香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: taylortin
打印 上一主題 下一主題

開始討厭狗狗了=_="

回復 banseven 的帖子

惡夢已經開始左LA...
我而後都唔知可以點
我已經因為咁少左好多去佢屋企食飯,
連想兩個人靜靜睇電視, 佢隻狗都要過尼夾係中間要人抱
抱佢唔係問題, 問題係抱著佢又開始咬我同男友D衫
我見我男友D衫角已經俾佢咬到爛
回復

回復 taylortin 的帖子

其實,妳男友隻狗狗知唔知打打先?
我隻狗玩到咬的時候,我舉起手,
佢知要比打就會冷靜下來!
如果佢唔知就難教啦!
PS.如果要打狗仔,唔好太大力
,打佢目的係要狗狗知做錯嘢,
仲有有D狗唔可以打頭一打必還手,
呢個妳要知道.
回復

收費電視都有Cesaar Millian 睇,係Nat geo wild有,佢真係好叻,而試下睇

我冇收費電視, 不過會努力上網搵下..THX^^  發表於 2013-4-30 18:36
回復

貴婦者。教下就得嘎啦。我頭像隻波士頓鬥牛,唔上訓導鐵鏈,出去同其他狗打交連狗繩都chok斷。照樣俾我教得貼貼服服。
樓上有位CHING講的啱,狗系群居動物,分階級的,你一定要惡過佢,佢就會服你!
打唔一定得,但有時唔打又唔得!
基本上開始我只狗同我斗惡時,我用動物對動物的方法,將佢按住系地,翻轉個肚子向上,用虎口叉住佢喉嚨位。一手按住佢個肚,用威嚴的語氣訓斥佢。多幾次佢就知道唔系我手腳,基本上現在靠把口都可以叫佢令行禁止了。
至於咬野等的惡習,系因為缺乏娛樂玩具,還有可能系只喂狗糧缺乏某些維生素導致行為怪異!具體原因具體分析,有得教的。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
汀汀 + 2 我試過~堅WORK

查看全部評分

回復

好難教
吾係狗難教
係難教個主人+佢家人
成家人咁蹤佢 吾覺有問題
搵咩人教都假
阿SIR一走就故態復萌
改變主人心態 令主人覺得係要改變先得

x2  發表於 2013-4-30 20:55
回復

我男朋友經驗所得...
當你俾狗狗咬你咬時咬番狗狗
互咬大約一兩個星期隻狗服左你就唔會再咬
咪留力哦

哈~呢D重口味既野唔岩我XD  發表於 2013-4-30 18:35
回復

回復 HIHIFISH 的帖子

而前舉手佢都會停一停既,不過而家都冇用(始終我唔係成日對著佢)
而且好多時男友屋企人係隔離, 我都唔會打佢
回復

回復

回復 nickszp 的帖子

THX C兄^^
你講果個斗惡方法, 有機會真係要試下。
至於咬野問題, 佢食開"nature balance"同男友會一日俾一舊狗骨零食,
玩具就平時見佢都有2,3樣玩GA, 仲成日玩唔見, 過一段時間又會見男友買新既俾佢
回復

回復 TWO 的帖子

西蕯<3              
回復

回復 ting2757 的帖子

我都覺得好為難。
我唔想唔因為隻狗搞到以後唔去佢屋企, 但男友根本就唔聽我講野(心淡)
而家首先係係諗辨法令隻狗唔好再蝦到我先。
回復

最和平方法,佢咬妳嗰吓就推開佢,
仲要好開嗰隻,之後佢再搵妳玩,
妳要唔理佢及唔望佢.
回復

寵壞了... 真的很難收科!
回復

題外話... 希望妳男友緊張妳/ 錫妳多過隻狗狗... 如果唔係... 依個男友.......
回復

我都有養貴婦就2歲啦~真係好難教嫁~
激到我死死下~
回復

回復 HIHIFISH 的帖子

隻狗好痴我男友GA, 推開都冇用。
因為冇理由佢就攬著隻狗坐一邊, 而我就自己一個坐另一邊
一諗到去男友屋企, 但個男友攬著既唔係自己, 而係隻狗...就覺得好難同佢共存
可能學nickszp C兄既方式, 惡過隻狗, 令佢唔敢過尼
回復

回復 Emily.h 的帖子

最慘隻狗唔係我養既,...俾我一定唔會俾佢咁放肆
回復

回復 i-walker 的帖子

希望係咁LA...
如果唔係, 只好怪自己連隻狗都不如
回復