香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: warden
打印 上一主題 下一主題

豹bb可唔可以喂黑藥?

warden 發表於 2013-3-19 20:43
浸水果陣冇換架, 浸15分鐘同浸果陣用熱燈照住佢囉...前日就仲有少少便便(望落正常)但係尋日同今日都冇喇
...

我自己試過放係射燈下浸,但D水就好快凍,我自己方法係細盆放入大盆,細盆温水,大盆較熱咁就可以keep水温,到大D水開始涼就换大盆D水座返暖細盆D水
回復

alva0914 發表於 2013-3-19 21:07
我自己試過放係射燈下浸,但D水就好快凍,我自己方法係細盆放入大盆,細盆温水,大盆較熱咁就可以keep水 ...

多謝指點!
宜家希望佢快D好番開口食番野啦...咁係咪一日一滴黑藥落鼻直至佢開口食番野呀?
回復

warden 發表於 2013-3-19 21:15
多謝指點!
宜家希望佢D好番開口食番啦.葉.咁係咪一日一滴黑藥落鼻直至佢開口食番野呀?  ...

唔好咁講,只係我自己做法嗟,浸暖水作用係幫龜龜補充身體水份同幫助消化,個人覺得雖然龜感冒是源於空氣太冷或太焗,如果水變冷,咁水盆内嘅空氣都可能唔夠暖,容易感冒
黑葯一個療程係7日,好返都最好滴足,如果期間有惡化就建議睇医生,依家佢唔肯食野你可以比少少佢鐘意食嘅食物引下佢開口
回復

alva0914 發表於 2013-3-19 21:24
唔好咁講,只係我自己做法嗟,浸暖水作用係幫龜龜補充身體水份同幫助消化,個人覺得雖然龜感冒是源於空氣 ...

岩岩頭先去買左支黑藥, 希望幫到佢啦
回復