香港龜友論壇

查看: 2291|回復: 6

請教一下各位.....

請教一下各位,屋企養緊一只黃額盒龜....其實想請教幾個問題:
首先,黃額盒龜 系依家 咁既環境溫度 (15-20)下,會唔會食野?
因為屋企只野已經無食野差唔多2個月(包括冬眠)。經常見到它 醒&把頭伸長,但喂它食物(如 飯,麵包,菜),多數都系“聞”下就算,有時仲專登 整開D食物....因為比較少進食,所以會用小小水養...

其次,覺得佢之前患過感冒(鼻塞,流鼻涕,用口呼吸),現在應該(估計)已經康復,但有一邊鼻子塞了,但不知道怎麼處理....有時想掂下果附近,佢都好大反應.....

l另外其實喂咩比佢食先系最好?依家喂 飯 菜 ,橙 系因為上一手 養家說的,我照做,它也非常喜歡吃.....

希望各位可以幫忙解答,謝謝...

咪亂餵野食俾龜,尤其人食既,要餵就餵龜糧
回復

回復 我愛爬蟲類 的帖子

明白,其實都想請教,除龜糧之外,仲有咩野食可以喂比佢....
回復

回復 WalkerHung 的帖子

少量蘋果/香蕉/士多啤莉
回復

我隻"台仔"最愛香蕉, 見到我拿着條蕉行過已開始發癲....
回復

回復 我愛爬蟲類 的帖子

感謝~~
回復

回復 WalkerHung 的帖子

明白~~我試試喂佢~
回復