香港龜友論壇

查看: 2515|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

小龜眼皮腫脹, 洗唔洗睇醫生 ?

樓主
新買了2隻小龜回家養, 但發現其中1隻眼皮腫大, 好似個球咁, 初初都有開眼, 有活動; 但係現在已然無開眼, 而且唔係好活動. 已經買了眼藥水給他滴眼, 但都唔覺有改善情況,   請問洗唔洗帶佢睇醫生呀 ?
沙發
回復 shirley 的帖子

是什麼龜?可能受水質污染
回復

板凳
什麼龜亞?
回復

地板
買龜眼寶幫佢滴,唔好再浸水住。
回復

很細少的巴西龜龜。已經滴咗好幾日啦, 但係都唔見有進展... 已經將佢同其他龜分開咗. 佢已經好dry啦...又唔食丶 又唔開眼丶又唔活動  ---- 我好担心佢會盲呀 ? 或者會死 ?
回復

我覺得唔妥, 所以已經帶了"大龜"及"細龜"13号去睇余醫生.  醫生話佢地生蟲及缼乏營養 (應該是買番嚟已經有病. 佢地要杜蟲及浸營養水.....而且重要去覆診! 不過醫生費真係好貴呀 ! 佢重叫我買支燈照住佢地....! 到底是什麼燈,  牌子, 价格及在那裡買?  
回復

醫生所講<買支燈>會唔會係指太陽膽
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D3
(借帖一用,第二張相第一個膽)
回復

醫生話要佢地保持温暖, 唔好涷親佢地!
怕傳染, 佢地要與其他龜龜分開住, 所以佢地個箱無放暖管 (因家中只有暖管1条-已放在第二個龜箱).
因我是新養龜, 唔知除了買太陽膽外-保暖外, 是否要買其他燈....請指教!
回復

shirley 發表於 2013-1-14 18:36
醫生話要佢地保持温暖, 唔好涷親佢地!
怕傳染, 佢地要與其他龜龜分開住, 所以佢地個箱無放暖管 (因家中只 ...

水龜相對無陸龜咁講究,有太陽膽外或者買多個UVB10.0照下佢
太陽膽x1/UVB10.0x1/燈頭或者燈罩加埋大概5舊
回復

Thanks !   是否什麼牌子也可以 ? 是否在金魚街可以買到 ?
回復

除咗其他器材充足之外,做好水質管理都好重要
UVB10.0個牌子zoomed口碑較好,桶燈都可以用該牌子<魚街價兩樣加埋約400>
<你無用點評/回覆/引用,所以唔知幾時提出問題,未能及時回答>
回復

你試下用魚救  我隻水龜隻眼紅腫都浸好 可以試試
回復

回復 KKwj 的帖子

已經買咗uvb燈, 但系唔系一定要買熱燈 ? 到底陶瓷膽和射膽有什麼分別 ? 我知道uvb燈是在白天開的? 咁陶瓷膽和射膽是否亦是在白天開? 咁夜晚洗唔洗開燈? 或只開暖管 ? 我養是巴西bb龜 !
回復

回復 Mlokmlok 的帖子

小龜已經睇咗醫生, 而且買了 zoomed眼藥水幫佢滴緊.....!
回復