香港龜友論壇

查看: 8023|回復: 63
打印 上一主題 下一主題

想請教鑽紋龜用咩龜燈好,好似我e個得唔得

樓主

就好似e個咁...需唔需要用到咁大w數,我果隻係鑽苗~~有咩好介紹同埋好地方買呢,可以俾個地點同名我嗎
超級叉燒男 發表於 2011-8-2 12:25
唔該晒你先!!!咁有咩燈罩推介,我果個已經成套壞左..唉

去電器五金鋪搵:

回復

waiman 發表於 2011-8-3 01:24
得既.                      .

唔該晒你先!!!咁有咩燈罩推介,我果個已經成套壞左..唉
回復

超級叉燒男 發表於 2011-8-2 12:15
可惜買左了,頂硬上得唔得

得既.                      .
回復

waiman 發表於 2011-8-3 01:14
Powersun 160w係高溫燈熱力好大, 要掛好高.

鑽紋龜唔洗用太陽燈, 用Zoomed 10.0就得啦. ...

可惜買左了,頂硬上得唔得
回復

超級叉燒男 發表於 2011-8-2 10:46
換160w會唔會好d

Powersun 160w係高溫燈熱力好大, 要掛好高.

鑽紋龜唔洗用太陽燈, 用Zoomed 10.0就得啦.
回復

waiman 發表於 2011-8-2 23:40
Zoomed Powersun 100w是個超低UVB輸出的垃圾燈, 它的UVB輸出比Zoomed 10.0還低, 而其光譜是比Zoomed 10.0 ...

換160w會唔會好d
回復

waiman 發表於 2011-8-2 23:40
Zoomed Powersun 100w是個超低UVB輸出的垃圾燈, 它的UVB輸出比Zoomed 10.0還低, 而其光譜是比Zoomed 10.0 ...

買左都要頂住用啦= =
回復

超級叉燒男 發表於 2011-8-2 10:17
我買左power sun100w...而家搵緊燈罩

Zoomed Powersun 100w是個超低UVB輸出的垃圾燈, 它的UVB輸出比Zoomed 10.0還低, 而其光譜是比Zoomed 10.0差N倍.

原因:

UVB燈之........... (危險警告):
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

ZooMed PowerSun 100w和Mega-Ray SB 100w的比較:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1382

各UVB燈, 太陽燈的強度:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

回復

waiman 發表於 2011-8-2 11:23
純素的陸龜, 因其菜草食物中並無D3, 故需有UVB光合而得到D3去吸收鈣.

水龜就可以直接從肉食中得到D3, 亦 ...

我買左power sun100w...而家搵緊燈罩
回復

林Phone 發表於 2011-8-1 21:33
回復 waiman 的帖子

養鑽紋龜, 用UVB燈與用D3ge分別

純素的陸龜, 因其菜草食物中並無D3, 故需有UVB光合而得到D3去吸收鈣.

水龜就可以直接從肉食中得到D3, 亦可從UVB光合中得到D3.
如 "只以肉食" 中的D3而言, 如果水龜的肉食中有足夠的D3, 則是不需要UVB燈的.
如 "只以龜糧" 中的D3而言, 則由於 "服食性" 的D3過多是會中毒的, 故龜糧中只是加了微量的D3, 以作補助之用.

所以:

1) 最好是有UVB燈, 雙管齊下, 以防當食物中D3含量不足之時, 亦可從UVB光合中得到D3.

2) 水龜不單只是需要UVB, 還很需要UVA, UVA是助陸龜增強食慾, 顯色, 活動能力, 及色素.
但市面上所有的普通家庭用的燈泡, 聚光燈, Halogen鹵素燈, 及爬蟲專用的UVA加熱聚光燈, 都是沒什麼實用的UVA的, (除非是要用高壓火牛啟動的Metal Halide金屬鹵素燈才會有UVA), 稱為UVA加熱燈只是商業廣告口號. 而UVB 5.0/10.0燈之中就有30% UVA, (UVB 10.0, 即指此燈發出的總光線之中, 含有不可見光的UVB 10%, 不可見光的UVA 30%, 可見光60%. UVB 5.0是指此燈發出的總光線之中, 含有不可見光的UVB 5%, 不可見光的UVA 30%, 可見光65%), 所以養水龜最好是有UVB燈.

3) 至於水龜要用UVB 2.0, 5.0或10.0呢?
一般網上那些資料, 令到養龜的老手們, 亦長久不斷傳來傳去的, 所謂水龜要用UVB 2.0或5.0的此言, 是完全不正確的; 那些立論是以水龜食物中已有D3, UVB只作幫助之用, 不需UVB太強, 故用低一點強度或%的UVB, 使其它光線多一點.
但他們忽略了, 如UVB從5%增加到了10%, 即龜得到的D3會增強了一倍, 而如果將此5%用於可見光, 使可見光從60%變成65%, 則龜龜無論是從照明或可見光的光譜, 都沒增加任何益處. (因可見光是要至少增加30%, 才會有差別.)
故無論水龜與陸龜, 都應買10.0, 而非5.0或2.0.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
林Phone + 1 多謝解答

查看全部評分

回復

Dicken 發表於 2011-8-2 11:04
我有帶佢落街晒太陽丫嘛...

咁咪係囉
回復

kahal22204 發表於 2011-8-2 11:03
你唔用燈養果2隻草咪一養好地地-_-

我有帶佢落街晒太陽丫嘛...
回復

Dicken 發表於 2011-8-2 11:00
你咁講,UVB燈咪等於廢

你唔用燈養果2隻草咪一養好地地-_-
回復

kahal22204 發表於 2011-8-2 10:56
我地衣家係講緊夠唔夠!一粒射膽夠哂嫁啦!

你咁講,UVB燈咪等於廢
回復

Dicken 發表於 2011-8-2 10:49
你一陣睇下 waiman兄 點講,佢話有唔同...

我地衣家係講緊夠唔夠!一粒射膽夠哂嫁啦!漁農署專員:)
回復

kahal22204 發表於 2011-8-2 10:43
射燈+D3龜糧就夠嫁喇

你一陣睇下 waiman兄 點講,佢話有唔同...
回復

Dicken 發表於 2011-8-1 12:26
你放工我話你知...

求知識要靠自己,不可以只倚賴別人

射燈+D3龜糧就夠嫁喇
回復

養鑽紋龜, 用UVB燈與用D3ge分別
回復

林Phone 發表於 2011-8-1 21:29

可能我有D野吾係好知~可吾可以話我知