

冇問題架, 野外龜都冇龜糧食.

不過當然, 食菜同野草都要種類多至得, 另外就係亦要不飽和脂肪, 菜同草係冇不飽和脂肪既, 某些花朵和種子先至有.

(其它糧就算成份中有用到種子, 亦是欠不飽和脂肪, 因為在生產制作及烘干成糧之時, D不飽和脂肪已全部被破壞左. Mazuri糧外層好多油, 呢D油就係營養及不飽和脂肪, 佢係多一道工序, 就係烘干成糧又已冷卻後, 再從重新上油).
回復

想問問, 如果龜龜一向食開菜同野草, 唔餵龜糧有無問題? THX
回復

tetsuro 發表於 2012-11-29 23:45

但係sudo係日本真係好有名好多人用架喎!?

所以我話要睇自己係以乜定義為好啦.

Sudo係日本好有名好多人用, 完全不能代表好, 就好似国产的頂級龟粮 "命脉", 更加有大量人用, 在用家中口卑一流, 我從未見一人說 "命脉" 不好, 因此我自己亦 "很相信" 国产的 "命脉" 龟粮很好, 但如要我用命脉? 我會說 "不".

因為個個都係普通用家, 而非爬虫營養師級的專家, 我們非專家, 根本就不會知好唔好的.

另外, 我好肯定日本所有的政府動物園的龜, 都係用Mazuri而非Sudo.

再來下面比較一下Mazuri.

Mazuri是真正從動物營養師團体, 及動物園獸醫團体, 共同研發出來的,  Mazuri已做了70年了, 而且Mazuri是ISO標準的產品.

在各糧各廠家所公佈的成份數字之中, 坦白說, 除了Mazuri以外沒一家可靠的, 就例如鈣的成份吧, 在各牧草等的種植場者也全知道, 同一種植物的收成, 是有分一割, 二割, 三割的, 當中第二次收割, 和第三次收割的草, 其鈣及管養成份, 是會遠比一割低的, 廠家當然會以最佳之時的一割材料來製作出樣本而拿去化驗, 以後就永遠用此數據來公佈, 政府或自己也不會再查驗的, 但以後所生產出來的, 因二割, 三割, 與泥土老化問題, 和加上生產過程中的營養損失, 到了實際產品時的含量, 達不到包裝上數據的五份之一(包括纖維成份), 也是很平常的事.

ISO是全球一百多個成員國家的的國際機構, 是以所有成員國家的精英, 去共同對事物制訂國際性的統一標準規格, 使各國有一個共同的典範及共識, 來去衡量事物的尺度; Mazuri糧的成份是早已成為了全球各國規格的典規的.
ISO標準的糧是, 最終研發時送樣本去送驗, 以後生產出每一批貨, 都必需由ISO機構鑒定再化驗一次, 沒一項會低過或超過以前公佈的含量值, 才能通過而獲准出售, 出售了以後市面亦由FDA在美國每個洲都抽查鑒定再化驗, 如發現有任何一項會低過或超過以前公佈的含量值, 就會被下令強制回收及賠償.

所以可從下面美國政府FDA的官方連結, 可看到FDA在2012七月三日, 下令Mazuri四種糧要回收, (買家可申請賠償), 原因是這四種糧的營養成份, 比印在包裝上的高了一點: www.fda.gov/Safety/Recalls/ucm310630.htm

Mazuri的可靠, 在於他是國際政府性, 及各真正爬蟲專家, 和科研爬家, 與爬蟲營養專家, 共同研發出來的東西, 各國所有爬蟲專家們都一致認同.

但當然, 我還是那句話, 要睇自己係以乜定義為好啦.

----

Mazuri是美國陸龜飼養場指定飼料, 是國際推崇備至的全面營養豐富飼料.
Mazuri是美國PMI野生動物營養公司由美國動物園管理協會、美國動物園獸醫協會、美國動物園和水族館協會以及美國伴侶動物協會共同發起設立的一家生產高質量的野生動物飼料的專業品牌, 已有70多年的歷史,其不僅僅是設計和檢測其生產的Mazuri系列產品, 而且他們自己也使用其所生產的「Mazuri」系列產品完全符合ISO國際質量標準,能夠保證產品100%的合格率。 PMI野生動物營養公司的產品憑借其的優良的品質、優惠的價格以及優異的服務贏得了歐洲、美國、日本等發達國家和地區絕大多數海洋館和動物園的認可.

這才是理據,這才是道理。 唔係好似D人一味係到洗腦,不停話好話好...  發表於 2012-11-30 13:56
回復

但係sudo係日本真係好有名好多人用架喎!?
回復