香港龜友論壇

查看: 7792|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

疾病淺談 - 脫甲障礙

樓主
豬仙人師兄, 我頭象隻小紅肚都一樣有呢D白色點點, 脫左出黎嘅龜殼上面可以見倒白哂, 而脫左殼嘅甲殼上面有部分亦有同樣情況(即新甲上), 有部分就冇,變返靚!!

呢個龜殼變白嘅問題,我問過好多人都話冇問題囉!佢地話有問題嘅係我...............

你認為呢D係咁有病?? 我唔敢亂用藥, 小龜仲係好細, 得4.6CM底甲, 你隻蝦多士係咪一樣健康冇問題?? 游得食得又玩得??

我想問你講嘅呈大V型脫落係咩意思? 唔係脫殼就係成塊脫出來嗎?

請指教!THX!!
回復

沙發
回復 豬仙人 的帖子

哦, 原來係咁, 你講方包形我就明啦, 平時我D紅耳大龜都唔係次次都好似摺埋嘅"方包"咁脫出黎, 有時會唔見左一忽, 怪怪地!

蝦多士係咪全部脫左都變返靚?? 我隻小紅肚脫左殼有D甲片變靚哂, 有D都仲係白白地....
回復

板凳

回復 豬仙人 的帖子

蝦多士就好啦,靚仔返哂!!蝦多士幾多歲?

我隻紅肚龜龜要再蛻殼先可以變靚仔, 脫左一次都仲有白色野...

聽聞呢D龜殼變白問題冇得醫, 友壇有位師姐用過好多枝S. CREAM搽都冇用, 佢都係話要換甲先冇白色野...唔知F呢枝有冇用......

多謝師兄加分!!哈哈~
回復

地板
回復 豬仙人 的帖子

蝦多士有幾大隻?睇相好似都幾大喎, 隻耳仔夠紅,我鐘意~
回復

回復 豬仙人 的帖子

我隻紅耳都係400GRAM,餵左快5年, 佢對耳仔都好紅,哈哈~

回復