香港龜友論壇

樓主: linfafa
打印 上一主題 下一主題

有人幫我e龜嗎=.=

wel524 發表於 2013-5-5 00:49
回復 Puiki 的帖子

我想你跟我想的有點出入, 應該是A 和 C的分別吧

c    咁我知邊個,其待佢出場
回復

Puiki 發表於 2013-5-5 00:52
你睇我個頭像就知我幫佢唔到啦,師兄不如你當係崖下義氣又好,江湖救急又好,諗諗佢囉 ...

你都睇下我頭像[先
回復

一蚊一隻龜 發表於 2013-5-5 00:55
你都睇下我頭像[先

啱架啦,反正佢又鍾意龜龜,依家江湖救急,唔好考慮咁多啦

X 2  發表於 2013-5-5 08:13
like this  發表於 2013-5-5 01:12
回復

回復 一蚊一隻龜 的帖子

幫幫手啦
你仲後生
當識個姐姐囉

X 2  發表於 2013-5-5 08:14
回復

新加入龜友見到個帖咁熱門禁入黎睇下已經忍唔住要留言
樓主你諗住龜唔食野=死 呢個心態唔怕講我小學買番黎果頭星期都係咁
因為見到龜們唔食野,我就走留去問水族店既老闆點算好..然後先後買左紅虫同魚仔引龜們食野
過幾日之後龜們食左野...樓主希望你唔好咁快諗龜會死住..你應該要先諗方法醫好佢先....
無錢唔緊要架....你勤力d換水....比龜們曬下太陽佢地都可以健康成長...我記得龜們曾經隻眼開唔到
合埋眼既眼皮好似層白白地透透地明隻膜之類既野...我果時都係無錢...我小學生每日五蚊零用錢
父母唔肯比錢睇獸醫..唯有保持水質,同曬太陽最後隻病龜好番而家仲好健康..雖然而家龜們身處係大陸
醫龜方法有好多...睇你有無心想救隻龜...我六年級先有電腦果陣仲未知咩爬文..我都係走去問水族店老闆無錢
可以點醫龜...老實講我當始買龜番黎係當佢地玩具...但慢慢都產生左對龜既感情
如果隻龜病左你就唔好成日搞佢....拎佢出黎玩...我相信你發燒都唔會出去打籃球或者做其他既劇烈運動

大隻既龜係強壯d但你養法唔好..都係遲早比你害死....

幾張相模糊睇唔清楚......我見到d水位好似太低..連背都唔過....

希望樓主諗清楚先好再買龜...巴西龜長大後你屋企一定夠位放?定你覺得自己一定養唔大d龜..如果你係咁諗就唔好買

樓主,水龜水深過背係唔會軟殼,你試下聽人講啦  發表於 2013-5-5 11:54
e...要過背架咩=.=~~我怕過背佢軟x咪死...  發表於 2013-5-5 10:51

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
602151 + 1 好榜樣
Puiki + 1 熱心幫助
jefflamcy + 1 值得學習

查看全部評分

回復

Puiki 發表於 2013-5-5 01:08
啱架啦,反正佢又鍾意龜龜,依家江湖救急,唔好考慮咁多啦

小弟經驗弱小,只能說無能為力,等待有心人啦
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-5 01:19

幫幫手啦

無能為力,師兄你認該用你既愛心感化佢,使他成為一個有責任心的人
回復

哈哈我無能為力
因為我短期內都唔係香港
想幫都幫唔到
要你幫佢啦
回復

樓主潛咗水了????
唉... 咁佢d龜龜點算???
仲有... 如果佢今日走去買4隻龜返屋企, 佢d龜龜點算???
真係不敢想像.....
回復

巴西仔心想:我係公園D池塘生活,仲好過係到......

x2  發表於 2013-5-5 12:58
回復

楓之子 發表於 2013-5-5 08:30
巴西仔心想:我係公園D池塘生活,仲好過係到......

同意,响公園既池塘自由自在、又有好多同伴,唔駛俾人得閒就拎出嚟舞嚟舞去,唔駛活在恐懼的陰影下

我唔會得閒就拎出嚟玩架果4隻=./=信我啦  發表於 2013-5-5 10:54
回復

602151 發表於 2013-5-5 08:21
樓主潛咗水了????
仲有... 如果佢今日走去買4隻龜返屋企, 佢d龜龜點算???

所以真係希望佢今日唔好去買龜

X 2  發表於 2013-5-5 08:40
回復

可怒也實在大過分啦,我都實在睇唔過眼牙,我都係一個養龜龜嘅新手,尋日我隻牙女個鼻吹泡泡,(因之前從來都未見過),嚇到我即刻打電話去余e生約時間睇隻女,但佢D約好爆,唔可以即時有得睇,我都係唯有去魚街問人點e,同請教人地有咩方法可以令佢好,D,樓主任何動物都有生命請好好尊重,我未養龜龜之前係養金魚嘅,你要明白龜有得睇e生而魚係冇e生睇,但見到佢地唔舒服我個心都好難過,都係一樣成個問題兒童甘周圍問人,樓主如果你有攞個心出黎對佢地,佢地會感受到!請尊重生命!

尊重生命功德無量  發表於 2013-5-5 10:04
欣賞你的心地  發表於 2013-5-5 08:57
回復

回復 602151 的帖子

師姐我已留意樓主很久他不在版說買龜但問他龜龜情況他不回復真不知有多小龜龜以往生只有為這些龜龜說阿彌陀佛
回復

龜盲左九成係你D水有問題,你唔會係用自來水冇隔晚就用掛?要醫眼炎其實$40買支Zoomed Eye Drop or $30蚊買支龜眼寶,日日幫佢整兩三滴已經得,你個隻龜仲要白瞙都未出,可能二個禮拜都唔洗就生生猛猛。佢唔食野?我相信佢餓死的機率係比你玩死的機率低既,龜係一種幾難餓死的生物~要醫佢係米好簡單呢??請馬上出去買藥,冇錢?我想起某個師兄既話:"唔食一餐飯已經夠錢買支藥,你連一餐飯都唔肯付出,你不如米養龜LA!"(唔記得邊個Ching講...)太遠?天水圍出中蜂都係幾個站,唔好扮蟹了...

X 2  發表於 2013-5-5 10:06
回復

龜大仙 發表於 2013-5-5 08:58
回復 602151 的帖子

師姐我已留意樓主很久他不在版說買龜但問他龜龜情況他不回復真不知有多小龜龜以往生只 ...

唉。。。天下賤人何其多....
回復

回復 Alvin-MP5 的帖子

師兄這樓主沒得救我和另一位師兄都願意比錢他到中蜂到醫治及購買一些龜龜用的物品但他都無動於衷草管龜命
回復

一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 18:44
師兄講法完全正確,話無錢睇e生咁你仲入龜做咩啊,龜有病完全無唸個自己養得唔好,靜係識話人地賣病龜 ...

係你地話天耀唔好bo=.=
回復

linfafa 發表於 2013-5-5 10:36
係你地話天耀唔好bo=.=

小喇叭吖...溫緊書都忍唔住要爆你2句
E+仲JUDGE邊間舖GE質素?!
你仲買龜?! 你有能力俾得起買4隻8CM巴仔的錢,
冇能力帶隻龜去荃灣睇中鋒兄??你傻的嗎??
俾中鋒兄睇下都唔過200蚊...你咁都唔救下佢?
根本唔配養寵物...
你第時小朋友都唔好生啦真係...
有D咩事你都係由佢等死...生過個LOR...仲免費TIM AR!

2隻先岩呀=.=打錯咋=.=  發表於 2013-5-5 11:08
俾中鋒兄睇下都唔過200蚊...真的嗎==.咁我果4隻就唔怕啦=.=  發表於 2013-5-5 10:58
回復

602151 發表於 2013-5-5 08:21
樓主潛咗水了????

我買完咪成日望住佢+咪搞佢就ok了
回復