香港龜友論壇

查看: 2932|回復: 16

help me plz!!

大家好..我隻龜佢上2個星期開始有問題,咁22/3我帶左佢去土瓜灣睇,醫生話佢有蟲(因為佢只係食蟲同埋食唔可以太熟又唔可以太生既香蕉,係十分偏食-_-)冬天過得唔好,天氣又時冷時熱,我又冇照燈..所以有感冒個d,咁醫生餵左D野食同要幫佢整死D蟲既藥..之後打埋抗生素針,到第2天..佢個樣都係好謝,我自己係新手,所以第2日再帶多次比醫生睇,醫生話因為琴日比左D整死虫既藥比佢食左..咁佢會搞肚咁所以佢個樣都唔係好舒服,咁用顯微鏡睇d蟲都死左好多ga la,醫生話佢都唔係咁岩打抗生素針咁就冇再打,要番屋企用喉管餵佢食抗生素,食物同個D補充劑,同埋浸葡萄糖水...

咁今日已經第5天了!佢又一時又好似好D..一時又好似呆呆地..但就已經冇第1,2日咁病,但又唔係好好咁- -我都唔知點..
咁前日..早上浸完葡萄糖水之後用喉管餵食物及藥之後我地見到佢有D反胃同嘔左D..咁未打TEL去問D醫生姑娘,咁佢地就話將原本係針筒抽1.9既食物就轉抽1.5咁LAW..轉左之後又好似好D..但今日見佢都有D反胃同嘔左d野咁我係到諗係咪D野食都可以再抽少D..可能抽到1..咁比佢食好D呢~(唔知日日咁餵會唔會太飽=o=)

因為我隻龜~又唔肯行去飲水..咁我餵完佢食..通常都比D水浸下..等佢可能會飲到水都好呀..但佢都有嘔小小..唔知係唔係唔應該食完藥去浸佢~_~"

岩岩打左電話問姑娘佢地~..不過就要等佢地REPLY我...

其實醫生都講過起碼都要2星期先會有好轉有時起碼一個月...(龜係唔係起碼1個月先會好番)..係咪我真係太心急????
食抗生素都要食~14天..14天先再番去再睇..

日日要用管餵佢食..我都知道佢係好辛苦..不過唔咁做又唔得..

我都唔知點..佢時好時呆..好似琴日咁..佢又肯行幾步咁..咁我見到都開心:)..但今日又小小呆呆地~...

今日早上餵左佢之後,浸左一陣水..就冇再浸佢LA..天氣冷~就咁用條濕左既毛巾係個箱到,之後就放左個D水比佢睇佢飲唔飲..不過佢都唔行,應該飲唔到~_~同埋照燈比佢..咁law!

唔好意思我打得太長!不過我真係好擔心..>_<見到佢又辛苦..又唔知咁樣做岩唔岩...但又唔可以唔做..!

希望各ching有冇咩意見比到我,多謝感激!

這刻相信沒人答到你,因我们都不是禽兽醫生,順期自然吧,相信醫生便是了。
回復

回復 lamchiukei 的帖子

我當然知道不是..不過我相信會有ching有過lee d經驗可能比到意見咋~~
anyway thx:)
回復

yan0628a 發表於 2013-3-27 13:30
大家好..我隻龜佢上2個星期開始有問題,咁22/3我帶左佢去土瓜灣睇,醫生話佢有蟲(因為佢只係食蟲同埋食唔可以 ...

睇完啦終於,睇到眼都花埋,
但我睇得出你系一個很負責任既龜主人..
回復

箱龜我就唔清楚,但陸龜就接足好多,真的最快要一個月,如天生體弱的可以成三個月先康復。你要好內性和細心地照顧牠,你唔好唸住打哂針食晒薬就唔會死龜,在這期間一樣會死龜的。
回復

樓主加油呀。。。
我又多口問句(想學下野)。。。如果情況許可的話(即係唔係太凍同有太陽)。。。
哂下太陽會唔會好啲?
因為家中的水龜一見到太陽就發顛。。。
回復

回復 快快長大吧 的帖子

多謝你:)
回復

回復 alexwong2012 的帖子

我明白的,謝謝!
回復

icaicayin 發表於 2013-3-27 18:38
樓主加油呀。。。
我又多口問句(想學下野)。。。如果情況許可的話(即係唔係太凍同有太陽)。。。
哂下太 ...

um我有時係屋企樓下公園都會見到有d主人拎d龜去曬太陽~咁樣對佢地好d..而且我lee家因為要番工既關係我就買左燈比佢照!
回復

yan0628a 發表於 2013-3-28 11:49
um我有時係屋企樓下公園都會見到有d主人拎d龜去曬太陽~咁樣對佢地好d..而且我lee家因為要番工既關係我就 ...

我都要返工同有俾燈佢晒
不過有時星期六日唔洗返工而又有太陽的話都會帶佢地去晒下太陽
佢地會好興奮的
回復

icaicayin 發表於 2013-3-28 11:57
我都要返工同有俾燈佢晒
不過有時星期六日唔洗返工而又有太陽的話都會帶佢地去晒下太陽
佢地會好興奮的 ...

係呀..不過lee排天氣咁差..咁要等遲d先可以曬啦!唯有照燈先啦!!ha
回復

yan0628a 發表於 2013-3-28 12:03
係呀..不過lee排天氣咁差..咁要等遲d先可以曬啦!唯有照燈先啦!!ha

係啦~~~你要加油呀~~
俾心機湊佢!
回復

icaicayin 發表於 2013-3-28 14:41
係啦~~~你要加油呀~~
俾心機湊佢!

我會啦!我會比心機..^^今日好似有小小成果..佢終於有屎柯啦~
希望佢會慢慢好~:) 謝謝你~:)
回復

我的緣仔同安布仔個缸冬天有用陶瓷燈保暖, 長期keep住22度或以上...
底材是泥, 加個水盆, 1日1餐, 兩隻龜仔一直都好大食...
希望你隻緣仔早日康復啦!
回復

chim 發表於 2013-3-28 22:21
我的緣仔同安布仔個缸冬天有用陶瓷燈保暖, 長期keep住22度或以上...
底材是泥, 加個水盆, 1日1餐, 兩隻龜仔 ...

謝謝你~:)係呢~你隻龜通常食咩多~? 我養左2隻ga..因為有過經驗,所以唔想再比麥皮虫另外個冇事個隻食~佢地真係好唔like食龜糧...咁我用香蕪包住龜糧餵佢地食~咁佢都就肯食..:)
回復

今日我隻Ding Ding..餵完野食後..
佢終於冇咁呆呆啦..見到陽光..開心咁bor...仲係咁爬下爬下..仲伸到條頸咁長!!
真係感到安慰..希望佢慢慢康復!!!

Ding Ding

Ding Ding
回復

回復 yan0628a 的帖子

我餵命脈幼龜糧同Natrifin Max, 放在淺水盆內,佢就會吃。間中餵香蕉和番茄。
回復