香港龜友論壇

查看: 1615|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

龜龜菜疏一問

樓主
請教各位大C,餵陸龜的車前草,桑葉,生果等......究竟係生食(有水份)好定烘乾(冇水份)好呢?
沙發
我都想知
回復

板凳
回復 AsiaSky 的帖子

其實大家諗一下,佢野生環境時,食什麼,飲什麼,咁你就知什麼是對它最好的了
回復

地板
火水. 發表於 2013-2-10 18:09

其實大家諗一下,佢野生環境時,食什麼,飲什麼,咁你就知什麼是對它最好的了 ...

同意
但我見好多意見都係話唔好食太多菜,太多生果
再者野生都冇龜糧哩家野,所以感覺有啲矛盾
回復

火水. 發表於 2013-2-10 18:09

其實大家諗一下,佢野生環境時,食什麼,飲什麼,咁你就知什麼是對它最好的了 ...

野生龜從不擇食, 見乜食乜, 沒有特別加工, 天然多元化, 但一定沒乾糧. 但當進入人類世界, 好睇主人會餵乜, 有心機嘅會炮製雜菜餐, 忙碌一群咪求其餵啲乾糧又當一餐.
回復

8ways 發表於 2013-2-11 00:34
野生龜從不擇食, 見乜食乜, 沒有特別加工, 天然多元化, 但一定沒乾糧. 但當進入人類世界, 好睇主人會餵乜 ...

我就係想間中比少少車前草,蒲公英,大紅花比啲龜食,但我想知會唔會烘乾比佢食效果更佳
回復

AsiaSky 發表於 2013-2-14 22:14
我就係想間中比少少車前草,蒲公英,大紅花比啲龜食,但我想知會唔會烘乾比佢食效果更佳 ...

烘乾後會縮埋一注, 天然水份都無埋, 只要將泥清除(如果有), 自然風乾表面水份便可餵.
回復

師兄,咁我想問點解啲人又話唔好食咁多菜/草嘅?
如果烘乾再切碎其實同乾糧有咩唔同?
回復