香港龜友論壇

查看: 11027|回復: 3

自己培養水蚤

自己培養水蚤
買豐年蝦太貴, 買水蚤餵魚b好難搵到啦.
可自己培養水蚤
一般可用綠色生菜葉,弄碎後放於
日光燈下每日照10幾小時,
1星期左右便可出到大量.
培養方法 (一)
1. 生菜唔使太多,1cm丁方兩/三片;
2. 用細魚缸,8"LX4"WX6"H左右;膠箱都可以.
3. 最好用過濾水,注滿7-8成;
4. 用氣石打氣,唔使太猛氣;
5. 用日光燈每日照10小時左右.
培養方法 (二)
1.用少量面包碎加幾滴鮮奶,可加幾條冰紅虫,
2-5同上一樣.
呢個係培養活水蚤,唔可以養魚.
當見到d水轉綠色,就會出到細如針頭水蚤附在玻璃上.
用虹吸管吸出來便可直接給魚b食.
培養缸用過濾水補充返,只要有燈光照明,活水蚤會食綠藻(綠色既水)繁衍;
長取常有.
(註:如果養魚缸環境適宜同時魚b不能一下吃光水蚤,則水蚤會在魚缸繁衍,魚b不愁餓死,所以會快大好多;但太多會令水缺養造成魚b大量死亡)
用即影家中水蚤活動情況 (圖片約放大5-10倍)
http://www.youtube.com/watch?v=yXrabeHxqp4&feature=youtu.be

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
skclan + 8 多謝分享

查看全部評分

多謝分享,實戰經驗!
回復

一陣試下先
用氣石打氣是指keep住打嗎??
回復

會唔會好大味? 唔該!
回復