香港龜友論壇

查看: 3468|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

各位師兄! 救命呀!

樓主

"tt仔"係荃灣店買咗番嚟一路都未開過口食嘢!!!  我一路都有反映比老板知!  老板話佢怕陌生,等多一个星期先算!  我等到第二個星期,佢都係唔食嘢! 我好驚! 我決定唔再等la ,於是我帶佢反番去見老板!

去到店舖,老板娘好nice,佢即時幫我check吓佢究竟係咩事,佢話:-
- 手仔和腳仔都好有力。
- 皮膚無事。
- 無"廢炎"。
- 也無傷風跡象。
-  "tt仔"也無畏懼的跡象,因為佢全程都無畏縮,佢肯比你摸。
老板娘話佢只係有少許眼神呆滯,其他都睇唔出有咩事。等到老板番到嚟, 佢好小心再check佢,結果一樣,即時睇唔出咩事!  佢同意放係佢度治理。
我晚晚都訓得唔好,日日都掛住 "tt仔" ,三日就致電老板,佢話冇改善!!! 因為唔知咩事,所以無法对正下虊!  最近這次,我相隔了五日多才致給佢 (唔想咗人做生意) ,佢話情況比之前差!  点様算!  
※老板話,佢隻隻龜都好食得,買果時,佢親手喂了一粒比佢食,但咁就可以相等於當時這一粒,就可以診斷龜仔無隱藏的疾病!?
我相信,如果係我"整親"佢,應該咩都發曬出來la!

-  点様算! 同等死無分別!      ※我現在獨個人面對,真係唔知点算好!  難度買嘢真係咁無保障,全部要我一个人來承擔!

tt仔

tt仔
沙發
唯一辦法,帶佢去睇醫生

x2  發表於 2013-5-4 17:29
回復

板凳
colala 發表於 2013-5-4 17:09
"tt仔"係荃灣店買咗番嚟一路都未開過口食嘢!!!  我一路都有反映比老板知!  老板話佢怕陌生,等多一个星期 ...

係荃灣邊到買先=.=係咪中風
回復

地板

多謝你們的回覆!

我都有唸過,有d師兄話,連老板都睇唔出係咩事,去到醫生到,都只係試藥! 只係得4cm, 用藥仲會提高危險性,醫療$加加埋埋都$1xxx
請問有冇ching睇過"土瓜灣-余醫生" ,大約 ? $  ,咁細只,係唔係好危!?
回復

回復 linfafa 的帖子

龜仔會中風!  真的嗎?
回復

回復 colala 的帖子

睇醫生 成功一半半 睇你點選
但我覺得店鋪肯換就最好了,,,因為如果一返到就冇食野至依家應是之前已有問題
回復

回復 zero322 的帖子

zero322 師兄,非常多謝你的支持和意見!
回復

C兄有沒有試過加溫到28-30度再餵食
我之前2隻剛買回來也試過
爬左D文,有文章提及緣最生猛or開胃的是28-30度溫度的環境
結果緣B開囗食糧
希望能幫到C兄和龜B加油,龜龜
回復

回復 楓之子 的帖子

多謝楓ching的提点,我無加過温,我唔懂得怎去加温,買了番去後,我隨後致電老板,問佢有冇需要去加温,佢話唔好去加温,佢d龜係天然温度, 這些月份天氣,在店舖冇加過温,只要有空氣流通,但又唔好吹親佢。
"tt 仔" 單獨在細房,夜間唔會有燈光,到了晚上,細房關窗,但其他房窗半閉。
回復

回復 楓之子 的帖子

買了番嚟頭個幾日我無去喂過食,因為老板話以天文台最底温度來計,如果當日唔到20度,就唔好喂食,買了番嚟約第5日,最底温度終於有20度,我才喂食,但佢唔肯食嘢!
回復

colala 發表於 2013-5-4 17:46
回復 linfafa 的帖子

龜仔會中風!  真的嗎?

聽人講係架.....你係咪係中蜂買架
回復

linfafa 發表於 2013-5-4 18:25
聽人講係架.....你係咪係中蜂買架

中蜂點會賣病龜?你唔好講喎

x2  發表於 2013-5-4 21:52
回復

使下喂蚯蚓或虫活食材,緣苗好吃得.我家緣苗15度都吃.
回復

zero322 發表於 2013-5-4 17:48
回復 colala 的帖子

睇醫生 成功一半半 睇你點選

梗本唔關鋪頭換唔換事,而係tt仔到樓主手嘅時候已經開始產生左感情,就算換過隻都係一個新嘅緣,關心tt仔嘅心情亦都唔會小,在此祝福tt仔希望佢唔會有事啦
回復

係咪的水唔乾淨同天氣問題
回復

回復 guimi 的帖子

多謝ching回覆!
"tt仔"在店舖老板度! 咁情況,我自問沒法子去醫佢,老板話佢情況差咗! 手仔和腳仔開始冇力!
回復

回復 twbb 的帖子

我不是事主,所以我唔知佢對佢隻龜感情 但我都是比多個方案佢選擇姐
回復

回復 Mlokmlok 的帖子

好多謝 ching 關心!  我用的是水苔底材,係老板度新買番來清洗好,然後搾乾水,但是帶有濕氣的,隔五日清洗一次,佢飲的和浸的,都是煮過的室温水。
回復

回復 twbb 的帖子

多謝 ching 的祝福!

大前提當然係想"tt仔"好番la!  

zero 師兄講得好! 有! 我有要求過老板換過一隻比我,如果真係唔救唔番! 佢話唔好講住! 再睇吓先算

係呢件事上,我問心,我冇跌過佢,冇機會喂過食! 佢一番嚟就躲在水苔裡,我捉佢去浸水,但佢都唔想浸!  但老板話都要浸,我照做! 今次我換番嚟係一過好痛苦的經歷!

回復

回復 楓之子 的帖子

ching, 想問番吓"加温"要買d咩? 佢边度買平d? 我用緊水苔,加咗温,d水苔會唔會乾咗架?
回復