香港龜友論壇

查看: 3321|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

幫阿龜換間新屋

樓主
Wingu 發表於 2013-4-6 21:37
個舊係磁石浮台,呢張相係反轉個台滲水消毒時影㗎!

鹽呢D古老方法,其實殺菌作用唔係太高,而且亦都要較多鹽。

簡單點可以買支聚碘銅 或火酒, 便利妥優碘清潔,簡單快捷

同埋呢個新屋好快唔要得~~~   一早換定大既膠箱或江,設定好晒既經濟又實惠

回復

沙發
Wingu 發表於 2013-4-7 01:08
回復 khip 的帖子

另外有用龜康寶滲。

龜康唔係咁樣用=.=.....

你咁大隻龜仲俾咁大個平台,水都唔多...咁逼...唔該你用過日本城膠箱好過
回復

板凳
Wingu 發表於 2013-4-7 04:29
我係完全知道個箱對龜離講係好好好細,亦都知呢個唔係一個最好o既setting, 但呢個箱已經係我屋企可以擺到最 ...

如果係咁不如你考慮唔好去養,你既安排令人覺得你同虐待佢冇咩分別。

又想有水陸地,又唔肯俾地方冇咩可能。

回復

地板
Wingu 發表於 2013-4-10 01:53
回復 morikwai 的帖子

謝謝。

巴西龜唔會叫,你要考慮下佢是否已經生病。

同埋唔係因為習唔習慣,只係因為冇水俾佢油,佢隨左爬仲有咩可以做?
回復

Wingu 發表於 2013-4-10 02:56
回復 khip 的帖子

我唔係唔肯比,係我比唔倒。亦唔想放棄佢,就正因為地方所限,先來forum 尋求意見同方法 ...

唔想放棄,又想俾好環境唯一既方法就係擴展,擴展以外既方法都唔係對龜隻最好既方法。

你放佢周圍走,佢有機會食到垃圾,身上帶住大量塵囂亦容易受傷。

否則你寧願乜都唔好擺,只係加深水俾佢,每日搵個時間放佢係指定範圍散步。

回復

Wingu 發表於 2013-4-10 03:10
回復 khip 的帖子

我每個星期都有放佢出離行,行之前都會用膠"箭"舖咗地同圍住佢,但每日就做唔倒,始終 ...

你有機會拍條片睇下

另外要每日一之都唔夠,天加唔好講一星期一次
回復