香港龜友論壇

查看: 3937|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

重要問題...快d黎睇

樓主
如果係新入伙嘅龜,你最好少啲攪佢,就算望,最好都遠距離咁望,最好盡量少啲放上手玩,如果佢經常感覺壓力大,係會易死啲,所以你最好少啲攪佢到,等佢地適應左先再慢慢咁同佢地玩,p.s.好彩你係養巴西,如果你養陸龜,100隻都唔夠你死,你最好真係用心咁對待啲龜龜

阿門  發表於 2013-5-5 07:27
x2  發表於 2013-5-4 23:16
x2  發表於 2013-5-4 23:15
god bless  發表於 2013-5-4 19:14
阿彌陀佛  發表於 2013-5-4 18:21
回復

沙發
linfafa 發表於 2013-5-4 19:40
我家人真係唔比呀

無錢醫龜,但係有錢買龜,呢個係咩道理?你拎隻龜去中鋒果度比佢睇下,佢唔會收你好多錢,如果只係睇下,佢除時唔收你錢添
回復

板凳
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 19:51
人地叫你唔好再買龜叫你俾d責任心,咩家人真係唔比啊,你家人唔比你唔買龜?唔比你有責任心? ...

佢意思應該係家人唔比錢佢醫龜
回復

地板
我都好奇一問,你係男or女?另外你可以同你屋企人講,你想做個有責任心嘅人,我諗你屋企人應該唔會反對,其實你都有成廿一歲人,係唔係應該要有啲自己嘅立場呢?如果你擔心唔夠錢,最多你拎去中鋒度比佢睇下,只要中鋒肯同你醫,醫療費用我用你比啦,除左醫療費用之外,如果你自己要買野就你自己俾番,但係只有呢次,ok?
回復

個人覺得巴西龜都算好粗生,但係唔明你點解會攪成咁,我以前都有養過地圖(水龜),我果時無上網睇資料都可以養到勁大,養左2-3年之後因為想養陸龜,隻地圖就送左比人
回復