香港龜友論壇

查看: 4850|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

K 糧 的 奧 秘

樓主

同感..浸到咁屎爛。咁浸法唔好話色素,營養都流失埋la_

以上說話是一位師兄昨晚對他說的.我非常認同.

去片啦~~~~~現場實試查淋都冇色痴手.冇他說得咁嚴重.!!!!
我都餵左個幾月,未現有問題,而且隻星食左後,啲屎比食M糧時好.
如果真的咁嚴重,間廠一定比人投訴和可以執得.
當然怕色素多可以唔餵衣隻糧,市面有好多牌子選擇.

回復

沙發
tonycha 發表於 2013-2-27 10:57
阿師兄, 唔知你有冇色盲?  你用一粒綠色 K 糧 撈 咁 多 水 都見鮮綠色, 同埋水中有隱隱作綠.  你居然話冇 ...

生安白造啦~~~

你post n次我都唔會信你和一定會針對你,點解?因我最曾你衣啲順口開河亂教人食藥的人.
回復

板凳
回復 mma 的帖子

我啲星龜食左e隻糧後啲屎真係靚好多。
我都唔知人工色素有幾大影響,不過我隻R住院時,e生都係餵色素出名多的水果糧給我隻R食,所以我都買左水果糧。
回復

地板
climbv35907 發表於 2013-2-27 18:34
回復 tonycha 的帖子

好彩冇買 , 命脈龜糧有冇問題架?

命脈我都有,我班紅腿超愛,但星,R,蛛芒一粒都唔食,命脈浸完水水好黑和有好勁的中藥味!其實命脈好多龜都唔食。

命脈我家D龜隻隻都有食  發表於 2013-2-27 19:59
回復

回復 zero322 的帖子

絕對同意,食M糧未必健康,我隻小黃腿e生要他暫時禁食M糧,因e生替他杜蟲其間發現啲大便好油,e生話幼龜腸胃不能長期負荷油脷的食物,現在都係餵sudo等草糧和菜好啲。
回復

回復 zero322 的帖子

我四隻紅腿食M糧+命脈都冇問題.
係為獨是小黃腿的屎有油,我都睇唔到.是醫生驗屎時發現.(唔知是否CB和野生龜的分別,因隻小黃腿是野生龜,明天問下e生先)
還有一隻星食M糧食到太肥,醫生唔比再食M糧,要減肥!
回復

zero322 發表於 2013-2-27 21:13
回復 alexwong2012 的帖子

其實好多人冇聽醫生講都養得好  

不過我隻星真係超肥,啲手腳宿唔埋...............睇黎真係要减肥.
and冇錯各人有不同方法 ,不過有機會危害啲龜就唔好教人.
什麼肺炎一滴黑藥唔夠架,滴多啲啦...........見到真想死
重有Rb保健比多多豹龜飲都唔怕,豹龜腸胃不能負荷太多的萄蔔糖,咁樣比法遲早出問題!
這人好冇責任,隻龜唔係自已的.就順口開河亂教人.

朋友你好叻!  發表於 2013-3-7 10:34
回復