香港龜友論壇

查看: 3661|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

岩岩尋日養左隻豹仔,有問題想請教下

樓主

我岩岩尋日係金魚街買左隻豹龜本身其實爬過下文腸下新手養咩陸龜好易d,有人話賀曼
咁我一心一意去買- -點知搵唔到
咁跟住係行左好耐問左好多間店既店員後
決定左買豹龜,問左d店員要點養
但番到屋企上網一查...原來我既設備都出左幾嚴重既問題
依家準備緊d相post出黎(太大話upload唔到- -)
希望咁多位幫幫手,唔好嫌我煩
因為我爬完文發現觀點都唔係太統一,而且想針對我屋企環境問
唔好意思呢

丫炮佢個殼長8cm,
>岩岩第一日買番黎都肯食菜心葉x1,早晚一次
>會不斷抓個玻璃缸好似想走咁
>訓緊個陣手手腳腳都會動下動下

住處:廚房,一個35cm長,20cm闊,20cm高既玻璃缸
>有個水盤,同埋一個入到佢再大少少既鐵箱比佢避光

粒:一盞exo terra既sun dlo, 50w
>日間長開,晚上關掉

底材:用緊栗米沙=3=店員介紹,爬完文準備會換紅土

回復 abcma12345 的帖子

應該係全時間都keep住50度以上既濕度?
回復

其實豐澤賣個啲放濕機易用?
見佢平平地...
六十度有無話朝早中午定晚上還是餵食時間?
http://www.fortress.com.hk/fortr ... pdt_id=AFTSFHUM2012
回復

回復 dragonkomodo 的帖子

師兄好有心機解釋呀,10個讚
回復

回復 boom76 的帖子

明白!
我會記住的
thx
回復

回復 dragonkomodo 的帖子

HAHA
你有埋圖好好明
我今日會出去買野搞搞佢-w-
回復

我一直放長膠盤養, 冇底材, 長期24~34度, 50~75%濕度.  最正 , 所有龜龜都冇痛冇癢......

師兄好有心機解釋,10個讚呀  發表於 2013-4-1 13:57
回復

Puiki 發表於 2013-4-1 00:24
我其實都唔贊成人地用粟米砂,魚缸我反而接受到

我其實都係唔贊成人地用粟米砂,魚缸我反而接受到!!!!   師兄, 我同你一樣, 因為粟米砂的而且確太多粉塵!! ~~令到龜龜鼻敏感同流眼水-個人經驗.

反而我留意到樓主既魚缸都好大好長, 可以將燈照一邊角落頭, 型成一個微氣候(micro-climate), 咁就有熱區,有冷區, 等龜龜自己選擇.  而且造成熱氣流(對流效應), 根本唔使買風扇!  仲有埋自然濕度添! 連噴濕機都唔使買!

師兄畫啲畫實在係太吸引.....  發表於 2013-4-1 19:05
一睇師兄就知道係理科出身  發表於 2013-4-1 17:31
回復

LiB 發表於 2013-3-31 23:56
放心喇~!!!
哩度D CHING會叫你換晒換SET野佢架喇~!!除左隻龜,
佢地會話栗米砂唔好啊!D龜會誤食,塞腸死龜: ...

我都同意,世事冇絕對,只有真情趣. 但都要新手有好多基本知識才可以咁玩.  個人覺得. :)
回復

每個人嘅養龜方式都有啲唔同,最緊要自己多啲番意自己隻龜龜,搵出一套對佢最好嘅方式便可以了,唔一定要 ...

我直頭唔用任何底材, 連報紙同磁磚都冇, 我用膠盤, 然後用界刀, 界好多痕, 制造摩擦.  真係每個人都唔同!
回復

simonlkm 發表於 2013-4-1 00:20
回復 LiB 的帖子

你既答案同其他人有好大反差

我唔明點解, 藍衣人唔叫人買埋UVB?  驚D新手覺得太貴太麻煩跟住就唔想養龜?

唔叫人買埋UVB = 慢慢等D龜軟骨病死姐!!!  無良商人!
回復

simonlkm 發表於 2013-4-1 01:35

甘如果用2xx個隻係咪唔使開我本身50w個個?

如夏天日間溫度有30+,熱燈開到正午12:00點我會off左佢現在我日間兩個燈都同時開

個人覺得一個舒適龜箱應該要有冷區熱區,你太細的環境是做不到
回復

回復 simonlkm 的帖子

有uvb都要開
回復

甘如果用2xx個隻係咪唔使開我本身50w個個?
定一話日頭開2xx既uvb 夜晚開50w?m
回復

simonlkm 發表於 2013-4-1 00:20
回復 LiB 的帖子

係架,
所以好快又比D自以為自SETTING岩晒果D人話架喇~!!!
燈緊係要E+哩個天氣買返個唔洗咁大火數既就好喇~
回復

每個人嘅養龜方式都有啲唔同,最緊要自己多啲番意自己隻龜龜,搵出一套對佢最好嘅方式便可以了,唔一定要 ...

CHING 想法同我一樣~!!
但係我發覺好多CHING一見D新手一用魚缸同栗米砂就會係咁講唔岩唔岩,
要用乜用乜先好~真係見到都覺煩-,-

講真如果真係想對隻龜好一係仿返佢生境最好
一係就咪鬼養得閒睇BBC好過
回復

其實如果我剩用磁磚好唔好?
因為我見http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=62162呢個post都推介
而且最緊要清理應該真係好方便
不過係唔知邊有得買-3-
回復

回復 simonlkm 的帖子

呢隻豹仔個紋幾靚,努力養大佢
回復

LiB 發表於 2013-4-1 00:17
無~!!
要睇可以搜尋返我發表過既話題!!!
廢事又引起不必要既麻煩同互插,

每個人嘅養龜方式都有啲唔同,最緊要自己多啲番意自己隻龜龜,搵出一套對佢最好嘅方式便可以了,唔一定要跟足其他人架
回復

回復 LiB 的帖子

不過買uvb燈呢點應該點都要做左先
回復