香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 龜心似箭
打印 上一主題 下一主題

真心想勸告碼頭工人見收就收....

我諗所有人都沒有講過工人唔應該罷工,佢地有佢地爭取既權力,理個就係自由既社會,有發表言論既自由。

但係資方也應該有同樣的權力,他們也應該有接唔接受工人要求的權力。

hit 賺大錢或者蝕錢,係佢做生意的問題,和給多少工資俾工人,係兩件事。

我以前大陸坐的士,講好20坐到,到了後我司機話要俾多幾蚊,話我係香港人,賺錢比佢多,我就小佢,我賺幾多係我既事,同我坐車講好幾多錢是兩件事。

有好多上市公司蝕錢,有無話唔出糧俾員工? 少出一d,大家都會走啦。

香港有合同化法,有合同精神,理個係香港成功的價值。 依家係乜都傾好簽好去做,做到一半話你唔arm,要推倒重來,以後點樣發展落去。

我重申,大部份人係無反對過工人去爭取,但要見好就收,工人爭取多d,資方爭取少d,大家都有權力。

所以同樣大家都不能"剝削"資方的權力,唔係理個就唔係叫談判。
回復

亂馬 發表於 2013-4-22 17:23
支持!啲政棍十九幾萬一個月!工人贏左就名利雙收!
工人輸左佢依舊十九幾萬一個月!但你班工人就,,, ...

班工人明顯俾人擺上抬,
俾肥佬黎利用李桌淫攻擊李十x,
可憐班工人輪為肥佬黎的工具
回復