香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: paulwai75
打印 上一主題 下一主題

想自己種草葉比豹龜B做糧,望高人指教…

回復 paulwai75 的帖子

我果棵係插枝既, 唔難種
回復

小麥草, 又叫貓草. 容易種又有益.
花墟可以買到種子.
回復

yuenyuen 發表於 2013-4-6 17:28

豹B都啱食嗎?

ok, 可以食. 你擔心既話可以剪葉尖嫩d既部份俾佢食.  發表於 2013-4-13 02:08
回復

回復 dragonkomodo 的帖子

貴唔貴呀?
回復

小豹 發表於 2013-3-20 20:52
呢排我幾隻都食緊桑子,好好味!!熟哂

桑子可以比龜食嗎?
回復

yuenyuen 發表於 2013-4-6 17:28

上網睇過,桑子好高纖!陸龟可以食!!相反你話既小麥草高草酸不宜多食
回復

赤天風 發表於 2013-4-6 18:20
桑子可以比龜食嗎?

可以食,好高纖維!
回復

小豹 發表於 2013-4-13 02:38
可以食,好高纖維!

根據美國USDA既資料庫, 100g 桑子只含1.7g 膳食纖維.
而100g 羅馬生菜也還有2.1g 膳食纖維.
那桑子怎麼算是含高纖?

桑子Mulberry
=>1.7g dietary fibre per 100g of Mulberries
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2294

羅馬生菜Romaine Lettuce
=>2.1g dietary fibre per 100g of Romaine Lettuce
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2986
回復

小豹 發表於 2013-4-13 02:37
上網睇過,桑子好高纖!陸龟可以食!!相反你話既小麥草高草酸不宜多食 ...

還有, 也請參考這個陸龜食材網站的資料吧, 很有用.
總比道聽途說的好:

Mulberry => "Fine in moderation but try and avoid feeding the fruit"
可以間中餵桑葉, 但要避免餵桑子.

http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=257

回復

小豹 發表於 2013-4-13 02:37
上網睇過,桑子好高纖!陸龟可以食!!相反你話既小麥草高草酸不宜多食 ...

至於貓草... 也請參考上面介紹那個陸龜食材網站的資料...圖文並茂的啊:
http://www.thetortoisetable.org. ... =main&catID=687

Cat Grass
=>"...the young grasses can be fed to your tortoise.  If the cat grass matures do not allow the tortoise to eat the seeds produced as they are too high in protein."
可餵飼陸龜吃貓草嫩葉. 如果貓草長大成熟時, 不要給龜吃那種子, 因為含有高蛋白質.

至於貓草含高草酸之說, 據我所知是出自holoparasite的陸龜食材篇.
我個人並未見其他研究陸龜食材的外國網站寫明"貓草含高草酸", 故不信.
回復

yuenyuen 發表於 2013-4-13 03:43
根據美國USDA既資料庫, 100g 桑子只含1.7g 膳食纖維.
而100g 羅馬生菜也還有2.1g 膳食纖維.
那桑子怎麼 ...

是旦你啦
回復

自給自足
回復